Šport > Moto športi
7 ogledov

Hamilton - v petek izgubljen, zdaj prvi!

vn nemčije nurburgring zmaga hamilton
1/31
Reuters
V petek je bil Lewis Hamilton sekundo za Ferrarijem in Red Bullom, to nedeljo pa je Britanec odpeljal brez napake, izvedel nekaj drznih manevrov ter zmagal pred Fernandom Alonsom in Markom Webbrom. Sebastian Vettel je bil le četrti, a ostaja skupno prvi.

Premoč Red Bulla je zgodovina. Na drugi dirki zapored dirkača aktualnih prvakov ni bilo na prvem mestu. Po Fernandu Alonsu (Ferrari) v Silverstonu ju je zdaj premagal še Lewis Hamilton (McLaren). Zmage ni pričakoval niti sam, potem ko je imel v petek na treningih sekundo zaostanka. Za drugo zmago v sezoni in 16. v svoji karieri je dirkal brez napake, izvedel nekaj odličnih prehitevalnih manevrov, pnevmatike so mu v mrzlem vremenu zdržale najbolje (dežja ni bilo), obenem pa so svoje delo brezhibno opravili še njegovi mehaniki. Po 60 krogih je bil štiri sekunde pred Alonsom in skoraj 10 pred tretjeuvrščenim Markom Webbrom (Red Bull).

Sebastian Vettel (Red Bull) sicer ostaja v prepričljivem skupnem vodstvu, a je bil tokrat le bleda senca dirkača, ki je letos zmagal sedem dirk. Potem ko se je v prvem delu dirke po začetniški napaki zavrtel, ni več našel stika z najboljšo trojico in je dirko končal 48 sekund za Hamiltonom. Prvič letos ni stopil na zmagovalni oder! Lahko bi bil še dve mesti niže, a so njegovi mehaniki tretji postanek opravili hitreje kot Ferrarijevi in tako je krog pred ciljem prišel pred Felipeja Masso (Ferrari). S taktiko postanka manj bi ga lahko prehitel še Jenson Button (McLaren), a je zaradi okvare na hidravliki sredi dirke odstopil.


S šestim mestom je rezultat sezone uspel Adrianu Sutilu (Force India), Nico Rosberg in Michael Schumacher (oba Mercedes) pa sta na sedmem in osmem kot prva zaostala za cel krog. Nemški dirkači so tako pred domačimi gledalci na Nürburgringu ostali brez stopničk, so pa bili štirje od šestih med osem. Cilja ni videla četverica, med njimi Nick Heidfeld (Renault) po spektakularni nesreči s Sebastienom Buemijem (Toro Rosso).

Kako se je razpletalo

Težave s KERS-om na startu in Webber je še pred prvim zavojem na prvo mesto spustil Hamiltona. Za njima je Alonso prehitel Vettla, a krog kasneje naredil napako in zdrsnil nazaj na četrto mesto. Če je Lewis sprva povedel za dve sekundi, se mu je Mark z najhitrejšima krogoma na dirki do šestega kroga približal na sekundo zaostanka. Tri sekunde za njima je Fernando še enkrat prehitel Sebastiana. V boju za peto mesto Massa nikakor ni mogel prehiteti Rosberga. V osmem krogu se je Vettel zavrtel in izgubil osem sekund, a ostal četrti. Po šestih krogih mučenja je Felipeju v 11. krogu le uspelo priti mimo Nica. Nato pa drama za prvo mesto: V 12. krogu je Webber v zadnjem zavoju prehitel Hamiltona, a mu je ta že na startni ravnini vrnil, krog kasneje je napad na Avstralca sprožil Alonso (neuspešno).


V 15. krogu so se začeli prvi postanki: kot prvi je šel v bokse Mark, potem ko ni mogel mimo Lewisa. To se mu je obrestovalo, saj je odpeljal najhitrejši krog na dirki in po Britančevem postanku prišel na prvo mesto. Alonso je ostal tretji. Prvi trije so bili tesno skupaj in kar 25 oziroma 28 sekund pred Masso in Vettlom. Sredi dirke so šli prvi trije drugič v bokse: Hamilton se je vrnil tik za Webbra, a ga agresivno napadel in prehitel v prvem zavoju, krog kasneje je pred oba prišel Alonso, a je Lewis tudi njega brezkompromisno ugnal. Zadnji del dirke je mineval mirneje: Hamilton je imel dve sekundi prednosti pred Alonsom in sedem pred Webbrom, Massa in Vettel sta zaostajala kar 44 sekund.

Tretji postanki so sledili le nekaj krogov pred koncem. Vsi so se bali, da s tršimi pnevmatikami ne bodo tako hitri. Najprej je menjal Lewis, dva kroga kasneje Mark in Fernando. Zgodnejši postanek se prvaku iz sezone 2008 ni maščeval, saj je bil super hiter tudi s tršimi gumami (najhitrejši krog je odpeljal v predzadnjem krogu) in tako se po zadnjih postankih vrstni red na prvih treh mestih ni spremenil. Do samega konca pa sta na postanek čakala Massa in Vettel. Krog pred karirasto zastavo sta v bokse zapeljala en za drugih. Hitrejši so bili Red Bullovi mehaniki in branilec naslova je prišel na četrto mesto.


VN Nemčije, Nürburgring, končni vrstni red:

1. Lewis Hamilton (McLaren Mercedes)
2. Fernando Alonso (Ferrari) +3,9
3. Mark Webber (Red Bull Renault) +9,7
4. Sebastian Vettel (Red Bull Renault) +47,9
5. Felipe Massa (Ferrari) +52,2
6. Adrian Sutil (Force India Mercedes) +86,2
7. Nico Rosberg (Mercedes) +1 krog
8. Michael Schumacher (Mercedes) +1 krog
9. Kamui Kobajaši (Sauber Ferrari) +1 krog
10. Vitalij Petrov (Renault) +1 krog
11. Sergio Perez (Sauber Ferrari) +1 krog
12. Jaime Alguersuari (Toro Rosso Ferrari) +1 krog
13. Paul di Resta (Force India Mercedes) +1 krog
14. Pastor Maldonado (Williams Cosworth) +1 krog
15. Sebastien Buemi (Toro Rosso Ferrari) +1 krog
16. Heikki Kovalainen (Lotus Renault) +2 kroga
17. Timo Glock (Virgin Cosworth) +3 krogi
18. Jerome d'Ambrosio (Virgin Cosworth) +3 krogi
19. Daniel Ricciardo (Hispania Cosworth) +3 krogi
20. Karun Čandok (Lotus Renault) +4 krogi
Odstopili: V. Liuzzi (Hispania), J. Button (McLaren), R. Barrichello (Williams), N. Heidfeld (Renault)

Skupni seštevek po 10. dirki sezone 2011:

Dirkači:
1. S. Vettel 216 točk
2. M. Webber 139
3. L. Hamilton 134
4. F. Alonso 130
5. J. Button 109
6. F. Massa 62
7. N. Rosberg 46
8. N. Heidfeld 34
9. M. Schumacher 32
10. V. Petrov 32

Moštva:
1. Red Bull Renault 355 točk
2. McLaren Mercedes 243
3. Ferrari 192
4. Mercedes 78
5. Renault 66
6. Sauber Ferrari 35

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.