Šport > Moto športi
1431 ogledov

Gajser v velikem slogu sklenil šampionsko sezono

Tim Gajser Profimedia
Svetovni prvak je Tim Gajser je z zmago končal sezono elitnega motokrosističnega razreda MXGP.

Slovenski motokrosist Tim Gajser (Honda) je na VN Turčije in zadnji dirki sezone svetovnega prvenstva v razredu MXGP v Afyonkarahisarju zasedel prvo mesto. Za 43. zmago v karieri v obeh razredih je bilo dovolj tretje mesto v prvi ter drugo v drugi vožnji.

Petindvajsetletni petkratni svetovni prvak današnjega dne ni najbolje začel, saj je v prvi vožnji v prvem zavoju zdrsnil ter se nato s 15. mesta prebil vse do tretjega. Zmagal je Francoz Maxime Renaux (Yamaha). V drugo je Gajser bolje startal in ostal na motorju, dolgo pa se je prebijal naprej in na koncu zasedel drugo mesto za Francozom Romainom Febvrom (Kawasaki).

Skupaj je to zadoščalo za 42 točk in skupn zmago na VN Turčije. Drugi je bil z enakim točkovnim izkupičkom, a slabšo drugo vožnjo, Švicar Jeremy Seewer (Yamaha), tretji pa Febvre (38 točk).

"Sem zelo vesel. Nisem si mogel želeti boljše sezone. Danes sem imel ogromno težav s starti. Ti niso bili dobri, zato sem se moral prebijati iz ozadja. V drugi vožnji ni bilo lahko, saj je bilo Prada dovolj po celotni progi. Ko pa sem ga uspel prehiteti, sem se začel približevati vrhu, a je bil Febvre nekoliko predaleč. Vseeno je skupna zmaga v Turčiji lep zaključek sezone."

Tim Gajser

Za Gajserja je bila to 38. zmaga v kraljevskem razredu in deseta zmaga v sezoni 2022, ki jo je sklenil kot svetovni prvak. Tega je slavil že pred tedni na Finskem, na zadnjih dveh preizkušnjah pa to potrdil z zmagama.

V razredu MX2 je bil Jan Pancar osmi. V prvi vožnji je bil sedmi, v drugi pa osmi. Osvojil je 27 točk, skupno v sezoni pa 284 za končno 11. mesto.

Na zadnji dirki sezone je potekal tudi neposredni obračun za naslov prvaka v MX2, po dveh zmagah pa je naslov še drugič v karieri po letu 2020 pripadel Francozu Tomu Vialleju (KTM). Sezono je končal štiri točke pred Belgijcem Jagom Geertsom.

 Izidi:
* MXGP:
- 1. vožnja: 1. Maxime Renaux (Fra), 2. Jeremy Seewer (Švi) 3. Tim Gajser (Slo);
- 2. vožnja: 1. Romain Febvre (Fra), 2. Tim Gajser (Slo), 3. Jeremy Seewer (Švi);
- skupno na dirki: 1. Tim Gajser (Slo) 42, 2. Jeremy Seewer (Švi) 42, 3. Romain Febvre (Fra) 38;
- SP skupno (18): 1. Tim Gajser (Slo) 763, 2. Jeremy Seewer (Švi) 657, 3. Jorge Prado (Špa) 589;

* MX2:
- skupno na dirki: 1. Tom Vialle (Fra) 50, 2. Jago Geerts (Bel) 44, 3. Roan van de Moosdijk (Niz) 38, ... 8. Jan Pancar (Slo) 27;
- SP skupno (18): 1. Tom Vialle (Fra) 758, 2. Jago Geerts (Bel) 754, 3. Simon Längenfelder (Nem) 596, ... 11. Jan Pancar (Slo) 284.

Komentarjev 1
  • Boschtjan Zupanchich 23:16 04.september 2022.

    Bog mu je omogočil zmago !!! ! !!! Zato gre Samo Njemu Zmaga, Slava in Vsa Čast !!! ! !!! Aleluja !!! ! !!!