Šport > Moto športi
27 ogledov

Formula ena drsi po spirali navzdol

formula 1 start EPA
Nekdanji dirkač in strokovni komentator F1 David Coulthard meni, da formula ena ne predstavlja zadostnega psihološkega in fizičnega izziva, saj se bolj kot dirkanju na meji posveča varčevanju z materialom.

Formula ena velja za najelitnejši dirkaški šport - ultimativni test za dirkalnike in voznike, ki se vseskozi sprehajajo po robu svojih zmogljivosti. A realnost se vse bolj odmika od utopične opredelitve.

Finančna kriza je zamajala temelje imperija Bernieja Ecclestona in F1 se je tako kot številna gospodarstva po svetu zatekla k varčevalnim ukrepom, ki bi ji pomagala prebroditi finančno krizo. Manjša poraba je postala sinonim za dirkaški šport, ki se je bolj kot spektaklu na stezi in zagotavljanju integritete začel posvečati varčevanju z gorivom in komponentami. Tipičen primer je bila nedavno končana VN Montreala.

Najpogostejša sporočila, ki so jih po radijski zvezi s strani inženirjev prejeli dirkači, so se nanašala na varčevanje z gorivom. Zahteve po manjši porabi so razjezile nekatere udeležence dirke, vključno s Fernandom Alonsom, ki se je odločil, da bo navodilo McLarna ignoriral. ''Ko si sredi dvoboja, varčevanje z gorivom ni prioriteta. Po treh ali štirih opozorilih o gorivu, sem odvrnil, naj me pustijo dirkati,'' je povedal Alonso.

Nekdanji dirkač David Coulthard opozarja na zaskrbljujoč trend, ki kaže na to, da se dirkači bolj kot dirkanju posvečajo upravljanju z materialom. ''Največja težava je v tem, da formula ena ni to, kar bi morala biti - test človeka in stroja, ki sta vseskozi na meji. Šport je z vožnje s podivjanimi dirkalniki, ki so jih vozili Ayrton Senna, Alain Prost in Nigel Mansell, presedlal na vaje iz upravljanja sistema, ki jih je Fernando Alonso primerjal s pilotiranjem letala. Žalostna realnost je, da dirkači ne uživajo več v F1,'' je povedal Coulthard.

david coulthard | Avtor: EPA EPA
''Seveda je dirkalnike težko voziti. Še vedno so najhitrejši in najbolj sofisticirani dirkalniki na svetu. Težko so obvladljivi, a ne dovolj,'' je povedal Škot in dodal, da je pomanjkanje pravega dirkanja glavni razlog za upad zanimanja med navijači.

''Če najboljšim dirkačem ne ponudiš pravega izziva, spreminjaš tako njih kot občinstvo. Spominjam se, kako sem po dirki v Montrealu izstopil iz dirkalnika in slabo videl, ker sem bil tako dehidriran. Kar smo pretekli vikend videli v Kanadi, je primernejše za vzdržljivostno dirkanje. F1 potrebuje element nevarnosti. Trenutno je v nevarnosti, da ga izgubi. Ni skrivnost, da v nekaterih državah gledanost upada. Ne verjamem, da je to naključje,'' je sklenil Coulthard.

Komentarjev 1
  • STF 13:08 10.junij 2015.

    popolnoma res.