Šport > Moto športi
45 ogledov

Hamilton pobegnil na 53 točk razlike

lewis hamilton monza
1/8
EPA
Lewis Hamilton je zmagovalc dirke za VN Italije. Z drugim mestom je Ferrarijevo čas rešil Sebastian Vettel. Nico Rosberg je odstopil.

Britanec Lewis Hamilton ostaja zmagovalec dirke formule 1 v Monzi. Vodstvo tekmovanja je sporočilo, da je po preiskavi domnevnih nepravilnosti v ekipi Mercedes sklenilo, da se vrstni red ne bo spreminjal. Hamilton je zmagal pred Ferrarijevim voznikom Nemcem Sebastianom Vettlom, tretji je bil Brazilec Felipe Massa z Williamsom.

Hamilton je moral na uradno potrditev zmage na dirki, ki jo je sicer na stezi dosegel prepričljivo, počakati nekaj ur. Vodstvo dirke je namreč kmalu po koncu sporočilo, da preiskuje domnevno kršitev pravil, saj naj bi bil tlak v eni od pnevmatik na njegovem dirkalniku prenizek.

Vodstvo tekmovanja se je zadovoljilo s pojasnilom ekipe, da je bil tlak takšen, kot ga je predpisal proizvajalec pnevmatik Pirelli, čeprav povsem na spodnji meji dovoljenega. Izmerjen je bil na začetku dirke, preden so kolesa namestili na dirkalnik. Do neskladij naj bi prišlo, ker so kontrolorji vodstva dirke meritve opravili potem, ko so že odstranili grelne blazine, zaradi česar je bil tlak nižji, so pojasnili pri Mercedesu.

"Olajšanje je veliko. A prav veseli ne moremo biti. Najprej Nicove težave z motorjem, potem smo morali čakati na potrditev zmage," je po zanje ugodni odločitvi vodstva tekmovanja dejal vodja nemške ekipe Totto Wolff in dodal, da bodo morali v prihodnje v pravilih podrobneje določiti, kdaj se meritve lahko opravijo: "Pravzaprav, če bi popolnoma sledili pravilom, bi morali tlak meriti na startu dirke, torej takrat, ko se dirkalniki poženejo čez črto. To pa je zelo težko."

Za Mercedes se je dirka sicer končala s polovičnim uspehom, potem ko je bilo še dva kroga pred koncem videti, da bodo spet pobrali večino točk. Poleg Hamiltona so imeli namreč v vrhu tudi Rosberga, ki pa ga je izdal motor v njegovem Mercedesu in v oblaku dima se je poslovil tik pred odločilnima krogoma. S tretjega mesta je padel na 17. in tako ostal pri 199 točkah, kolikor jih je dobil za prejšnjih 11 dirk.

Za Hamiltona je bila zmaga na Ferrarijevem terenu tretja v nizu, v tej sezoni je slavil sedmič, skupno pa 40. v karieri. Na lestvici najboljših v formuli 1 so pred njim le še štirje: Vettel in Ayrton Senna s po 41 uspehi ter za zdaj zanj še neulovljiva Alain Prost (51) in Michael Schumacher (91).

Po smoli Rosberga sta se za zadnje mesto na stopničkah spopadla oba Williamsova voznika, uspešnejši pa je bil Massa, ki ni dovolil Valtteriju Bottasu, da bi prišel mimo njega. V istem krogu sta dirko končala le še peti Räikkönen in šesti Sergio Perez.

Skupno je Hamilton po 12 dirkah v SP s sedmo zmago v sezoni še povečal prednost, ima 252 točk, Rosberg ostaja pri 199, Vettel se mu je približal in jih ima kot tretji zdaj 178.

Čez 14 dni bo sledila naslednja preizkušnja na osvetljenih ulicah Singapurja.

VN Italije, Monza, izidi:

1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) 1:18:00,688 (povp. hitrost: 235,902 km/h)
2. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari) + 25,042
3. Felipe Massa (Bra/Williams) 47,635
4. Valtteri Bottas (Fin/Williams) 47,996
5. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) 1:08,860
6. Sergio Perez (Meh/Force India) 1:12,783
7. Nico Hülkenberg (Nem/Force India) 1 krog
8. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull) 1 krog
9. Marcus Ericsson (Šve/Sauber) 1 krog
10. Danil Kvjat (Rus/Red Bull) 1 krog

Skupni seštevek (dirkači):

1. Lewis Hamilton 252
2. Nico Rosberg 199
3. Sebastian Vettel 178
4. Felipe Massa 97
5. Kimi Räikkönen 92
6. Valtteri Bottas 91
7. Danil Kvjat 58
8. Daniel Ricciardo 55
9. Romain Grosjean 38
10. Sergio Perez 33

Skupni seštevek (konstruktorji):

1. Mercedes 451
2. Ferrari 270
3. Williams 188
4. Red Bull 113
5. Force India 63
6. Lotus 50
7. Toro Rosso 35
8. Sauber 25
9. McLaren Honda 17

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.