Šport > Moto športi
21 ogledov

Ja, zmage bodo! A s kom? Schumijem?

V Valencii je Michael Schumacher (Mercedes) končal na 15. mestu. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Mercedes je priznal, da nima več možnosti in znanja, da bi letos konkuriral za prvaka. Pozornost bodo preusmerili na sezono 2011. Je prav, da bo tudi prihodnje leto njihov dirkač Michael Schumacher?
V času poletnega premora v prvenstvu formule 1 analiziramo dosedanji del sezone. O vodilnem moštvu Red Bulla smo misli zapisali v članku Red Bull: genialno ali nelegalno? Več o McLarnu in njihovi krizi preberite v McLaren: slabe možnosti za prvaka. Razmišljali smo o poštenosti Ferrarija: Hiter in nepošten – takšnega želimo?

Kot četrtega v Žurnalovem preseku dosedanjega dela sezone formule 1 pod drobnogled jemljemo največje razočaranje prvenstva – moštvo Mercedesa. Lani so pod imenom Brawn z genialnostjo Rossa Brawna in milijoni Honde iz leta poprej osvojili oba naslova prvaka. Prevzem s strani Mercedes Benza in sanjski dirkaški dvojec (vsaj tako se je zdelo) Michael Schumacher-Nico Rosberg naj bi bila dodatni porok za nov uspeh. A dirkalnik je bil od prve dirke naprej enostavno prepočasen. Ne le da izboljšave, ki so jih predstavili na VN Španije, niso prinesle dviga forme, od pete dirke je rezultatsko padel še Rosberg, ki je bil v prvi tretjini sezone z dvema tretjima mestoma edina svetla točka nove srebrne puščice. Na začetku poletja so izgubili stik z Red Bullom, McLarnom in Ferrarijem, ujel jih je Renault, na zadnjih dveh dirkah pa tudi Williams.

V dneh poletnega premora bi morali Brawn, Norbert Haug in ostali vodilni možje trezno premisliti tudi o Schumacherjevi prihodnosti v moštvu. Na uvodnih dirkah je imel sedemkratni svetovni prvak upravičen izgovor, da po treh letih brez dirke ne more biti takoj konkurenčen. A tudi sam je trdil, da bo po treh, štirih dirkah spet dobri stari Schumi. Temu ni tako. Na zadnjih šestih VN je zbral vsega štiri točke (dve deveti mesti), 15. mesto v Silverstonu je bila njegova najslabša uvrstitev v karieri (če ne štejemo odstopov), na dirkalnik (še posebej na pnevmatike, pravijo) se nikakor ne more privaditi, očitno inženirjem niti ne more ali pa ne zna dopovedati, kaj storiti, da bi lahko dirkal hitreje – Rosberg je vsaj pol sekunde na krog hitrejši.

Potrebujemo le nekaj časa, da izboljšamo dirkalnik in spet začnemo zmagovati.
Norbert Haug

Odločitev, da preusmerijo pozornost na sezono 2011, je edina pravilna. "Do konca sezone bomo na dirkalniku spremenili le še eno stvar – spremenili položaj izpusta. Takoj zatem pa naša prioriteta postane nov dirkalnik za 2011," je po VN Madžarske potrdil Brawn. Haug je prepričan, da bo njegova ekipa, ki ta hip zaostaja 180 točk za Red Bullom, spet zmagovala. "Imamo izkušnje, lani smo osvojili naslov prvaka. Ross je v tem športu dlje kot večina ostalih. Ta hip res nimamo najboljšega dirkalnika, a je povsem jasno in v to sem prepričan, da potrebujemo le nekaj časa, da izboljšamo dirkalnik in spet začnemo zmagovati."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.