Šport > Moto športi
5 ogledov

Iz oči v oči z naslovom prvaka

Lewis Hamilton bi z zmago v Šanghaju na mestu najmlajšega svetovnega prvaka zame Žurnal24 main
Lewis Hamilton bo v primeru zmage na nedeljski dirki formule 1 za VN Kitajske postal prvi svetovni prvak, ki bo zmagal v svoji premierni sezoni. In najmlajši v zgodovini tega športa. Tekmeci obljubljajo boj na nož.
Lewis Hamilton ima pred predzadnjo dirko v letošnji sezoni 12 točk prednosti pred dvakratnim svetovnim prvakom Fernandom Alonsom . V moštvu McLaren Mercedes je napetost na vrhuncu. 22-letni Britanec, ki ga nekateri vidijo kot morilca z deškim obrazom, bi si s predstavo, kakršno je uprizoril na zadnji dirki pod deževnimi japonskimi oblaki, zagotovil nesmrtnost. Postal bi deveti Britanec z naslovom svetovnega prvaka, prvi po Damonu Hillu leta 1996, in sedmi voznik ekipe iz Wokinga. Toda prvi temnopolti voznik v formuli 1 je previden: "Vse je možno, toda počutim se samozavestno in močno." Hamilton se zaveda, da lahko nesreča, ki se je v Fudžiju pripetila Alonsu, stvari obrne na glavo. "V zadnjem času se ogromno govori o svetovnem prvenstvu. Toda s tem se ne obremenjujem," je odločen Britanec, in dodaja: "Osredotočen sem na naslednji dve dirki in potrudil sem bom, da bom dal na Kitajskem in v Braziliji vse od sebe." Na zadnjih dveh dirkališčih v letošnjem koledarju vodilni v skupnem seštevku v karieri sploh še ni nastopil, a ga to ne vznemirja preveč. Tudi Indianapolisa, Montreala in Fudžija ni poznal, pa je vseeno ciljno črto prečkal prvi.


Šanghaj bo tretjič v zgodovini gostil karavano formule 1. © Getty Images

 
Fernando Alonso, ki se bori za tretji zaporedni naslov svetovnega prvaka, upa na čudež. Kakšnega, še sam ne ve. "Odstop na Japonskem je precej zapletel moj položaj v prvenstvu," je dejal Španec, ki je pred dvema letoma v Šanghaju startal prvi in zmagal v bolidu Renaulta. "Toda v igri je še 20 točk in boril se bom za vsako od teh," boj na nož obljublja voznik McLaren Mercedesa in kljub pritiskom razmišlja zgolj o dirkanju. McLaren na tem prizorišču še ni zmagal.

 

Dirkališče v Šanghaju

Dolžina kroga: 5,451 km Dolžina dirke: 56 krogov (305 km)
Rekord kroga: M. Schumacher 1:32,238 (2004)

Edini, ki ima vsaj še teoretične možnosti za skupno zmago, je Kimi Raikkonen . Finec za Hamiltonom zaostaja za 17 točk in na Kitajskem lovi jubilejno 200. zmago za Ferrari. "Zgleda, kot da je Hamilton že prvak, toda ne predajamo se," opozarja Raikkonen. Moštvo iz Maranella ima na to dirkališče lepe spomine. Na dosedanjih treh dirkah je zmagal dvakrat (leta 2004 je bil najhitrejši Rubens Barrichello , lani Michael Schumacher ). In lahko računa na bučno podporo. Brazilec Felipe Massa je njihov drugi voznik in lahko pomemben adut v boju za lovoriko.

Dirkališče na severovzhodu Šanghaja je konstruiral Hermann Tilke , ki je oblikoval tudi proge v Maleziji, Bahrajnu in Turčiji. Na tribunah je prostora za 200.000 navijačev. Najvišje hitrosti se sučejo okoli 330 km/h.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.