Šport > Moto športi
67 ogledov

Kubica se (še) ne more vrniti v formulo 1

robert kubica EPA
Poljak Robert Kubica je strnil vtise po prvi testni vožnji z dirkalnikom formule 1 po letu 2011. Vrnitev nekoč enega najobetavnejših dirkačev na svetu je za zdaj malo verjetna.

Ekipa Renault je v Valencii uprizorila zasebno testiranje za nekdanjega zvezdnika formule 1 Roberta Kubico, ki se je leta 2011 hudo poškodoval na reliju v Italiji.

Poljak, ki je v času nesreče veljal veljal za enega najbolj nadarjenih dirkačev na svetu, je utrpel hude poškodbe, ki so oklestile mobilnost njegove desnice. Ker je vožnja dirkalnikov F1 fizično zelo zahtevna, vrnitev v elitni dirkaški šport ni prišla v poštev.

Kubica se je v letih po nesreči posvetil dirkanju v drugih kategorijah in dosegel kar nekaj uspehov, a želja po vrnitvi v karavano F1 v njem ni in po vsej verjetnosti nikoli ne bo ugasnila. V Valencii je prvič po šestih letih testiral z dirkalnikom formule 1 in odpeljal 115 krogov.

"Vidi se, kaj sem izgubil"

"Rad bi se zahvalil vsem, ki so mi to mogočili. Morda sem jih spomnim na sebe iz leta 2010. S čustvenega vidika je bil to zelo pomemben dan. Dolgo časa sem preživel stran od paddocka in preživljal težke čase. Trdo sem delal. Pred leti se mi je zdelo, da je to nemogoče. Imam mešane občutke. Ponosen sem na to, kar sem dosegel, obenem pa se dobro vidi, kaj sem izgubil," je o fizičnih omejitvah, ki onemogočajo njegovo vrnitev v F1, spregovoril Kubica.

"Ne vem, kakšna bo prihodnost. Več kot eno leto sem se pripravljal na to. Bil sem dokaj hiter v težkih pogojih. Po šestih letih ni bilo lahko, vendar sem vedel, da zmorem in da sem lahko zadovoljen. Renault mi je omogočil prvo testiranje leta 2005 in hvaležen sem mu za novo priložnost," je dodal 32-letnik.

Menjava za Palmerja?

Testiranje poljskega dirkača je botrovalo govoricam, da želi Renault zamenjati Jolyona Palmerja, ki po šestih letošnjih dirkah na računu nima niti ene točke. Njegov moštveni kolega Nico Hülkenberg jih je osvojil 14. Špekulacije je zavrnil športni direktor ekipe Alan Permane

"Lepo je bilo Roberta spet videti v dirkalniku F1. Dirkaški konec tedna smo poskusili strniti v en dan, kar je bilo zelo zanimivo zanj. Robert se je spremenil. Ni več tako zahteven in vztrajen, kar zadeva vsako podrobnost glede nastavitev dirkalnika. Ob povratnih informacijah se je zdelo, kot da smo uro prevrteli nazaj. Ni lahko skočiti v dirkalnik F1 po šestih letih. To je bil le enkraten dogodek zanj," je zatrdil Permane.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.