Šport > Moto športi
6 ogledov

Hamilton osvojil Kanado

Lewis Hamilton
1/6
Reuters
Na dirkališču v Montrealu je bila na sporedu dirka za veliko nagrado Kanade, na kateri je slavil Lewis Hamilton. Presenetljivo pa sta mu družbo na stopničkah delala Švicar Grosjean v Lotusu in Mehičan Perez v Sauberju.

Dirko polno preobratov je dobil Britanec Lewis Hamilton v McLarnu. Na sedmi dirki v sezoni je tako slavil še sedmi voznik.

Letošnja sezona je izjemno zanimiva in izenačena, na dosedanjih sedmih dirkah pa se je kar sedem dirkačev povzpelo na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. Po zmagoslavju Britanca Jensona Buttna v avstralskem Melbournu, Španca Fernanda Alonsa v malezijskem Sepangu, Nemca Nica Rosberga v kitajskem Šanghaju, Nemca Sebastiana Vettla v Bahrajnu, Venezuelca Pastorja Maldonada v Barceloni in Avstralca Marka Webbra v Monte Carlu se je današnja preizkušnja v Montrealu razpletla po željah Hamiltona, sicer svetovnega prvaka iz leta 2008.

Vettel je v uvodnem krogu ubranil prvo mesto iz sobotnih kvalifikacij in vodilno mesto zadržal vse do prvega postanka v boksih, po 16. krogu pa se je na čelo kolone prebil Hamilton. Do 50. od 70 krogov je nadziral tekmece na montrealski stezi Gilles Villeneuve, po drugem postanku v boksih pa zdrsnil na tretje mesto. Na prvo mesto se je prebil Alonso, tesno za njim pa je bil Vettel.

Vettel in Alonso z napačno taktiko

A dotlej vodilna dirkača se nista odločila za drugi postanek, Hamilton pa je s pridom izkoristil obrabljene pnevmatike svojih tekmecev. Osem krogov pred koncem dirke je najprej dohitel in prehitel Vettla, dva kroga pozneje pa še vodilnega Alonsa in na koncu zanesljivo zmagal.

Vettla in Alonsa sta v izdihljajih dirke prehitela tudi "senzaciji" današnje dirke Romain Grosjean in Sergio Perez. Grosjeanu se je za razliko od Vettla in Alonsa obrestovala strategija enega postanka, dirke pa ponovno ni končal sedemkratni svetovni prvak, Nemec Michael Schumacher (Mercedes) je zaradi tehničnih težav z zadnjim krilcem dirko neslavno končal v 47. krogu.

"Najprej bi čestital Grosjeanu in Perezu, a največje čestitke si zasluži moja ekipa, ki je v Montrealu dokazala, da nikoli ne odneha. Današnjo zmago posvečam svojim privržencem, ki so mi v zadnjem času poslali številna sporočila z lepimi željami in besedami spodbude," je uvodoma dejal Hamilton in dodal: "Vedel sem, da bo današnja dirka zelo težka, a verjemite mi, da sem užival v vsakem njenem krogu."

Navdušenja ni skrival niti drugouvrščeni Grosjean, po koncu dirke pa je dejal: "Pred dirko smo razmišljali o enem postanku. Nekoliko trše gume so se dobro obnesle, pa tudi dirkalnik je vseskozi odlično deloval. V Montrealu smo dosegli fantastičen izid."

Hamilton je z današnjim zmagoslavjem prevzel tudi vodstvo v skupni razvrstitvi. Po sedmih dirkah je zbral 88 točk, sledita mu Španec Fernando Alonso (Ferrari) s 86 in Nemec Sebastian Vettel (Red Bull) s 85 točkami.

Sezona SP se bo nadaljevala 24. junija, ko bo na sporedu VN Evrope v Valencii.

 

Izidi dirke formule 1 za VN Kanade v Montrealu in vrstni red v SP:

Izidi, 70 krogov (305,270 km):

1. Lewis Hamilton (VBr/McLaren Mercedes)  1:32:29,586
(povp. hitrost: 198,027 km/h)

2. Romain Grosjean (Fra/Lotus)                + 2,513

3. Sergio Perez (Meh/Sauber)                    5,260

4. Sebastian Vettel (Nem/Red Bull)              7,292

5. Fernando Alonso (Špa/Ferrari)               13,411

6. Nico Rosberg (Nem/Mercedes)                 13,842

7. Mark Webber (Avs/Red Bull)                  15,085

8. Kimi Räikkönen (Fin/Lotus)                  15,567

9. Kamui Kobajaši (Jap/Sauber)                 24,432

10. Felipe Massa (Bra/Ferrari)                  25,272


Skupni vrstni red:

dirkači:

1. Lewis Hamilton          88

2. Fernando Alonso         86

3. Sebastian Vettel        85

4. Mark Webber             79

5. Nico Rosberg            67

6. Kimi Räikkönen          55

7. Romain Grosjean         53

8. Jenson Button           45

9. Sergio Perez            37

10. Pastor Maldonado        29


Konstruktorji:

1. Red Bull               164

2. McLaren Mercedes       133

3. Lotus                  108

4. Ferrari                 97

5. Mercedes                69

6. Sauber                  58

7. Williams                44

8. Force India             28

9. Toro Rosso               6

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.