Šport > Moto športi
28 ogledov

Loeb najhitrejši tudi v Novi Zelandiji

Loeb Citroen Argentina reli WRC Villa Carlos Paz EPA
Sebastien Loeb drvi proti novemu naslovu svetovnega prvaka. Neustavljivi Francoz je namreč dobil tudi reli po Novi Zelandiji. Na stopničkah sta mu družbo delala še Mikko Hirovnen in Petter Solberg.

Francoz Sebastien Loeb (Citroen) je zmagovalec relija po Novi Zelandiji, s čimer je osemkratni svetovni prvak še povečal vodstvo v skupnem seštevku. Drugo mesto je z zaostankom 29,6 sekunde osvojil njegov moštveni kolega pri Citroenu Finec Mikko Hirvonen. Tretji je bil z zaostankom poldruge minute Norvežan Petter Solberg (Ford).

Loeb je vodil po koncu vseh treh tekmovalnih dni, tudi na zadnji preizkušnji pa je pred najbližjim zasledovalcem Hirvonenom zadržal potrebno prednost. Sicer je ta pred zadnjimi sedmimi hitrostnimi preizkušnjami znašala zgolj 6,4 sekunde, a jo je osemkratni svetovni prvak vseskozi večal. Po drugi vožnji preko HP Puhoi je bil že 25 sekund spredaj, kar je pomenilo novo zmago, skupaj že 72. v karieri Francoza.

V skupnem seštevku ima zdaj osemkratni svetovni prvak 145 točk po sedmih relijih za svetovno prvenstvo od 13. Hirvonen na drugem mestu zaostaja za 38 točk.

"Bil je dolg konec tedna in moje vožnje niso bile brezhibne. Naredili smo nekaj napak na zadnji hitrostni preizkušnji, saj sva se s sovoznikom preveč gnala, ampak najbolj pomembno je, da smo vknjižili novo zmago. Včeraj sva z Mikkom uprizorila nekaj lepih borb, a je lepo zapustiti Novo Zelandijo z zmago v žepu," je po vnovični zmagi dejal aktualni svetovni prvak.

Tretjeuvrščeni Norvežan Petter Solberg se ni prav vmešal v boj na vrhu. Vseskozi je vozil na tretjem mestu, potem ko se je uvodni dan relija odločil za napačne pnevmatike. "Vesel sem, da sem uspešno prevozil ta reli, še posebno potem, kar se je zgodilo prvi dan. Prišli smo sem po zmago, a je tretje mesto tudi dobro in s tem moramo biti zadovoljni. Ekipa in avto sta fantastična, še naprej se moramo truditi in upam, da se nam nekega dne nasmehne tudi zmaga," pa je povedal Solberg, ki je skupno tretji z 90 točkami. Drugouvrščeni Hirvonen jih ima 107.

Reli po Novi Zelandiji, končni vrstni red:

1. Sebastien Loeb/Daniel Elena (Fra/Mon/Citröen DS3) 4:04;51,2
2. Mikko Hirvonen/Jarmo Lehtinen (Fin/Citröen DS3) + 29,6
3. Petter Solberg/Chris Patterson (Nor/VBr/Ford Fiesta RS) + 1:36,4
4. Evgeny Novikov/Denis Giraudet (Rus/Fra/Ford Fiesta RS) + 2:13,6
5. Thierry Neuville/Nicolas Gisoul (Bel/Citröen DS3) + 2:42,4

Skupni vrstni red:

1. Sebastien Loeb (Fra) 145 točk
2. Mikko Hirvonen (Fin) 107
3. Petter Solberg (Nor) 90
4. Mads Ostberg (Nor) 80
5. Evgeny Novikov (Rus) 55

Konstruktorji:

1. Citröen Racing 237 točk
2. Ford Motorsport 144
3. M-Sport (Ford) 103
4. Qatar WRT (Citröen) 47
5. Citröen Junior Team 42

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.