Šport > Moto športi
19 ogledov

Hamilton: "Imam neporavnane račune"

Lani je imel v Valencii težave v boksih, predlani pa težave z vratom. (Foto: Reu Žurnal24 main
"Čutim, da imam s to progo nekaj neporavnanih računov," je ob prihodu v Valencio dejal Lewis Hamilton, potem ko je bil lani in predlani drugi. Je v odlični formi, a Red Bull in Ferrari mu bosta dihala za ovratnik.
Spored VN Evrope:
Petek: 1. trening (10.00), 2. trening (14.00)
Sobota: 3. trening (11.00), kvalifikacije (14.00)
Nedelja: dirka (14.00)

Sezona formule 1 se ta konec tedna nadaljuje z 20. VN Evrope, tretjič bo dirka s tem nazivom v marini v Valencii. V najboljši formi je na deveto preizkušnjo prišel Lewis Hamilton (McLaren). Zdaj bo poskušal poravnati stare račune z Valencio. "Težko čakam to dirko, saj sem imel lani tu odlično VN, veliko sem napadal, a tako kot že predlani končal na drugem mestu. Čutim, da imam s to progo nekaj neporavnanih računov," sporoča 25-letni prvak iz sezone 2008. "Zadnji dve dirki sta dali veliko fantastičnega dirkanja. Za španske navijače bi bilo lepo, da bi se to ponovilo še tukaj. Na tej stezi doslej sicer ni bilo veliko prehitevanja, a mislim, da bo letos drugače. Konkurenca je zelo tesno skupaj." Prvo peterico v seštevku loči le 19 točk (za zmago se jih dobi 25).

Skupni seštevek po osmi dirki sezone 2010:
Dirkači
1. L. Hamilton 109 točk
2. J. Button 106
3. M. Webber 103
4. F. Alonso 94
5. S. Vettel 90
6. N. Rosberg 74
7. R. Kubica 73
8. F. Massa 67
9. M. Schumacher 34
10. A. Sutil 23

Valencia naj bi bila steza, ki bo od vseh letos najbolj ustrezala Ferrariju. Nazadnje so zmagali na prvi dirki sezone. "Zame je to druga domača dirka po Barceloni. Upam na stopničke, saj na njih tukaj še nisem bil. Sanje pa so zmaga. Pričakujem, da bo Ferrari končno konkurenčen, saj nam ustreza tudi ta proga," pred začetkom VN razmišlja Fernando Alonso, medtem ko je njegov moštveni kolega in zmagovalec te dirke iz leta 2008, Felipe Massa, raje gledal proti koncu sezone: "Prvenstvo je še povsem odprto. Na zadnjih dveh dirkah smo videli, da se lahko hitro vse obrne na glavo. Dokler tako kaže matematika, sem tudi jaz v boju za naslov prvaka." Iz tabora osmoljencev prejšnje dirke, Red Bulla, pa Christian Horner sporoča: "Zaradi več ravnin bo spet v prednosti McLaren."

Letošnji (malezijski) Lotus s tistim pravim nima veliko skupnega, a vseeno: to bo njihova 500. dirka v formuli 1. Več dirk so odpeljali le pri Ferrariju (801), McLarnu (673) in Williamsu (592).

Formula 1 v številkah (pred VN Evrope)
Hamilton je dobil zadnji dve dirki. Prvak iz sezone 2008 še nikdar ni zmagal trikrat v nizu. Zadnji, ki mu je to uspelo, je bil lani Jenson Button (z Brawnom), zadnji z McLarnom pa Mika Häikkinen pred 12 leti. Lewis je zdaj sedmi najboljši angleški dirkač vseh časov – ima 13 zmag (ujel je Davida Coultharda in Alberta Ascarija). Ko bo dosegel 14., se bo izenačil z velikimi Grahamom Hillom, Jackom Brabhamom in Emersonom Fittipaldijem. McLaren bo ta vikend v Valencii poskušal doseči še tretjo zaporedno dvojno zmago, kar jim je nazadnje uspelo z Alainom Prostom in Ayrtonom Senno leta 1988. Še en zelo zanimiv podatek: sploh prvič v 60-letni zgodovini formule 1 je v vodstvu že peti dirkač (pred Hamiltonom so letos vodili še Alonso, Mark Webber, Massa in Button).

Povprečna hitrost na tej ulični stezi je kar 200 km/h. Ima 25 zavojev, največ izmed vseh dirkališč formule 1.

Dosedanji dirki v Valencii
2009: Po petih letih je znova zmagal Rubens Barrichello (z Brawnom). Najhitrejši na kvalifikacijah Hamilton je bil po težavah v boksih drugi. Pogorela sta Red Bulla: Vettla je izdal motor, Webber je bil deveti.
2008: Dirko brez prave akcije je z vodstvom od starta do cilja dobil Massa. Hamilton je imel konkurenčen dirkalnik, a je bil zaradi gripe in bolečin v vratu v slabem fizičnem stanju.

Če bodo pnevmatike spet izziv za moštva, bo lahko zanimiva tudi dirka v Valencii. Tukaj bo tretjič. Še ne poznate te proge. Poglejte jo tukaj.

Dirkači na misiji
Lewis Hamilton je v super formi. Po dveh zaporednih zmagah bo poskušal poravnati stare račune z dirko v Valencii, kjer je bil vedno hiter, a na koncu vselej "le" drugi.
Sebastian Vettel že štiri dirke ni premagal Marka Webbra. Izgovorov je imel veliko (tudi z zanesljivostjo dirkalnika), a resnica je, da je njegov moštveni kolega pač bolje dirkal.
Fernando Alonso bo poskušal izkoristiti stezo, ki naj bi Ferrariju najbolje ustrezala. Imajo tudi nov izpušni sistem. Zanj bo večina obiskovalcev na tribunah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.