Šport > Moto športi
16 ogledov

Loeb bil izgubljen - vseeno zmagal!

1/17
Žurnal24 main
Sebastian Loeb je v petek za vodilnim zaostajel minuto, na koncu pa šesti reli sezone - v Argentini - končal na prvem mestu. Vnovčil je težave Sebastiena Ogierja, Pettra Solberga in Jarija-Mattija Latvale.

Sebastien Ogier (Citroen), ki se je v soboto popoldne prebil na prvo mesto, je moral nedeljske štiri hitrostne preizkušenje odpeljati s poškodovanih dirkalnikom in tako se je njegova prednost topila. Na t. i. power stageu je s prvega nazadoval na tretje mesto. Tako se je svoje tretje zmage v sezoni veselil aktualni prvak Sebastien Loeb (Citroen), kar pomeni, da je v Argentini neporažen že od leta 2004. Skupno pa ima že 65 zmag in je na vse boljši poti da osmič postane svetovni prvak. Nazaj k reliju Argentina: dobil ga je 2,4 sekunde pred Mikkom Hirvonenom (Ford) ter 7,3 pred Ogierjem. "Nisem verjel, da se lahko borim za zmago. Zato sem še toliko bolj vesel. Danes in včeraj sem res dobro dirkal," je po veliki zmagal dejal Loeb, potem ko je v petek zvečer po minuti kazni zaostajal dobro minuto. Petter Solberg (Solberg Citroen) je končal na četrtem mestu, Jari-Matti Latvala (Ford), ki je moral izpustiti zadnji sobotni brzinec, pa se je v nedeljo vrnil na dirko in z zaostankom 13 minut in pol osvojil sedmo mesto.

Skupni seštevek po šesti dirki sezone:
Dirkači:
1. S. Loeb (Fra) 126
2. M. Hirvonen (Fin) 113
3. S. Ogier (Fra) 96
4. J. Latvala (Fin) 74
5. P. Solberg (Nor) 61
6. M. Östberg (Nor) 48
Moštva:
1. Citroen 207
2. Ford 172
3. Stobart Ford 75
4. Solberg Citroen 49
5. ICE 1 Racing 26
6. Munchi's Ford 24

V soboto ...
Na prvih dveh sobotnih brzincih je Ogier v primerjavi z vodilnim Latvalo pridobil kar 13 sekund in se tako prebil na drugo mesto. Še boljši je bil na 12. brzincu, kjer je Latvali odščipnil še sedem sekund in zaostajal je le še za 10 sekund. Loeb je na petem mestu zaostanek sicer zmanjševal, a je bil še naprej daleč od prvih treh. Nato pa drama! Okvara na Fordovem dirkakalniku Jarija-Mattija na 13. brzincu je pomenila spremembo na prvem mestu. Latvala je sicer končal brzinec, a izgubil 22 sekund in Ogier je bil nov vodilni. Fordovi mehaniki do začetka 14. brzinca niso uspeli popraviti Latvalovega dirkalnika in Finec je tako predčasno končal drugi dan relija Argentina. "Škoda za Latvalo, a sam se pritiskal kot nor in sem zasluženo v vodstvu. Nisem imel nobenih težav. A dirke še ni konec," pred nedeljskimi štirimi brzinci ostaja previden Ogier.

V petek ...
Latvala je na tretji hitrostni preizkušnji z izjemno vožnjo za 9,3 sekunde prehitel Solberga, v skupnem seštevku je imel po petkovem dnevu relija pred Solbergom 18 sekund prednosti, dobrih 28 sekund pa je zaostajal Ogier. "Imel sem super občutek v avtu, nismo imeli nobenih težav. Na El Condorju sem močno napadel, avto smo pred tem spustili za 20 milimetrov, vse skupaj pa mi je dalo ogromno samozavesti," je po prvem dnevu dejal vodilni Latvala. "Moj zaostanek je prevelik," je puško že vrgel v koruzo Loeb.

Reli Argentina, končni vrstni red:

1. Sebastien Loeb (Citroen) 4;03:5,9
2. Mikko Hirvonen (Ford) +2,4
3. Sebastien Ogier (Citroen) +7,3
4. Petter Solberg (Solberg Citroen) +32,6
5. Mads östberg (Stobart Ford) +5:16,8
6. Federico Villagra (Munchi's Ford) +6:48,5
7. Jari-Matti Latvala (Ford) +11:34,5

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.