Šport > Moto športi
8476 ogledov

"Formulo 1 smo obvarovali škandala, sicer Hamilton ne bi bil prvak"

Lewis Hamilton Profimedia
Za nekdanjega šefa formule 1 je Michael Schumacher še vedno rekorder po številu naslovov svetovnega prvaka.

Lewis Hamilton po besedah nekdanjega prvega moža F1 Bernieja Ecclestona ne bi smel osvojiti naslova prvaka za sezono 2008.

Britanec, ki je tistega leta osvojil prvo od skupno sedmih lovorik, si je končni uspeh zagotovil s prehitevanjem Tima Glocka v zadnjih ovinkih VN Brazilije, s čimer se je povzpel na peto mesto in na koncu za točko ugnal Brazilca Felipeja Masso, tedaj dirkača Ferrarija, ki je sicer zmagal na dirki.

Felipe Massa | Avtor: Epa Epa

O prehitevanju Glocka je bilo kasneje prelitega veliko črnila, toda Ecclestone dogajanja v zadnjih metrih na Interlagosu ne vidi kot ključnega za razplet prvenstva. Napaka, ki jo nekdanji šef tekmovanja obžaluje še danes, je bila storjena nekaj tednov prej.

Afera Crashgate

Sezona 2008 je bila odmevna tudi po aferi Crashgate, katero so zakuhali pri Renaultu. Šefi francoske ekipe so namreč na VN Singapurja zrežirali hudo nesrečo Nelsona Piqueta Jr., zaradi česar je moral na stezo zapeljati varnostni avto.

Odločitev je bila sprejeta v prid Fernandu Alonsu, ki je tik pred tem opravil postanek v boksu in kasneje celo zmagal, potem ko je dirko začel s skromnega 15. mesta.

Piquet Jr. je sprva zatrjeval, da je bila nesreča posledica nedolžne napake, kasneje pa priznal, da se je ravnal po navodilih iz garaže.

Varnostni avto je močno vplival na končni vrstni red, eden največjih osmoljencev pa je bil Massa, ki je v kaosu ogromno izgubil in dirko končal na 13. mestu.

Precej bolje jo je odnesel Hamilton, ki je s tretjim mestom pridobil pomembne točke v dvoboju z Brazilcem.

Ecclestone meni, da bi morali dirko razveljaviti, vendar si v dobro športa tega takrat ni upal storiti.

Bernie Ecclestone | Avtor: Epa Epa
"Max Mosley (tedanji predsenik Fie) in jaz sva bila med sezono 2008 obveščena o tem, kaj se je zgodilo v Singapurju. Pique Jr. je očetu Nelsonu povedal, da je od ekipe dobil navodilo, naj zapelje v zid, zaradi česar bo na stezo prišel varnostni avto, kar bo voda na mlin Alonsu. Pique Jr. se je bal za podaljšanje pogodbe. Ker je bil pod velikim pritiskom, je na to pristal," je v dokumentarcu 'Lucky' povedal Ecclestone.

"Odločili smo se, da v tistem trenutku ne bomo naredili ničesar. Želeli smo zaščititi naš šport in ga obvarovati velikega škandala. Zato sem tudi Nelsona prosil, naj ostane tiho."

"Takrat je veljalo nekakšno pravilo, da je svetovni prvak po uradni podelitvi nagrad nedotakljiv. Hamiltonu smo izročili pokal za svetovnega prvaka. Toda lahko bi sprožili preiskavo. Imeli smo dovolj dokazov. Po pravilih bi morali dirko razveljaviti, kar pomeni, da bi Massa postal svetovni prvak."

"Še danes mi je žal za Masso. Zmagal je na zadnji dirki sezone, vse je naredil prav. Ogoljufan je bil za naslov svetovnega prvaka, ki si ga je zaslužil. Hamilton je imel vso srečo na tem svetu."

"Danes bi ravnal drugače. Zaradi tega je v mojih očeh Schumacher še vedno edini pravi rekorder, četudi uradna statistika pravi drugače," še meni Ecclestone.

Ecclestone Schumacher | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.