Šport > Moto športi
17 ogledov

Kritični Rossi: "Tega motorja ne morem voziti!"

Valentino Rossi Katar EPA
Potem ko bomo v ospredju očitno spremljali boj Jorgeja Lorenza, Danija Pedrose in Caseyja Stonerja, je Valentino Rossi na svojem ducatiju še vedno svetlobna leta oddaljen od boja za najvišja mesta.

Italijan Valentino Rossi je po mnenju mnogih najboljši motociklist vseh časov. Njegovih devet naslovov svetovnega prvaka in številni drugi rekordi govorijo temu v prid. A v zadnji sezoni in tudi na začetku letošnje The Doctor bolj spominja na kakšnega začetnika v kraljevem razredu. Na prvi dirki letošnje sezone v Katarju je tako pod žarometi zasedel zgolj 10. mesto, seveda pa to ni tisto, kar bi si Italijan in njegovi številni navijači želeli in zaslužili. Številne spremembe na ducatiju pred letošnjo sezono očitno niso obrodile sadov.

"Na začetku dirke sem imel veliko težav. Z novimi pnevmatikami imam veliko težav pri zaviranju, saj sem izgubil nadzor nad motorjem. Nato sem ob boju z Barbero izgubil vsaj štiri ali pet sekund. Zatem sem vse skupaj poskušal popraviti in zadnji krog sem celo uspel postaviti svoj najhitrejši krog na ogretih pnvematikah. Toda tako ne gre, mučimo se, da smo lahko konkurenčni," je dejal Italijan in nato nadaljeval v še nekoliko bolj kritičnem tonu: "Ne morem voziti tega motorja, ne morem napraviti razlike, ne morem se niti boriti s Haydnom, ki sem ga ponavadi prehitel. V teoriji bi moral biti z novimi pnevmatikami hitrejši. Nicky je odpeljal dobro dirko, toda še vedno je končal le na šestem mestu."

Dirkače zdaj čaka nekaj počitka do druge dirke sezone, ki bo konec meseca v španskem Jerezu, kjer je Rossi slavil v vseh treh razredih, samo v kraljevem razredu pa je kar šestkrat stopil na najvišjo stopničko. Zmaga je v letošnji sezoni zagotovo predaleč, Vale si želi vsaj nekoliko višje kot na prvi dirki v Dohi. Vprašanje pa je, kakšna je realnost. "Na testiranjih v Jerezu mi je šlo dobro, bil sem šesti z mehkimi gumami, toda ne vem, če smo se zmožni boriti za šesto mesto. Vajeni smo boljših rezultatov. Kaj naj rečem? Rad bi bil odkrit. Tega motorja ne morem voziti dobro, niti v primerjavi z drugimi dirkači na ducatiju. Ta ducati ima probleme. Povedal sem svoje mnenje, kje bi ga morali popraviti, toda tega nismo rešili. Na žalost jaz nisem mehanik in ne morem narediti nič. Pozitivno je le to, da s to šasijo nisem padel. Vsaj nekaj," je dejal Rossi in še pripomnil, da je v takih časih težko biti optimističen: "Lani smo ostali brez upanja. Bolj kot upanje potrebujemo dober motor."