Šport > Moto športi
7 ogledov

Izjemen Vettel, senzacija Petrova!

Sebastian VetteL (Red Bull)
1/42
Žurnal24 main
Prvak Sebastian Vettel (Red Bull) je sezono 2011 začel s svojo prvo zmago v Avstraliji. Blizu mu je bil le Lewis Hamilton (McLaren). S tretjim mestom je rezultat kariere dosegel Vitalij Petrov (Renault).

VN Avstralije, ki jo je sedemkrat v zadnjih 10 letih dobil kasnejši svetovni prvak, je to nedeljo osvojil branilec naslova Sebastian Vettel (Red Bull). To je njegova 11. zmaga v karieri in prva v Melbournu (za ekipo pa 16.). Vodil je od starta do cilja in brez napake zanesljivo držal prednost pred Lewisom Hamiltonom (McLaren). Na koncu je bil 20 sekund pred prvakom iz sezone 2008. Do uspeha svoje kratke kariere je s tretjim mestom prišel Vitalij Petrov (Renault). Če sta bila prva dva razred zase, pa je o tretjem mestu odločala obraba pnevmatik Pirelli: Rus je bil na postanku dvakrat, Fernando Alonso (Ferrari) in Mark Webber (Red Bull), ki sta sledila na četrtem in petem mestu, pa trikrat. S šestim mestom ne more biti zadovoljen niti Jenson Button (McLaren), a si je kriv sam, potem ko je dobil kazensko vožnjo skozi bokse (prehitevanje s sekanjem šikane). Izjemen dosežek pa sta dosegla dirkača Sauberja: Sergio Perez je bil z enim samim postankom sedmi (startal je kot 13. in postal 59. novinec v zgodovini formule 1, ki je točke osvojil že na svoji prvi dirki), Kamui Kobajaši pa osmi. Točkovne drobtinice sta dobila še Felipe Massa (Ferrari) in Sebastien Buemi (Toro Rosso). Prava katastrofa pa je bila uvodna dirka za ekipi Mercedesa in Williamsa, saj nobeden od njihovih dirkačev ni videl kariraste zastave.

"Vse smo naredili brez napake. Lahko smo ponosni, saj pred dirko nismo vedeli, kje smo," se je smejalo Petrovu, ki je na vprašanje, ali lahko nadomesti Roberta Kubico kot prvi dirkač ekipe, dejal: "Ni mi treba odgovoriti, saj vidite, kje sem končal. Torej ja!"

"Fantastična dirka! Povsem smo jo kontrolirali. Zelo dobro. Odličen dirkalnik, popolni postanki," je ob prečkanju cilje črte povsem mirno ekipi sporočal branilec naslova. Zmaga Vettla (predvsem njegov start) je še toliko bolj impresivna, ker niso uporabljali Kersa. Prvaka pa zanesljiva zmaga ni zanesla: "Ostajam trdno na tleh. Dobili smo veliko zelo pomembnih točk, a sezona je še zelo dolga in marsikaj se bo še zgodilo. Fanta, ki sta ob meni, in Ferrari, bodo še kako nevarni. Gotovo se bo po slabem začetku vrnil tudi Mercedes. Naš dirkalnik je bil danes zelo hiter in še pomembneje – zanesljiv. Lahko sem zelo vesel, saj sem v Avstraliji prvič osvojil točke." Dejal je še, da s pnevmatikami ni imel nobenih težav. Nič manj zadovoljen ni bil Hamilton: "Vzamemo te točke in smo lahko zelo ponosni nase. Fantje v garaži so naredili izjemen posel. Dva tedna nazaj ni nihče pričakoval, da bomo v prvi peterici, zdaj pa smo z zanesljivim dirkalnikom kar drugi. Ko bomo še malo dodelali taktiko, bomo ujeli tudi Sebastiana."

