Šport > Moto športi
21 ogledov

Latvala zmagal na Švedskem, Ogier šesti

 Jari-Matti Latvala reli švedska EPA
Finski dirkač Jari-Matti Latvala (Volkswagen) je zmagovalec relija na Švedskem, druge postaje svetovnega prvenstva.

Drugo mesto je osvojil njegov moštveni sotekmovalec, Norvežan Andreas Mikkelsen, tretji pa je bil njegov rojak Mads Oestberg (Citroen). Pred zadnjim dnem je imel Latvala pred Mikkelsenom le dobre tri sekunde naskoka, drugi tekmeci pa tudi niso bili daleč; dobro minuto sta zaostajala Fordova voznika Finec Mikko Hirvonen in Estonec Ott Tanak. A danes je bila razlika na koncu 53,6 sekunde. Mikkelsen je na tem reliju sicer dvakrat vodil, na koncu pa je bil zadovoljen tudi s prvimi uvrstitvami na stopničke v elitni konkurenci. A za drugo mesto se je moral krepko potruditi, Oestberg je za rojakom zaostal le 5,9 sekunde.

"To je moja tretja zmaga na tem reliju in res se počutim izjemno. Še na nobeni dirki mi ni uspelo zmagati trikrat," je bil po uspehu zadovoljen finski dirkač, ki je nazadnje stal na najvišji stopnički lani na reliju v Grčiji. "Takrat je šlo bolj za taktiko in za to, da sem prizanašal avtu, zdaj pa gre za reli z izjemno hitrostjo in tudi zato sem vesel zmage," je še dodal Latvala, ki je dosegel tretjo zmago na švedskih relijih po letih 2008 in 2012.

"Fantastično. Tukaj se počutim kot doma, saj imam veliko navijačev. Zelo sem zadovoljen z drugim mestom, morda bi se lahko boril tudi za zmago, a je tudi tako odlično," je razmišljal Mikkelsen. Po majhni napaki na začetku zadnjega dne je namreč Norvežan izgubil možnosti za boj za prvo mesto, bolj pa se je moral posvetiti branjenju drugega.

Precej manj zadovoljen je bil po drugem nastopu v sezoni svetovni prvak Sebastien Ogier. V petek je prvi voznik Volkswagnove ekipe namreč zapravil zanesljivo trojno vodstvo nemške tovarne, potem ko je na enem od ovinkov zapeljal s ceste in nasedel na kupu snega. Gledalci so mu pomagali dirkalnik spet spraviti na cesto, toda izgubil je štiri minute, padel na 20. mesto in se do konca dneva prebil na deveto. Danes je uvrstitev še nekoliko izboljšal, napredoval pa je na šesto mesto.

Tudi nekdanji voznik formule 1 Robert Kubica (Ford) se na snegu ni najbolje znašel, Poljak se je v petek dvakrat zaletel v zbit sneg ob cesti in izgubil 20 minut, pred zadnjim dnem je bil na 29. mestu, na koncu pa je bil le 24.

WRC, Švedska, končni rezultati:

1. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Fin/VW Polo) 3:00:31,1
2. Andreas Mikkelsen/Mikko Markkula (Nor/Irs/VW Polo) + 0:53,6
3. Mads Oestberg/Jonas Andersson (Nor/Šve/Citroen DS3) 0:59,5
4. Mikko Hirvonen/Jarmo Lehtinen (Fin/Ford Fiesta) 2:26,9
5. Ott Tanak/Raigo Molder (Est/Ford Fiesta) 3:00,5
6. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia (Fra/VW Polo) 4,29,9
7. Henning Solberg/Ilka Minor (Nor/Avt/Ford Fiesta) 4:47,5
8. Pontus Tidemand/Ola Floene (Šve/Nor/Ford Fiesta) 5:38,2

Skupni seštevek (dirkači):

1. Jari-Matti Latvala (Fin) 40
2. Sebastien Ogier (Fra) 35
3. Mads Oestberg (Nor) 30
4. Andreas Mikkelsen (Nor) 24
5. Bryan Bouffier (Fra) 18
6. Kris Meeke (VBr) 17
7. Mikko Hirvonen (Fin) 13
8. Ott Tanak (Est) 10
9. Elfyn Evans (VBr) 8
10. Henning Solberg (Nor) 6

Skupni seštevek (konstruktorji):

1. Volkswagen 72
2. Citroen 56
3. Volkswagen 2 26
4. M-Sport Ford 1 22

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.