Šport > Moto športi
13 ogledov

Gajser prehiter za konkurente

tim gajser EPA
Slovenski motokrosist Tim Gajser je na četrti postaji svetovnega prvenstva v elitnem razredu MXGP zmagal, potem ko je dobil obe vožnji.

Najboljši slovenski motokrosist Tim Gajser je že pred dirko v Mehiki napovedal, da bi lahko v Leonu imel svoj dan oziroma poskrbel za lep večer navijačev v domovini.

Začel je z zelo dobrim izhodiščem, saj je bil najhitrejši v kvalifikacijah. Branilec naslova prvaka v elitnem razredu MXGP je prevladoval na vseh preizkušnjah za trening, ki so jih v soboto izvedli v Leonu; najboljši pa je bil tudi v kvalifikacijah, kjer je za deset sekund premagal Francoza Gautioerja Paulina, tretji čas je dosegel Britanec Max Anstie, četrti je bil Belgijec Clement Desaille, peti pa njegov rojak Jeremy van Horebeek.

Dobre kvalifikacije so bile tako lepa popotnica, za dodatno samozavest na tem prizorišču, ki mu očitno ustreza, pa je poskrbela že zmaga v lanski sezoni.

Gajser je sezono 2017 začel z drugim mestom v Katarju, nato pa je imel na drugi dirki nekaj težav zaradi kaotičnih razmer, ki so vladale v Indoneziji. Na tretji dirki, ki je bila pred dvema tednoma v Argentini, pa je ujel zmagoviti ritem in je spet prikazal vožnje, s kakršnimi je razveseljeval v lanski izjemni sezoni, ter dosegel prvo zmago v novi sezoni.

Le ena napaka

Danes je Gajser le v začetnih zavojih nekoliko popustil; izbral je preširoko linijo in mimo njega je švignil moštveni sotekmovalec Rus Jevgenij Bobrišev. A ne za dolgo, Gajser je bil hitro spet tam, kjer se počuti najbolje, prvega mesta v prvi vožnji pa nato ni več spustil iz rok.

Še več, bil je tako premočan, da tekmeci niso imeli nobene možnosti, prepustil jim je le drobtinice in boj za drugo ter tretje mesto. Tega je dobil Bobrišev s 14 sekundami zaostanka, še sekundo več je zaostal Francoz Gautier Paulin, četrti v prvi vožnji je bil Antonio Cairoli.

"Proga je bila precej boljša kot v kvalifikacijah in že začel sem dobro. Ker sem izbral malo preširoko linijo, je šel Bobi mimo, a sem ga hitro ujel in spet prišel nazaj na prvo mesto. Upam, da bo tudi v drugi vožnji tako dobro," je bil po opravljenem po polovici dirke zadovoljen Gajser.

Tudi v drugi vožnji se je vse razpletlo po željah Slovenca. Vse skupaj je bilo povsem podobno, Gajser je sicer začel na drugem mestu, pa se takoj prebil v vodstvo, ki ga ni zapravil niti ob manjši napaki v prvem krogu.

Po polovici dirke je bil njegov edini konkurent za zmago v vožnji Cairoli, toda Gajser je vsakič, ko se je Italijan približal po časih v sektorjih proge, odgovoril s povišanjem ritma in ohranil prednost.
Na koncu je brez težav zmagal, Cairoli je bil tudi osamljen drugi, tretji pa Paulin.

"Super vikend, res sem vesel, zahvalil bi se vsem, ki mi pomagajo, moji ekipi, domačim ... Celoten konec tedna sem se počutil res odlično, upam, da mi bo tole formo in vožnje uspelo presneti še v nadaljevanje sezone," je takoj po zmagi razlagal presrečni zmagovalec.

Sedaj sledi Evropa

Skupno je Gajser tako dobil VN Leona z maksimalnim izkupičkom 50 točk, drugi je bil v seštevku dirke Cairoli, tretji pa Paulin, oba sta zbrala po 40 točk.

Po uvodu na različnih koncih sveta se bodo motokrosisti zdaj preselili v Evropo. Čez 14 dni bo peto dirko sezone gostila italijanska Pietramurata, kjer naj bi se Gajserju po načrtih pred sezono pridružili še trije rojaki, ki bodo v tej sezoni nastopali v najmočnejšem razredu: Klemen Gerčar ter brata Peter in Jernej Irt.

Komentarjev 2
  • izRODEk 23:26 02.april 2017.

    Dobil tudi drugo!

  • blueone 21:15 02.april 2017.

    Bravo Tim, sedaj pa tako še v drugi vožnji, pa bo !