Šport > Moto športi
17 ogledov

Kubica buden, v bolečinah, a čuti roko

Robert Kubica se želi čim hitreje vrniti v dirkalnik. (Foto: EPA) EPA
Roberta Kubico so v nedeljo operirali sedem ur in ga čez noč pustili v umetni komi. Opoldne so ga prebudili. Trpi bolečine v nogi in roki, a kar je glavno: roko čuti. Zaveda se, da je sezona končana.
Tekmeci so prek SMS-ov in Twitterja Robertu Kubici ves dan pošiljali sporočila, naj čim prej okreva. "Šokantne novice o Robertu. Želim mu hitro okrevanje,“ je denimo zapisal Jenson Button. Fernando Alonso se je celo oglasil v bolnišnici, kjer so Kubico operirali.

Sezone 2011 formule 1 se začne 11. marca v Bahrajnu in začela se bo brez poljskega dirkača Roberta Kubice (Lotus Renault), ki je utrpel hude poškodbe v sicer na prvi pogled ne preveč resni nesreči na reli dirki v Italiji. A ko se je zaletel v zaščitno ogrado, se je le-ta zarila v njegov avtomobil in mu zdrobila zapestje ter zlomila desno roko in nogo na več mestih. Zdravniki so se sedem ur borili, da bi njegovi roki povrnili funkcionalnost. Zdaj bo svoje pokazal čas, a za Kubico je sezona skoraj zagotovo izgubljena, najbrž pa tudi kariera. "Obdržali smo ga v umetni komi in je pod stalnim nadzorom zdravnikov. Njegovo stanje ostaja resno," so opolnoči sporočili iz bolnišnice Santa Corona v Genovi.

Opoldne so Kubico prebudili iz umetne kome, z njim je že govoril njegov agent Daniele Morelli. "Razume, kaj se mu je zgodilo. Z njegovim živčnim sistemom je vse v redu. Oddahnili smo si. To nam daje upanje. Trpi hude bolečine v nogi in roki. Potreboval bo čas," je sporočil Morelli. Podrobneje je o njegovem zdravsteven stanju spregovoril dr. Mario Igor Rossello: "Noč je bila mirna. Roka se odziva na dražljaje, očitno je spet funkcionalna."

Ni še jasno, kdo bo Kubico zamenjal. "Če ga ne bo nekaj dirk, bomo izbrali enega od rezervnih dirkačev, ča pa ga ne bo daljši čas, bomo razmislili o kakšni drugi rešitvi," je dejal Eric Boullier. Prva izbira je Bruno Senna ali Romain Grosjean, za daljšo odstotnost pa
Nick Heidfeld
ali Nico Hülkenberg.

"Bomo videli, kaj se bo zgodilo v naslednjih dneh. Povsem možno je, da bo imel čez nekaj let vaskokardiološke težave in bodo potrebne nove operacije. Okrevanje bo zelo dolgo, najbrž eno leto," nič kaj dobrih novic ponoči ni ponudil kirurg Rosello. Pa vendarle, če kdo lahko okreva, so to dirkači. "Dirkači so posebni pacienti. Imel sem že veliko motociklistov, ki so okrevali neverjetno hitro, mnogo hitreje kot navadni ljudje." Robertova desna roka je bila zlomljena na dveh mestih, v zapestju je bilo več kosti zdrobljenih, prekinjen pa je bil tudi pretok krvi. "Operacija je bila zelo zahtevna. Naredili smo vse, da bi njegovi roki povrnili funkcionalnost. Vsaj šest dni moramo počakati, da vidimo, ali bo kri na poškodovanem delu normalno tekla skozi žile. Na koncu operacije je bila Robertova roka spet topla, kar nas hrabri. Kakšna bosta funkcionalnost roke in delovanje živcev, ostaja vprašanje."

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Bila sva v prvih kilometrih prve hitrostne preizkušnje. Jaz sem gledal v zapiske in sploh nisem opazil, da je Robert izgubil nadzor nad vozilom. Ko sva trčila, sem videl, da se drži za roko. Čez nekaj sekund je omedlel," je nesrečo opisal sovoznik Jakub Gerber, ki je ostal nepoškodovan. "Robert ni le dober dirkač, je moj velik prijatelj. Upam, da čim prej okreva." Vodja angleško-francoske ekipe Lotus Renault Eric Boullier je dejal, da dirkaču ne zameri, da se je udeležil reli dirke: "Roberta imamo zelo radi. Smo zelo žalostni in v šoku. Dovolili smo mu nastopiti, ker ima reli pač rad. Vedeli smo, da obstaja tveganje in tudi sam je vedel. Želimo dirkača in ne robota." Skupaj z Vitalijem Petrovom bosta danes pripotovala v Genovo.

Boullier verjame, da se Kubica lahko vrne še letos. "Zdravniki vedno povedo najslabši možen scenarij. Zagotovo bo odstoten nekaj mesecev. Gotovo bo okreval prej kot v letu dni, kaj točno pa si ne upam napovedati."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.