Šport > Moto športi
40 ogledov

Kaos na dirki v Bakuju

VN Azerbajdžana
1/7
EPA
Dirko v glavnem mestu Azerbajdžana so zaznamovala trčenja, vožnje za varnostnim avtom, rdeča zastva, nameren trk med Sebastianom Vettlom in Lewisom Hamiltonom, prehitevanje na ciljni črti ...

Dirka za Veliko nagrado Azerbajdžana je postregla z veliko dramo. Preizkušnja na ulicah Bakuja se je že v prvih ovinkih začela s trkom med Fincema Valtterijem Bottasom, startal je z drugega mesta, in Kimijem Räikkönenom. Slabše jo je odnesel Bottas, ki mu je predrlo pnevmatiko in je tako padel povsem na začelje.

Trk obeh Fincev je izkoristil v kvalifikacijah četrti Sebastian Vettel, ki se je prebil za Lewisa Hamiltona. Še pred polovico dirke je moral večkrat na progo varnostni avtomobil, ob njegovem umiku pa so se dirkači takoj spopadli za mesta, ob hladnejših pnevmatikah pa je prihajalo do novih trkov. Največjo smolo so doživeli pri Force Indii, saj sta na tretjem in četrtem mestu trčila moštvena kolega Sergio Pérez in Esteban Ocon, nova poškodba pnevmatike pa je zaustavila tudi Räikkönena. Vsi trije so sicer nadaljevali z dirko, že prej pa je odstopil Max Verstappen.

Varnostni avtomobil, ki na zavitih cestah Bakuja ni uspel voziti dovolj hitro, je dirkače spravljal ob živce, najbolj nervozna pa sta bila vodilna dirkača sezone. Hamilton je ostro zaviral, Vettel pa je trčil vanj. Nemec je bil mnenja, da mu je Britanec namirno zaprl pot, zato je zapeljal ob njegov bok in namerno trčil v Hamilton, dirkalnika sta zadela le z gumami. Ob vsem kaosu in razbitinah na cestišču, ki je predstavljal nevarnost za dirkače, se je vodstvo dirke odločilo za rdečo zastavo in tako prekinitev dirke.

Ob vseh peripetijah sta največ pridobila dirkača Williamsa, Felipe Massa je prišel na tretje mesto, Lance Stroll pa na četrto. Ob ponovnem startu je z izjemnim manevrom oba prehitel Daniel Ricciardo, Massa pa je imel težave z bolidom in hitro izgubljal mesta. Kevin Magnussen je prišel na peto mesto, Fernando Alonso na šesto, Nico Hülkenberg pa je trčil v zid ob preagresivnem manevru.

Nato so v dirko posegli tudi komisarji. Hamilton je imel manjše težave in je s prvega mesta zavil v bokse, kjer so mu zamenjali zaščito za glavo, Vettel pa si je prislužil desetsekundno kazen zaradi 'nevarne vožnje'. Ob vrnitvi na stezo je bil Vettel sedmi, Hamilton pa osmi. Slednji se je po radiu pritožil, da je bila Vettlova kazen premila. Vodil jhe Ricciardo, sledila so mu novinec Stroll, Magnussen, Ocon, Bottas in Alonso. Španec je 15 krogov pred kroncem moral priznati premoč Vettlu in Hamiltonu, ki sta tako pridobila eno mesto.

Magnussena sta kasneje prehitela Ocon in Bottas, kmalu pa tudi Vettel in Hamilton, Bottas pa je 11 krogov pred koncem prehitel še Ocona. Francoz je dva kroga kasneje moral priznati premoč tudi Vetllu, še dodaten krog pa je za preboj na peto mesto potreboval Hamilton. Vrstni red osem krogov pred koncem: Ricciardo, Stroll, Bottas, Vettel, Hamilton.

Bottas se je približeval Strollu, Vettel pa je z najhitrejšimi krogi prihajal bližje tudi Fincu. V zadnjem krogu so bili bolidi od drugega do četrtega mesta že povsem skupaj, Bottas pa je 18-letnega Strolla, ki je postal drugi najmlajši dirkač v zgodovini z uvrstitvijo na zmagovalni oder,  premagal v zadnjih metrih proge. Noro! Ricciardo je že prej prečkal ciljno črto za prvo zmago Red Bulla v tej sezoni.

Velika nagrada Azerbajdžana, izidi (51 krogov, 306,049 km):

1. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull)                        2:03:55,573
                                                           povp. hitrost: 149,292 km/h
2. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes)                                + 3,904
3. Lance Stroll (Kan/Williams)                                       4,009
4. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)                                   5,976
5. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)                                 6,188
6. Esteban Ocon (Fra/Force India)                                30,298
7. Kevin Magnussen (Dan/Haas)                                   41,753
8. Carlos Sainz ml. (Špa/Toro Rosso)                            49,400
9. Fernando Alonso (Špa/McLaren)                               59,551
10. Pascal Wehrlein (Nem/Sauber)                             1:29,093
...

SP skupno (8):
- dirkači:
1. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)                 153
2. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)               139
3. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes)                  111
4. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull)                  92
5. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari)                      73
6. Max Verstappen (Niz/Red Bull)                  45
7. Sergio Perez (Meh/Force India)                  44
8. Esteban Ocon (Fra/Force India)                 35
9. Carlos Sainz ml (Špa/Toro Rosso)              29
10. Felipe Massa (Bra/Williams)                    20

- konstruktorji:
1. Mercedes              250
2. Ferrari                   226
3. Red Bull                137
4. Force India              79
5. Williams                 37
6. Toro Rosso             33
7. Haas                      21
8. Renault                  18
9. Sauber                     5
10. McLaren                 2

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.