Skupni vrstni red po prvi dirki sezone 2011:
Dirkači
1. S. Vettel 25 točk
2. L. Hamilton 18
3. V. Petrov 15
4. F. Alonso 12
5. M. Webber 10
6. J. Button 8
7. F. Massa 6
8. S. Buemi 4
9. A. Sutil 2
10. Di Resta 1
Moštva
1. Red Bull Renault 35 točk
2. McLaren Mercedes 26
3. Ferrari 18
4. Renault 15
5. Toro Rosso Ferrari 4
6. Force India Mercedes 3 točke

Kako se je razpletalo
Vettel se je katapultiral s starta in zlahka zadržal prvo mesto s kvalifikacij. Hamilton je zaspal in komaj zadržal drugo mesto pred Webbrom. Button je pred prvim zavojem zaprl Alonsa in oba sta izgubila nekaj mest, tako se je na četrto prebil Petrov in na peto Massa. V prvem krogu je v Michaela Schumacherja (Mercedes) rahlo zadel Jaime Alguersuari (Toro Rosso) in mu predrl zadnjo pnevmatiko. Po postanku je tako sedemkratni prvak nazadoval na zadnje, 22. mesto.

Alonso se je po nekaj krogih prebil mimo Kobajašija in Nica Rosberga (Mercedes) na sedmo mesto, pred njim pa sta silovit dvoboj bila Button in Massa. Dirkač McLarna je kljub pomoči Kersa in premičnega krilca potreboval kar 12 krogov, da je prehitel voznika Ferrarija. Le zavoj kasneje je Masso prehitel še Alonso. Kot se je izkazalo, je Button ob prehitevanju presekal zavoj in dobil kazen vožnje skozi bokse. To pa je bil tudi že čas za prve postanke, a sprememb pri vrhu niso prinesli: Vettel je povišal prednost pred Hamiltonom na šest sekund, Webber je ostal tretji, Petrov četrti, sledila pa sta dirkača Ferrarija.

Še pred polovico dirke se je VN Avstralije spremenila v pravo katastrofo za Mercedesa. Schumacher je z zadnjega mesta zapeljal v garažo, Rosbergu pa se je po trčenju z Rubensom Barrichellom (Williams) začelo kaditi iz zadka dirkalnika in je po nekaj zavojih parkiral ob progi. To je bil del dirke z veliko prehitevanji: napredoval je Button, pa Barrichello (do trčenja) ... Brazilec je kasneje sicer dobil kazen vožnje skozi bokse.

Lanska sezona je bila senzacionalna, a letos se bo zaradi novih pnevmatik in ostalih novosti dogajalo še več. Mislim, da bomo imeli mega sezono.
Eddie Jordan

Drugi del dirke se je odločal v boksih. Po drugih postankih je Sebastian ostal osem sekund pred Lewisom in 15 pred Markom in Fernandom, Vitalij je zdrsnil na peto mesto. A kaj kmalu so sledili tretji postanki, in sicer za Webbra in Alonsa, ki sta imela največ težav z obrabo pnevmatik. Španec je prišel pred Avstralca in nato z najhitrejšimi krogi na dirki zadrževal dirkača Red Bulla. Na tretji postanek je šel le še Massa in nazadoval na deveto mesto. Po drugi strani pa je Perez za sedmo mesto pnevmatike menjal enkrat samkrat.

Sezona se bo nadaljevala čez 14 dni z dirko za VN Malezije v Sepangu.

VN Avstralije, uradni rezultati (po diskvalifikaciji Sauberja):

1. Sebastian Vettel (Red Bull Renault)
2. Lewis Hamilton (McLaren Mercedes) +22,2
3. Vitalij Petrov (Renault) +30,5
4. Fernando Alonso (Ferrari) +31,7
5. Mark Webber (Red Bull Renault) +38,1
6. Jenson Button (McLaren Mercedes) +54,3
7. Felipe Massa (Ferrari) +85,1
8. Sebastien Buemi (Toro Rosso Ferrari) +1 krog
9. Adrian Sutil (Force India Mercedes) +1 krog
10. Paul di Resta (Force India Mercedes) +1 krog
11. Jaime Alguersuari (Toro Rosso Ferrari) +1 krog
12. Nick Heidfeld (Renault) +1 krog
13. Jarno Trulli (Lotus Renault) +2 kroga
14. Jerome d'Abrosio (Virgin Cosworth) +4 krogi
Odstopili: R. Barrichello (Williams), T. Glock (Virgin), N. Rosberg (Mercedes), M. Schumacher (Mercedes), H. Kovalainen (Lotus), P. Maldonado (Williams)
Diskvalificirana: sedmi S. Perez (Sauber) in osmi K. Kobajaši (Sauber)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.