Šport > Moto športi
11 ogledov

Hamilton slavil, Kimi zadržal jokajočega Vettla

Hamilton Hungaroring VN Madžarske velika nagrada formula 1
1/26
EPA
Lewis Hamilton (Mercedes) je v peklenski vročini slavil na dirki za veliko nagrado Madžarske. To je bila prva zmaga za Britanca po prestopu k nemški ekipi.

Britanski dirkač Lewis Hamilton je na Hungaroringu prehitel Kimija Räikkönena (Lotus) in Sebastiana Vettla (Red Bull). Najkrajšo dirko na koledarju sezone formule 1 je Hamilton začel z najboljšega startnega položaja in suvereno slavil pred obema najbližjima zasledovalcema.

Zaključek dirke je zaznamoval dvoboj Räikkönena in Vettla. Aktualni svetovni prvak je skušal na silo prehiteti finskega dirkača, ki je na za prehitevanje nenaklonjeni stezi zdržal napade Nemca, slednji pa je prek radijskih valov ob izletu s steze jasno izrazil svoje nezadovoljstvo.

Madžarska je Hamiltonova

Na četrtem mestu je dirko zaključil Mark Webber (Red Bull), peti pa je bil Fernando Alonso (Ferrari). Za Hamiltona je to 22. zmaga v karieri in prva z Mercedesom, skupno pa že četrta na madžarskem dirkališču po letih 2007, 2009 in 2012, s čimer je izenačil dosežek Michaela Schumacherja.

Räikkönen se je s 134 točkami prebil na skupno drugo mesto v SP, tretji je s 133 zdaj Alonso, nedeljski zmagovalec Hamilton pa se mu je približal in ima 126 točk. Sezona se bo nadaljevala po poletnem premoru čez mesec dni, 25. avgusta, s klasično preizkušnjo na belgijskem dirkališču Spa-Francorchamps.

Vročina prekuhala gledalce in dirkače

Na sobotnih kvalifikacijah, ki so v Budimpešti vselej zelo pomembne, saj ozka in zavita steza ne omogoča veliko možnosti za prehitevanje, si je za nekaj tisočink najboljši položaj privozil Hamilton. V zadnjem poskusu je odščipnil "pole position" vodilnemu v SP in branilcu naslova Vettlu, ki se je tako moral zadovoljiti z drugim mestom in nekoliko slabšim položajem na stezi.

Hamilton VN Madžarske velika nagrada Hungaroring formula 1 | Avtor: Reuters Reuters
V hudi vročini, ki je konec tedna povzročala težave tako dirkačem kot njihovim dirkalnikom, pa tudi gledalcem, se je na startu najbolje znašel Hamilton. Vettel je nekoliko zaspal, a vseeno obdržal drugo mesto, čeprav mu je za ovratnik dihal Romain Grosjean. Po prvih postankih je bil v vodstvu Webber, a je imel drugačno taktiko in je na prvih kompletih pnevmatik zdržal 23 krogov.

"Vedel sem, da moram po postankih hitro prehitevati"

Vettel je imel nato težave še z Jensonom Buttonom, saj ga nekaj krogov ni mogel prehiteti, Hamilton pa si je nabiral prednost. Ko se je Nemec le prebil naprej, je imel Hamilton že 13 sekund naskoka, pred Nemcem je bil na koncu tudi "ledeni Finec" Räikkönen, ki že vso sezono vztrajno nabira točke; svetovni prvak pa se je znebil vsaj Grosjeana, ki mu je vodstvo dirke naložilo kazensko vožnjo skozi bokse. Hamilton pa je znal obdržati vodstvo do konca in se veselil zmage, prve letošnje in prve za svoje novo moštvo, vse prejšnje je namreč dosegel še z McLarnom.

"Odličen občutek, rad bi se zahvalil vsem, ki so me podpirali. Neverjetno, po kvalifikacijah smo razmišljali, kako bi tudi na dirki ostali prvi. Odlično sem startal, vse se je dobro izšlo, vedel pa sem, da moram po postankih hitro prehitevati, ker bi sicer obtičal zadaj," je bil po zmagi zadovoljen nekdanji svetovni prvak iz leta 2008, ki ima zdaj na madžarskem dirkališču že štiri zmage.

Dirke v Mogyoródu vsaj do leta 2021

Pod stopničkami je na četrtem mestu končal Webber, peti je bil Alonso, šesti Grosjean, sedmi Button, osmi drugi Ferrarijev dirkač Felipe Massa, na devetem mestu je dirko končal Sergio Pérez v drugem McLarnu, z desetim pa je za prvo točko v sezoni za Williams poskrbel Venezuelec Pastor Maldonado.

Ob dirki so prireditelji na Madžarskem sporočili še dobro novico za ljubitelje tega športa. Formula 1 bo tu ostala vsaj do leta 2021. Vodja formule 1 Bernie Ecclestone in lokalni prireditelji so namreč danes sklenili novo pogodbo, po kateri bodo dirke za dirkališču Hungaroring v bližini Budimpešte prirejali še med leti 2017 in 2021. Dosedanja je dirke predvidevala še naslednje tri sezone. Preizkušnja za VN Madžarske je sicer neprekinjeno na sporedu SP že od leta 1986.

VN Madžarske, Hungaroring, rezultati:

1. Lewis Hamilton (VBr) Mercedes 1:42:29,445 sekunde
2. Kimi Räikkönen (Fin) Lotus - Renault +00:10,938
3. Sebastian Vettel (Nem) RedBull - Renault 00:12,459
4. Mark Webber (Avs) RedBull - Renault 00:18,044
5. Fernando Alonso (Špa) Ferrari 00:31,411
6. Romain Grosjean (Fra) Lotus - Renault 00:32,295
7. Jenson Button (VBr) McLaren 00:53,819
8. Felipe Massa (Bra) Ferrari 00:56,447
9. Sergio Pérez (Meh) McLaren 1 krog
10. Pastor Maldonado (Ven) Williams - Renault     
11. Nico Hülkenberg (Nem) Sauber - Ferrari
12. Jean-Éric Vergne (Fra) Toro Rosso - Ferrari
13. Daniel Ricciardo (Avs) Toro Rosso - Ferrari
14. Giedo van der Garde (Niz) Caterham - Renault 2 kroga
15. Charles Pic (Fra) Caterham - Renault
16. Jules Bianchi (Fra) Marussia - Cosworth 3 krogi
17. Max Chilton (VBr) Marussia - Cosworth

Odstopili: Paul Di Resta (VBr/Force India - Mercedes), Nico Rosberg (Nem/Mercedes), Valtteri Bottas (Fin/ Williams - Renault), Esteban Gutierrez (Meh/Sauber - Ferrari), Adrian Sutil (Nem/Force India - Mercedes).

SP skupno (po desetih dirkah):

1. Sebastian Vettel 172 točk
2. Kimi Räikkönen 134 
3. Fernando Alonso 133 
4. Lewis Hamilton 124 
5. Mark Webber 105 
6. Nico Rosberg 84
7. Felipe Massa 61
8. Romain Grosjean 49 
9. Jenson Button 39 
10. Paul di Resta 36 
...

Konstruktorji:

1. Red Bull 277 točk
2. Mercedes 208 
3. Ferrari 194
4. Lotus 1835. Force India 59 
6. McLaren Mercedes 57
7. Toro Rosso 24 
8. Sauber 7 
9. Williams 1

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.