Šport > Moto športi
22 ogledov

Leta 1996 za F1 1,2 mio., danes 36,5

Dirko v Albert Parku je lani v treh dneh obiskalo manj kot 300 tisoč ljudi. (Fot Žurnal24 main
Zaradi vse višjih stroškov organizacije župan Melbourna noče več dirke formule 1. Ti so v 15 letih narasli z 1,2 milijona evrov na 50 milijonov. Župan govori o izgubi, organizator pa njegove besede zavrača.
Ron Walker, predsednik organizacijskega odbora dirke v Melbournu, se je odzval z besedami, češ da stanje ni tako črno. "Prihodki dirke so za lokalno ekonomijo tudi do 160 milijonov dolarjev na leto. Gospod Doyle pozablja, koliko zaslužijo hotelirji in gostinci. Od njih mesto iz davkov dobi do 18 milijonov letno."

Še teden dni je do prvih testiranj in le dober mesec do uvodne dirke sezone. Formula 1 se vrača. Vprašanje pa je, kdaj se karavana vrača v Avstralijo. Podobno kot so se Bernieju Ecclestonu predlani zoperstavili organizatorji dirke v kanadskem Montrealu, bi se mu zdaj rad župan Melbourna Robert Doyle. Ta je za melbournski Herland Sun dejal, da je dirka finančno povsem nevzdržna – predvsem zaradi visoke pristojbine, ki jo morajo (če jo želijo gostiti) plačati Fomu Bernieja Ecclestona, in njegovih zahtev po izvedbi dirke ponoči. Doyle trdi, da so možni štirje scenariji: "Prvič. Ecclestone se bo pobral od tu in dal dirko kakšni drugi državi. Drugič. Ecclestone bo vztrajal na nočni dirki in zato se bo preselila v Avalon, Sydney ali Perth. Tretjič. Albert Park bo izpolnil Ecclestonove želje in še naprej gostil dirko. In četrtič. Sami se odrečemo dirki in to je za mesto najboljša izbira."

In četrtič. Sami se odrečemo dirki in to je za mesto najboljša izbira.
Robert Doyle

Ko je Albert Park leta 1996 prvič gostil dirko formule 1, so bili stroški za organizacijo 1,7 milijona avstralskih dolarjev (približno 1,2 milijona evrov). Nato so iz leta v leto naraščali. Lani jih je VN Avstralije tako stala 50 milijonov avstralskih zelencev (36,5 milijona evrov). Če bi želeli izpolniti vse Ecclestonove zahteve, bi morali leta 2015 (do takrat imajo pogodbo o organizaciji), vložiti 70 milijonov davkoplačevalskih dolarjev (51 milijonov evrov). Iz županovega urada še sporočajo, da so v zadnjih letih z dirko pridelali 130 milijonov dolarjev izgube (95 milijonov evrov). Nekoliko je upadel tudi obisk – če je bil ponavadi med 300 in 400 tisoč v treh dneh VN, jih je bilo lani 287 tisoč. "Dirki je potekel čas," zaključuje župan, ki bi raje, da podaljšajo kolesarsko dirko Down Under s tedna na dva ali tri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.