Šport > Moto športi
12 ogledov

Je formula 1 poštena? Najbrž ni!

Sebastien Bourdais (Toro Rosso) je letos osvojil samo dve točki. Žurnal24 main
Bliža se konec sezone in počasi se kaže kdo bo dirkal za koga v naslednji sezoni. Kje bo dirkal Sebastien Bourdais ne ve niti sam. Pri Toru Rossu namreč še nima zagotovljenega sedeža.
 

Preberite še

Toro Rosso, trije Sebastiani in Senna

Francoza Sebastiena Bourdaisa je v letošnji sezoni pri Toro Rosu zasenčil veliko bolj cenjeni moštveni kolega Nemec Sebastian Vettel . Vzhajajoča zvezda nemškega dirkanja ima v prihodnji sezoni že zagotovljen sedež pri Red Bullu . Bourdais, ki je pred prihodom v formulo 1 v ameriški seriji Champcar osvojil kar štiri zaporedne naslove, pa še nima sedeža pri Toro Rossu za prihodnjo sezono. Bourdais, ki je rojen v dirkaškem Le Mansu ima tako samo še šest dirk, da prepriča svoje sedanje delodajalce, da mu ponudijo bolid tudi za naslednjo sezono. Francoz pa ima še dodatni motiv, da se dokaže v dirkalniku v katerem se ne počuti najbolje: "Dokazati se moram v dirkalniku, ki je sicer zelo hiter. Uravnoteženost dirkalnika je taka, da meni niti najmanj ne ustreza."

Bomo tudi drugo leto gledali Bourdaisa v Toro Rossu? © Reuters

 
Solastnik moštva Gerhard Berger je že prejšni mesec opozoril 29-letnika, da bo moral, če želi obdržati sedež tudi v naslednji sezoni, do konca sezone pokazati ves svoj talent. "Ali je to pravično ali ne, sploh ni važno. To je mnenje Bergerja," se je na komentar nekdanjega dirkača Ferrarija odzval Francoz. Iz Tora Rossa pa je prišla tudi novica, da bodo konec meseca na testiranjih v Jerezu kot možna voznika za naslednjo sezono preizkusili tudi Japonca Takuma Sata in 19-letnega rojaka Bourdaisa Sebastiana Buemia . Buemija, ki je bil letos Red Bullov testni dirkač, si v Toro Rossu želijo videti predvsem določeni solastniki moštva in finančni podporniki.

 
 

Trudim se, da pokažem vse kar znam in si tako izborim svojo priložnost.

Sebastien Bourdais

 
Takuma Sato se bo v dirkalnik formule 1 vrnil po propadu njegovega nekdanjega moštva Super Aguri , Sato je s Super Agurijem nazadnje nastopil na VN Španije v Barceloni. Nekateri mediji navajajo, da naj bi bil prav Sato glavni favorit za sedež pri Toru Rossu. Predvsem zaradi njegovih izkušenj in marketinških priložnosti, ki bi se ponudile Red Bullu na Japonskem. Moštvo se je tako odločilo, da bodo Sata preizkusili na testiranjih v Jerezu, dan pozneje pa bo testiral še Sebastian Buemi, nato pa se bodo odločili kaj bodo storili. Sato je na temo testiranj povedal: "Počaščen sem, ker sem dobil priložnost, da se vrnem za volan dirkalnika formule ena. Zelo zanimivo bo predvsem to, da bom delal z ekipo, ki je naredila tako velik napredek v enem letu." Bourdais, deseti iz zadnje dirke v Valencii pa se je na novico o testiranju Sata in Buemija odzval na zelo zanimiv način: "Tako je. Je formula 1 poštena? Najbrž ni. Toda koga briga? "


Sebastien Bourdais se še ni navadil na dirkalnik formule 1 Toro Rosso. © Reuters

 

 

Vettel v Red Bullu

Sebastien Vettel bo na testiranjih v Jerezu prvič dobil priložnost, da preizkusi dirkalnik Red Bulla z oznako RB4 odkar je potrjeno, da bo naslednjo sezono nastopal za Red Bull.

Francoz je sezono začel odlično. Že na svoji prvi dirki v Avstraliji je s sedmim mestom osvojil prve točke. Svoje krstno sezono pa je razdelil na tri  faze: zimska testiranja, začetek sezone, ko so dirkali s starim dirkalnikom in nadaljevanje sezone z novim dirkalnikom: "V zimskem delu sezone je bil Vettel boljši od mene, ker se sam nikakor nisem mogel navaditi na dirkalnik. Ob začetku sezono pa smo izboljšali nastavitve dirkalnika. Nenadoma sem postal hitrejši in počasi sem lovil tempo Vettla. Kljub boljšim rezultatom pa se še vedno nisem najbolje počutil v dirkalniku. V letošnjem dirkalniku pa se Vettel počuti veliko bolje kot jaz." Francoz je še dejal, da on ni tip dirkača, ki bi se lahko hitro prilagodil na dirkalnik v katerem vozi: "V ekipi naju z Vettlom obravnavajo povsem enakovredno. Razlika je zgolj v tem, da se on hitreje prilagodi kot jaz."

 
 

Počaščen sem, ker sem dobil priložnost, da se vrnem za volan dirkalnika formule 1.

Takuma Sato

 
Bourdais, ki je na sobotnih kvalifikacijah pred VN Belgije zasedel deveto mesto in s tem za eno mesto ugnal moštvenega kolega Sebastiana Vettla, kljub vsemu naštetemu še ni obupal: "Ne vem kaj se bo zgodilo, lahko se obrne v eno ali drugo stran. V tem trenutku o tem niti ne razmišljam. Trudim se, da pokažem vse kar znam in si tako izborim svojo priložnost."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.