Šport > Moto športi
1470 ogledov

Haug: "Schumacher ni bil smučar, ki bi veliko tvegal"

Norbert Haug Michael Schumacher Epa
Nekdanji šef Mercedesa zavrača očitke, da je bila smučarska nesreča Michaela Schumacherja posledica brezglavega tveganja.

Nekaj dni pred deseto obletnico tragične nesreče Michaela Schumacherja je Norberg Haug, nekdanji šef Mercedesa, spregovoril o tem, kakšen smučar je bil sedemkratni svetovni prvak formule 1.

Schumacher se je poškodoval leta 2013 med letovanjem v francoskih Alpak, natančneje v Meribelu, kjer je od padcu med smučanjem po nezavarovanem delu proge utrpel tako hude poškodbe glave, da je več mesecev preživel v umetni komi. 

Po ocenah strokovnjakov bi bil padec zanj usoden, če ne bi nosil čelade.

"Sneg ni optimalen. Lahko bi poleteli v Dubaj in tam skočili s padalom," so bile zadnje besede, ki jih je Schumacher tisti dan izrekel svoji ženi Corinni

V času nesreče je bil ob njem tedaj komaj 14-letni sin Mick, ki pa o podrobnostih tega travmatičnega dogodka nikoli ni javno govoril.

V letih po nesreči so se pogosto kresala mnenja, ali je bil Schumacherjev padec zgolj nesrečen splet okoliščin ali neizogibna posledica njegove adrenalinske odvisnosti.

Preiskovalci nesreče so po analizi vseh dejstev presodili, da so bile vse proge v Meribelu ustrezno označene in da je Nemec zavestno zapeljal izven zarisanih meja. Ugotovili so še, da nesreča ni bila posledica tehnične napake na smučeh ali prevelike hitrosti.

Haug Schumacher | Avtor: Profimedia Profimedia
O smučarskih navadah Michaela Schumacerja je pred deseto obletnico nesreče spregovoril nekdanji šef Mercedesa Norbert Haug. Povedal je, da Schumacher ni bil smučar, ki bi veliko tvegal, kar je bilo na nek način v nasprotju z njegovo brezkompromisno mentaliteto na dirkaški stezi.

"Z naših skupnih smučarskih izletov zelo dobro vem, da je bil Michael vse prej kot smučar, ki bi veliko tvegal, čeprav bi od dirkača to morda pričakovali," je povedal nekdanji vodja srebrne ekipe. 

Tudi Haugu se tako kot mnogim drugim sprva ni sanjalo, kako zaskrbljujoče je stanje sedemkratnega prvaka. "Michael je bil takrat bržkone najprepoznavnejši Nemec na svetu. Mislil sem, da je njegova neizmerna priljubljenost in ne resnost nesreče razlog za tako odmevno medijsko poročanje. V dneh po nesreči je postalo jasno, kako hudo jo je skupil."

Usoda dirkaške legende je pretresla tudi Sebastiana Vettla, ki je Schumacherju celo poslal sporočilo, preden je izvedel, da se njegov mentor bori za življenje. "Napisal sem mu: 'Slišal sem, da si padel. Upa, da ni nič resnega, želim ti čim hitrejše okrevanje.' Michael bo za vedno ostal zapisan v zgodovinske knjige. Njegovo ime dandanes med mladimi ni več tako prepoznavno kot nekoč, toda Michael je bil junak moje generacije," je dejal štirikratni svetovni prvak.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Kmodri 12:39 25.december 2023.

    Že to, da je smučal na nezavarovanem delu proge pove, da je rad tvegal za užitek. Zagotovo čelada pripomore k ublažitvi poškodbe. Toda ali jo res nosil? Svojim mulcem večkrat povem, da čelada zelo verjeto reši življenje. Pa naj jo ...prikaži več imajo med vožnjo z el. skirojem, kolesom in jim pri tem omenim Schumacherja, ki je ostal živ. Dodam še, da čelada ni razlog za divjanje in da te ne reši invalidnosti!