Šport > Moto športi
14 ogledov

Loeb dobil reli po odpovedi zadnjih HP

Loeb Citroen Citroën Monte Carlo Monako reli EPA
Zmago na prvem letošnjem reliju za svetovno prvenstvo si je danes v Monte Carlu privozil svetovni prvak Francoz Sebastien Loeb (Citroen). Po 16 odpeljanih hitrostnih preizkušnjah je bil drugi njegov rojak Sebastien Ogier (Volkswagen), tretji pa Španec Dani Sordo (Citroen).

Prireditelji relija so zaradi varnostnih razlogov odpovedali zadnji dve hitrostni preizkušnji, ki bi morali biti na sporedu v soboto zvečer. Zaradi ogromnega števila gledalcev, ki so se zgrnili na prizorišče zadnjih dveh "brzincev", ter zahtevnih vremenskih razmer z dežjem in poledenelimi cestami so morali odpovedati odločilni del relija. Že popoldne so številni dirkači odstopili zaradi zelo spolzkih cest, poškodovali pa so se tudi trije gledalci, dva sta končala v bolnišnici z zlomljenima nogama, eden pa si je poškodoval glavo.

Za Sebastiena Loeba, ki je letos napovedal udeležbo le na štirih relijih, je zmaga na klasičnem reliju v okolici kneževine že sedma v karieri. Doslej je bil najboljši v letih 2003, 2004, 2005, 2007, 2008 in 2012.

"Še nikoli nisem vozil na reliju Monte Carlo v tako zahtevnih razmerah. Na startu smo se spraševali, ali je sploh smiselno nastopiti, če ne veš, kako boš obdržal dirkalnik na cesti. Zaradi snega in dežja ter ledu je bilo na nekaterih delih nemogoče voziti. Če bi vztrajali in izpeljali še zadnja dva 'brzinca', za nas tokrat ne bi bilo nobenega užitka v vožnji," je po zmagi, že 77. v karieri, Loeb razmišljal o zares zahtevnih razmerah za dirkanje.

Mnogi odstopi razredčili konkurenco

Podobno je bilo že popoldne, ko se je konkurenca na dirki na spolzkih cestah močno zmanjšala. Zaradi izletov s ceste so se poslovili tudi trije dirkači, ki so bili tik pod vrhom po petkovem predzadnjem dnevu. Tako tretji Rus Jevgenij Novikov (Ford) kot peto- in sedmouvrščena Finca Jari-Matti Latvala (Volkswagen) in Juho Hanninen (Ford) so po trčenjih preveč poškodovali svoje avtomobile, da bi dirko lahko nadaljevali.

Tako je obveljal vrstni red zadnjih odpeljanih preizkušenj, takrat je imel Sebastien Ogier, ki vozi za novinca v SP Volkswagen, minuto in 39 sekund zaostanka; Sordo na tretjem mestu je na koncu zaostal tri minute in 49 sekund, četrti Mikko Hirvonen - ta bo ob odsotnosti Loeba letos prevzel status prvega Citroenovega voznika - pa že pet in pol.

Loeb je že pred sezono napovedal, da se bo po devetih zaporednih naslovih prvaka letos počasi posvetil tudi drugim tekmovanjem na štirih kolesih, tako da bo odpeljal le še štiri relije; poleg že opravljenega v okolici kneževine še švedskega, argentinskega in domačega v Franciji.
Sezona se bo nadaljevala z relijem po Švedski med 7. in 10. februarjem.

Reli Monte Carlo, končni vrstni red po četrti etapi (16 HP):

1. Sebastien Loeb/Daniel Elena (Fra/Mon/Citroen DS3) 5:18:57,2 sekunde
2. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia (Fra/Volkswagen Polo-R) + 1:39,9
3. Dani Sordo/Carlos del Barrio (Špa/Citroen DS3) 3:49,0
4. Mikko Hirvonen/Jarmo Lehtinen (Fin/Citroen DS3) 5:26,3 
5. Bryan Bouffier/Xavier Panseri (Fra/Citroen DS3) 8:13,1 
6. Mads Oestberg/Jonas Andersson (Nor/Šve/Ford Fiesta RS) 12:03,7 
7. Martin Prokop/Michal Ernst (Češ/Ford Fiesta RS) 23:27,3 
8. Sepp Wiegand/Frank Christian (Nem/Škoda Fabia S2000) 29:34,5 
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.