Šport > Moto športi
32 ogledov

Iste ptice letijo skupaj

ecclestone putin EPA
''F1 Supremo'' Bernie Ecclestone meni, da bi moral Sepp Blatter ostati na položaju predsednika Mednarodne nogometne zveze (Fifa), in to ne glede na obtožbe o korupciji in nečednih poslih.

Aktualni predsednik svetovne nogometne organizacije skupaj s prvim možem Evropske nogometne zveze (Uefa) Michelom Platinijem prestaja 90-dnevni suspenz zaradi sumljivega plačila, ki ga je leta 2011 prejel nekdanji francoski reprezentant. 

sepp blatter | Avtor: EPA EPA
Škandal v Fifi, ki je že zahteval glave nekaterih funkcionarjev, je v zadnjem času najbolj pereča tema v nogometnem svetu, ki odmeva tudi v drugih športnih panogah. V razpravo o domnevno nepoštenih funkcionarjih se je vmešal tudi šef F1 Bernie Ecclestone, ki mu očitki o umazanih kupčijah in zlorabi položaja niso tuji.

''Mislim, da se ne bi smel umakniti. Ni prav, da ga pozivajo k temu,'' je svojo podporo Blatterju izrekel Ecclestone. ''Zaradi njega ogromno držav na svetu danes igra nogomet. Če so ljudje podkupljeni, da bi se v njihovi državi nekaj zgodilo, potem je to dobro. To je davek, ki ga nogomet mora plačati,'' je dodal 84-letnik.

Ecclestone je v polurnem pogovoru za rusko televizijo dejal, da v F1 ni prostora za demokracijo. Na vprašanje, kaj si misli o Vladimirju Putinu, pa je odvrnil: ''Super. Jaz sem njegov največji podpornik.''

Ecclestone je znan po provokativnih in včasih tudi neprimernih izjavah. Tako je nekoč ženske primerjal z gospodinjskimi pripomočki in Adolfa Hitlerja označil za človeka, ki ve, kako se stvarem streže. Britanec je že štiri desetletja zadolžen za komercialno plat vodenja elitnega dirkaškega športa in velja za enega od 400 najbogatejših Zemljanov.

Lani se je moral zagovarjati na sodišču zaradi domnevnega podkupovanja nemškega bankirja, s čimer si je zagotovil, da je bavarska deželna banka svoj delež F1 prodala kupcu po Ecclestonovi izbiri, v tem primeru investicijskemu podjetju CVC Capitals. Sprva je kazalo, da bo mogotec pristal za rešetkami, vendar tožilstvu ni uspelo zbrati zadostnih dokazov, tako da je Ecclestone po plačilu odškodnine v višini 75 milijonov evrov sodišče zapustil kot svoboden mož.

Ecclestone je v intervjuju še enkrat poudaril, da je Evropa stvar pretekosti in da nima velikih simpatij do ZDA. ''Njihova največja težava je v tem, da mislijo, da so največja velesila na svetu. Počasi spoznavajo, kaj počnejo ljudje drugod po svetu,'' je dejal Britanec.

Naslednja dirka F1, ki bo na sporedu 25. oktobra, bo VN ZDA v Austinu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.