Šport > Moto športi
4 ogledov

Hamilton meče rokavico Ferrariju

Michael Schumacher, ki se je takole veselil uspeha leta 2002, je s štirimi zmaga Žurnal24 main
Karavana formule 1 je že na prizorišču desete preizkušnje v tej sezoni. Na VN Nemčije se obeta nov obračun McLarna in Ferrarija in spopad za prvo mesto v skupnem seštevku.
 

Zadnjih pet zmagovalcev VN Nemčije

2006: M. Schumacher
2005: F. Alonso
2004: M. Schumacher
2003: J. P. Montoya
2002: M. Schumacher
* leta 2007 dirke za VN Nemčije ni bilo

Pred številnimi navijači bo Lewis Hamilton poskušal odpeljati podobno dirko kot pred štirinajstimi dnevi v Silverstonu in tako pokazati, da je McLaren Mercedes v boljši formi kot Ferrari . Kljub naletu moštva iz Walkinga pa so pri Ferrariju prepričani, da jim bo uspelo zajeziti probleme prejšnjih dirk in da bodo v vnovičnem boju za zmago slavili. VN Nemčije bo z gotovostjo stopnjevala napetost izpred dveh tednov. Lewis Hamilton, Felipe Massa in Kimi Räikkönen so po dirki v Silverstonu točkovno namreč povsem izenačeni, Robert Kubica pa za njimi zaostaja zgolj dve točki. Pričakovati gre odločen napad Hamiltona, ki bo, okrepljen z novo samozavestjo, poskušal zgraditi vsaj majhno prednost pred drugimi dirkači. Podobno željo ima zagotovo tudi Massa, ki se po treh letih pri Ferrariju zelo želi povzpeti na tron prvaka formule ena. In Räikkönen, ki je kljub precejšnjim možnostim na dirki za VN Kanade, VN Francije in nenazadnje tudi VN Velike Britanije, zadnjič zmagal na VN Španije daljnega meseca aprila.

 
 

Tokrat moram zmagati!

Kimi Räikkönen

 
Hockenheimring ni ena od tistih dirk, ki so formulo ena spremljale od njenih začetkov. Prva dirka za VN Nemčije je bila na njem organizirana leta 1970, njen prvi zmagovalec pa je bil Jochen Rindt z Lotus Fordom. Med dirkači so bili na tej progi najuspešnejši Michael Schumacher s štirimi zmagami in Ayrton Senna ter Nelson Piquet s tremi zmagami, med moštvi pa Ferrari z devetimi zmagami, Williams z osmimi in McLaren s petimi.

Lewisu Hamiltonu je proga v Hockenheimu všeč. © Reuters

 
 

Spored VN Nemčije 2008

Petek: 1. trening (10.00), 2. trening (14.00)
Sobota: 3. trening (11.00), kvalifikacije (14.00)
Nedelja: dirka (14.00)

Ker dirke v Hockenheimu leta 2007 ni bilo, dva od štirih najresnejših tekmecev za letošnji naslov prvaka na tej progi v kraljevskem razredu še nista tekmovala. "V Hockenheimu sem do zdaj dirkal dvakrat," je na tiskovni konferenci povedal Hamilton, ki je bil najboljši na testiranjih prejšnji teden, in dodal: "V sezoni 2005 sem zmagal v formuli tri, v sezoni 2006 pa sem v seriji GP2 zasedel drugo mesto. Progo imam rad, ker vozniku ponuja elemente vseh dirkaških prvin. Posebno imam rad ovinke, v katerih je mogoče ohraniti večji del hitrosti. Ker je Hockenheimring Mercedesova domača dirka, se zelo veselim tudi prešernega vzdušja, ki nam ga bodo pripravili Nemci." Hamiltonovi vznesenosti se je pridružil tudi Robert Kubica. Poudaril je, da je Hockenheimring domača proga tudi za BMW in da bodo v moštvu naredili vse, da bi na njej dokazali, da jim je uspelo trend postopnega padanja forme vendarle ustaviti. "Tudi jaz sem na tej progi vozil formulo tri. Leta 2006 sem imel priložnost, da sem se na njej udeležil petkovega prostega treninga. Proga je vsekakor zelo zanimiva, se pa ne bi strinjal z Lewisom, da so njeni ovinki posebno hitri. Edina izjema je morda le prvi ovinek."

Felipe Massa se želi po treh letih pri Ferrariju povzpeti na tron prvaka formule ena. © Reuters

 
Boj med najmočnejšima moštvoma se v zadnjih dirkah zaostruje. Ferrari je trenutno v rahli defenzivni drži, McLaren Mercedes pa je po Hamiltonovem uspehu poln samozavesti. Massa in Räikkönen poudarjata, da ima moštvo konkurenčen dirkalnik in da ima potrebno hitrost, da pa so za njegove težave odgovorni predvsem nesporazumi v boksih. Njunemu mnenju se je pridružil tudi vodja moštva Stefano Dominicali . "Ker se zavedamo težav, ki so jih na prejšnjih dirkah povzročili nesporazumi in napačne odločitve v boksih, smo se odločili, da bomo v prihodnje pozorni na vse, še tako majhne podrobnosti. V prejšnjih štirinajstih dneh smo v Maranellu preučili metode, s katerimi bomo zmanjšali možnost nepotrebnih napak." Hamilton pa je po velikem razočaranju v Kanadi in Franciji vnovič poln optimizma in vere v svoje moštvo: "Čeprav ljudje mislijo, da je Ferrari močnejši od nas, sem prepričan, da ni tako. Trenutno smo mi pred njimi! Oni so tisti, ki morajo nadoknaditi zaostanek." Njegovo mnenje v svojem značilno zadržanem slogu potrjuje tudi Norbert Haug : "Na testiranjih pred dirkama v Magny Coursu in Silverstonu smo naš dirkalnik dodobra izboljšali. MP4-23 je odličen tako z mehaničnega kot z aerodinamičnega vidika, zadovoljni pa smo tudi z oprijemom dirkalnika." Komaj čakamo, da se boj začne!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.