Šport > Moto športi
30 ogledov

Lewis kaznovan: "Ti dirkači so butasti"

Lewis Hamilton bo moral frustracije iz Monte Carla, kjer je končal na šestem mes Žurnal24 main
Sebastian Vettel je tvegal in bil nagrajen. Fernando Alonso in Jenson Button objokujeta zapravljeno priložnost. Lewis Hamilton pa besni nad komisarje in tekmece - zaradi trčenj je dobil dve kazni.

Sebastian Vettel (Red Bull) je na šesti dirki sezone zmagal še petič. A ta zmaga je od vseh največja – prvič v karieri je osvojil prestižni Monte Carlo. 15. zmago je dosegel na tvegan način, saj je pnevmatike menjal le enkrat  in tako zadnjih 20 krogov s povsem obrabljenimi za sabo zadrževal hitrejša Fernanda Alonsa (Ferrari) in Jensona Buttna (McLaren). "V bokse sem javil, da želim ostati na stezi, da ne želim na drugi postanek, saj je bila to edina možnost, da zmagam. Bilo je zelo tesno. Imel sem težave s pnevmatikami, a sem verjel, da lahko zdržim do konca. Nato pa je bila dirka prekinjena in lahko sem jih zamenjal," je razlagal Vettel, ki je v skupnem seštevku prednost pred tokrat šestouvrščenim Lewisom Hamiltonom (McLaren) povišal na 58 točk. Če bo šlo tako naprej, bo naslov prvaka ubranil do avgusta. "Tvegali smo. Res smo si želeli zmago in smo bili nagrajeni. Zelo sem vesel in počaščen. To je ena najlepših dirk sezone in zato je tukaj res lepo zmagati."

Alonso zadovoljen, Button razočaran

Alonso je z drugim mestom dosegel rezultat sezone, a želel je še več. "S prvim varnostnim avtomobilom sem pridobil eno mesto, z rdečo zastavo pa sem izgubil zmago. Vettel je imel s pnevmatikami vse več težav. V zadnjih osmih krogih ne bi imel česa izgubiti, saj ne vodim v prvenstvu. Napadel bi. Če bi se zaletala, bi se pač zaletela." A po prekinitvi je dobil Vettel nove gume in Alonsu so možnosti za napad splavale po vodi. Vseeno je Fernando sklenil: "Lahko sem zadovoljen, saj ekipa potrebuje stopničke - v Turčiji tretji in zdaj drugi." V seštevku ostaja peti, a že 74 točk za Vettlom. Več je želel tudi Button: "Imeli smo dobro taktiko, dirkalnik je bil odličen, povečeval sem prednost, nato pa je varnosti avto vse zakompliciral. Ni šlo po naših željah. Razočarani smo."

Williams je na šesti dirki dobil prve točke v sezoni (zanje je bil to najslabši začetek v zgodovini). Rubens Barrichello je bil deveti. "Vesel sem, da smo prekinili niz nesrečnih rezultatov. So pozitivne in negativne stvari na današnji dirki, a važno, da smo dobili prvi točki," je izpostavil Brazilec.

Hamiltonu dve kazni

Hamilton je po dirki ohranil šesto mesto, pa čeprav je dobil še drugo kazen. Med dirko je moral zaradi nesreče s Felipejem Masso (Ferrari) v Loewsu na kazensko vožnjo skozi bokse, po dirki pa je dobil 20-sekundi pribitek, zaradi trčenja s Pastorjem Maldonadom (Williams). Ker je sedmi zaostajal za cel krog, tako ni izgubil nobene točke. Britanec je bil vseeno zelo besen: "Na šestih dirkah sem bil pri komisarjih že petkrat. To je smešno." O trčenju z novincem Maldonadom ni pazil na svoje besede in bil takole oster: "Bil sem na notranji strani. Na televizijskem posnetku se vidi, da je zavil v desno pol dirkalnika prezgodaj, da bi preprečil moje prehitevanje. On je trčil vame. To je butasto. Ti dirkači so absolutno noro butasti. Enostavno neumni." Zaključuje, da ga kazni ne bodo ustavile: "Ne jemljejo mi samozavesti. Mislim le, da je ta šport ... Ljudje bi radi dirkanje, prehitevanja in nato me za trud kaznujejo. Če bi mislim, da sem res koga namerno zadel, bi pošteno priznal, da sem naredil butansko napako, a danes temu ni bilo tako."

Hamilton se je nekaj ur po dirki vrnil do komisarjev in se jim že opravičil za izrečene besede. Ti so opravičilo sprejeli, češ da razumejo, da so bile besede izrečene takoj po dirki v valu čustev in razočaranja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.