Šport > Moto športi
14 ogledov

Kje je junak, ki bo ustavil Vettla?

Sebastian Vettel VN Abu Dabija
1/9
Reuters
Predzadnja postaja karavane formule 1 je najbogatejše mesto med sedmimi emirati ZAE – Abu Dabi. Dirkači se bodo pomerili na dnevno-nočnem spektaklu na moderni stezi na otoku Jas Marina. Sebastian Vettel bo v Abu Dabiju lovil tretjo zaporedno zmago. Ga lahko sploh kdo zaustavi?

Zadnji dve leti se je sezona formule 1 končala ravno na super moderni stezi na otoku Jas Marina, letos pa je dirka v Abu Dabiju na sporedu kot predzadnja, saj se bo sezona zaključila čez 14 dni v Interlagosu. Lansko leto smo tako spremljali pravo srhljivko, ko so bili pred zadnjo dirko v igri za naslov kar štirje dirkači. Na koncu se je najbolj smejalo Sebastianu Vettlu (Red Bull), ki je letos s konkurenco opravil brez težav, tako da nas v Abu Dabiju več ali manj čaka le prestižna bitka za naslov podprvaka. 

Po prihodu Abu Dabija na koledar so ga mnogi začeli primerjati z dirko v Monaku. Luksuz, spektakel, razkošje in proga speljana čez marino so le nekatere značilnosti obeh dirk. Pod stezo v Abu Dabiju, ki jo imajo mnogi za najmodernejšo in najlepšo v avto-moto športu nasploh, se je podpisal nemški arhitekt Hermann Tilke. Proga Jas Marina ima 11 levih in deset desnih zavojev, na sporedu bo 55 krogov. Dirkači dosežejo največjo hitrost 320 km/h, povprečna hitrost se giblje okoli 195 km/h, vozi pa se v nasprotni smeri urinega kazalca.

Letošnje prvenstvo je že zdavnaj odločeno. Naslov med vozniki je drugo leto zapored romal v roke Vettla, medtem ko je Red Bull že osvojil zmago med konstruktorji. Kljub temu pa dirka v Abu Dabiju ne bo nezanimiva. Dirka za naslov podprvaka je še kako zanimiva. Daleč najboljše kotirajo delnice Jensona Buttona (McLaren), ki ima 13 točk prednosti pred Fernandom Alonsom (Ferrari), 19 pred Markom Webbrom (Red Bull). Do končnega drugega mesta v skupnem seštevku pa se lahko dokoplje tudi Lewis Hamilton (McLaren) z 38 točkami zaostanka za moštvenim kolegom.

Novi/stari prvak Vettel lahko v primeru, da dobi obe dirki, do konca sezone ujame legendarnega rojaka Michaela Schumacherja (Mercedes) po številu zmag v eni sezoni (13). "Tukaj bomo dirkali tretjič, proga je fenomenalna. Startamo v mraku, dirko pa zaključimo v temi in moramo zaradi tega voziti s posebnimi vizirji na čeladi. Zelo mi je všeč podhod pod hotelom, kjer lahko voziš točno pod svojo sobo," je bil Vettel razpoložen več kot odlično. "Veliko bi mi pomenilo, če bi letos še enkrat zmagal. Lepo bi bilo, da bi na koncu sezone premagal tudi enega dirkača Red Bulla. Sebastian je bil neverjeten. Tudi Alonso je hiter, enako tudi moj moštveni kolega Hamilton. Lepo bi bilo, če bi bil na koncu pred njimi," pred predzadnjo dirko sezone napoveduje Button. "Želel bi zmago, vendar so stopničke bolje realne," pa je dodal Alonso.

Skupni seštevek po 17. dirki sezone 2011:

Dirkači:
1. Sebastian Vettel (Red Bull) 374 točk
2. Jenson Button (McLaren) 240
3. Fernando Alonso (Ferrari) 227
4. Mark Webber (Red Bull) 221
5. Lewis Hamilton (McLaren) 202
6. Felipe Massa (Ferrari) 98
7. Nico Rosberg (Mercedes) 75
8. Michael Schumacher (Mercedes) 70
9. Vitalij Petrov (Renault) 36
10. Adrian Sutil (Force India) 30

Moštva:
1. Red Bull 595 točk
2. McLaren 442
3. Ferrari 325
4. Mercedes 145
5. Renault 72
6. Force India 51

Komentarjev 1
  • Nejc Roškar 12:40 13.november 2011.

    http://www.powerplaymanager.com/r773870Ce koga zanima super manager, kjer lahko izberes hokej ali nogomet in se pomeris z ljudmi iz celega sveta.V bodoce pa prihaja se kosarka, tenis, F1, in se mnogo sportov.