Šport > Moto športi
20 ogledov

Humar se je vrnil z drugim mestom

Aleks Humar. Žurnal24 main
Predzadnji reli slovenskega državnega prvenstva v okolici Ajdovščine je dobil Italijan Piero Longhi, ki se mu je še najbolj približal povratnik po poškodbi Aleks Humar. Zmagovalcu je z odstopom v prvi tretjini relija delo močno olajšal Rok Turk.

S sinočnjim relijem Ajdovščina se je odvila predzadnja dirka državnega prvenstva. Na kratkem, a zahtevnem reliju v okolici Ajdovščine je zmagal Italijan Piero Longhi (škoda fabia S2000). Drugi je bil njegov moštveni sotekmovalec in najhitrejši Slovenec Aleks Humar (škoda fabia), tretji pa Boštjan Logar (peugeot 206).

Prireditelji iz AK Ajdovščina – Motorsport so petič priredili reli, ki v tem okolju velja za eno največjih športnih prireditev. Za točke DP in pokala Alpe Jadran se je borilo 62 posadk, med njimi tudi nekaj tujih; do cilja jih je prišlo 42.

Čeprav je ajdovski reli kratek, pa ima vrsto zahtevnih hitrostnih preizkušenj, med njimi tudi Velike Žablje in Planino, ki sta dobro znani imeni tako dirkačem kot navijačem. Vsi pa so se spopadali tudi z vremenom, saj je reli spremljalo pravo poletno vreme s skorajda tropsko vročino: temperature so se povzpele tudi do 36 stopinj Celzija. Za popestritev sta se odvili še dve posebni hitrostni preizkušnji, superspeciala v središču Ajdovščine, večerni je bil tudi zadnji "brzinec" na dirki. Zmagovalec je bil sicer odločen že pred tem, saj si je Longhi nabral več kot dve minuti naskoka, vseeno pa je nočni spektakel v središču mesta privabil več tisoč obiskovalcev.

Turk olajšal delo Italijanu

Skupno so na reliju pripravili za 160 kilometrov HP, ki jih je bilo 10, od tega pet različnih. Že po prvi tretjini relija je odstopil Rok Turk, poleg Loghija edini, ki je nastopal z dirkalnikom razreda S2000 (peugeot 207), s tem pa je močno olajšal delo Italijanu. Ta sicer vozi s slovensko licenco, saj so ga v ekipi Target motorsport pripeljali kot zamenjavo za poškodovanega državnega prvaka Aleksa Humarja. Slednji se je po dolgi odsotnosti vrnil za volan dirkalnika, prvič je sedel v dvokolesno gnani škodi fabii, po nekoliko zadržanem začetku pa je na koncu prišel tik pod vrh. Premoč je moral priznati le Longhiju v močnejšem dirkalniku.

Italijanski dirkač je blizu naslova v slovenskem prvenstvu, vseeno pa povsem miren še ne more biti, saj mu za potrditev skupne zmage manjkajo še tri točke. Kljub temu je bil po zmagi na ajdovskih cestah zelo zadovoljen: "Reli je zelo zahteven. Ceste v Sloveniji so res nekaj posebnega, a zanimala me je samo zmaga. Zato sem od prvega metra dalje pritisnil na vso moč in si takoj začel nabirati prednost. Po odstopu Turka je bilo nekoliko lažje, dirko pa sem brez težav odločil v svojo korist," je dejal Longhi. Zdaj ima v slovenskem DP že štiri zmage, cilj pred zadnjo dirko pa je jasen: "Seveda me bo oktobra zanimala skupna zmaga. Res je, da grem na vsaki dirki na prvo mesto, toda tokrat bo v ozadju vseeno malo previdnosti."

Drugo mesto na reliju Ajdovščina pa je kot lep uspeh po daljši prekinitvi ocenil tudi Humar: "Drugo mesto je veliko več, kot sem pričakoval. Po dveh letih sem spet imel le sprednji pogon, na začetku je bilo malo težko. Ampak sem se hitro ujel, tako da je bilo kar v redu. Morda sem nekoliko slabo fizično pripravljen za tako vroč dan, a sem vseeno odpeljal dobro dirko. Danes smo se kar dobro borili, asfalt je bil drseč zaradi visokih temperatur in je bilo kar pestro." Uspeh prvaka je še toliko večji, ker je bil na startu s povsem novim dirkalnikom škoda fabia R2.

Prireditelji so tokrat poleg številnih nagrad in pokalov za najboljše v različnih kategorijah namenili še posebno nagrado, gorsko kolo, dirkaču z najhitrejšim časom na superspecialu. Dobil ga je Longhi, obenem z nagrado pa še nasvet, naj ne posnema moštvenega sotekmovalca Humarja. Slednji je namreč padel prav pri vožnji s takšnim kolesom in zaradi poškodbe rame izgubil skoraj celotno sezono ...

Sezona relija v Sloveniji se bo nadaljevala in končala s šesto dirko oktobra v Idriji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.