Šport > Moto športi
21 ogledov

Indy 500: izmaličeno in zmagoslavno

1/55
Žurnal24 main
Grozljiva nesreča na Indyju 500: dirkalnik Mika Conwaya se je grozljivo raztreščil, dirkač ima zlomljeno nogo. 94. izvedbo te legendarne dirke je sicer dobil Škot Dario Franchitti. Več o zmagi in nesrečah v galeriji.
Poglejte srhljivo galerijo dirke Indy 500. Poiskali pa smo tudi video vrhuncev dirke.

Za Super Bowlom drugi največji enodnevni športni dogodek v ZDA, ki si ga je v živo na Brickyardu ogledalo prek 250 tisoč ljudi in več 10 milijonov pred malimi ekrani, se je to nedeljo končal z dvojnim zmagoslavjem Britancev. Že 94. izvedbo dirke 500 milj Indianapolisa je drugič v zadnjih štirih letih dobil Škot Dario Franchitti (Ganassi). Drugi je bil Dan Wheldon (Panther), na tretjem mestu pa kot najboljši domačin Marco Andretti (Andretti).

Oglejte si še video Conwayeve nesreče.

Po zgolj 23. starnem mestu je s končnim šestim svoje kvalitete dokazala tudi najhitrejša dirkačica na svetu Danica Patrick (Andretti). Dirka se je končala za varnostnim avtomobilom, saj je v predzadnjem krogu Mike Conway (Dreyer) trčil v Ryana Hunterja Raya (Andretti), poletel v zrak in se raztreščil v zaščitni ogradi. Od dirkalnika je ostal le kokpit, Conwaya so takoj prepeljali v bolnišnico in po zadnjih podatkih ni v življenjski nevarnosti.

Franchitti je postal šele 17. dirkač v zgodovini, ki si je več kot enkrat nazdravil z mlekom. "Pokazali so mi seznam dvakratnih zmagovalcev. To so legende, jaz pa sem le dirkač. Lahko zmagujem dirke in Indyje 500 do konca mojega življenja, do 70. leta starosti, a ne bom nikdar kot Jim Clark ali Jackie Stewart," je ostal ponižen Franchitti, ki je vodil večji del dirke in imel glavnega tekmeca za zmago v Brazilcu Heliu Castronevesu. Slednji je startal iz pola, a naredil veliko napako pri zadnjem postanku (ugasnil mu je motor) in tako je namesto svoje četrte zmage ali vsaj drugega mesta končal na skromnem 16. "Mleko je okusno, kot je bilo prvič. Nekaj posebnega je, ko zapelješ v Victory Lane, ko objameš očeta, Ashley, prijatelje, člane ekipe ..." je občutke poskušal opisati Franchitti, ki si je zaslužil velik poljub soproge in filmske igralke Ashley Judd. Hvala gre tudi lastniku njegovega moštva Chipu Ganassiju, ki je kot prvi v isti sezoni osvojil zmago tako na Indyju 500 kot na dirki serije Nascar v Daytoni.

Za Kraljico Brickyarda, Američanko Danico Patrick, je letošnja sezona najslabša doslej in zato je šesto mesto res lep dosežek. Lani tretja na tej dirki, pred leti pa je tudi že vodila, je znova dokazala, da ji ta oval res odgovarja. Zasenčila je tudi tekmici, ki sta bili na startu pred njo, Švicarko Simono de Silvestro (na koncu 14.) in Brazilko Ano Beatriz (21.). Žvižgi navijačev izpred tedna dni s kvalifikacij so za Patrickovo tako preteklost. "S tem rezultatom sem po vseh slabih letos res zadovoljna. Imeli smo odlične postanke v boksih in dobro strategijo," se je dosežka veselila Danica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.