Šport > Moto športi
10 ogledov

Loeb ostaja vladar Mehike

Sebastien Loeb EPA
Reli po Mehiki je še šestič zapored dobil aktualni svetovni prvak Sebastien Loeb, ki se mu je najbolj približal moštveni kolega Mikko Hirvonen. Na tretjem mestu je končal Petter Solberg.

Francoski voznik Sebastien Loeb (Citroen) je zmagovalec relija po Mehiki, tretje letošnje dirke svetovnega prvenstva. Drugo mesto je z 42 sekundami zaostanka osvojil drugi Citroenov tovarniški dirkač Finec Mikko Hirvonen, tretji pa je bil Norvežan Petter Solberg (Ford; + 2:11).

Za Loeba je bila to že šesta zmaga na tem reliju od leta 2006, skupno pa se je danes veselil že 69. zmage v karieri. Loeb tako ostaja vladar mehiškega relija; pri 38 letih je dosegel šesto zaporedno zmago na zahtevnih makadamskih preizkušnjah. Vodstvo je prevzel že prvi dan relija v petek in ga ni več spustil iz rok.

"Kar naprej zmagujem na tem reliju, to je odlično. Pa še z Mikkom sva osvojila prvi dve mesti, tako da se je celoten konec tedna za našo ekipo iztekel odlično," je bil po prihodu na cilj navdušen francoski dirkaški zvezdnik. Zadovoljen pa je bil tudi Hirvonen, saj kot novinec v moštvu doslej še ni stopil na stopničke na makadamskem reliju: "Sijajno. Prvič sem s Citroenom nastopil na tej podlagi in sem že na drugem mestu," je dejal Finec, ki je tako ponovil lanski uspeh, ko je še vozil za ekipo Ford.

Daleč od boja za zmago je bil že tretji; Petter Solberg je s Fordom Fiesto zaostal že več kot dve minuti. Je pa nekdanji svetovni prvak dobil tako imenovani "power stage", hitrostno preizkušnjo, ki prinaša nekaj dodatnih točk prvi trojici, pred Loebom in Madsom Oestbergom.

Pri Fordu pa so bili nezadovoljni s svojim prvim voznikom Fincem Jari-Mattijem Latvalo. Na 22. hitrostni preizkušnji je namreč prevrnil svoj dirkalnik in ga tako poškodoval, da je na naslednjem "brzincu" odstopil, s tem pa po odstopu na prvem reliju sezone v Monte Carlu zabeležil že drugo ničlo v sezoni 2012. Do odstopa je bil sicer na tretjem mestu.

V skupnem seštevku SP je po treh relijih v vodstvu Loeb s 66 točkami. Uspeh Citroena dopolnjuje Hirvonen na drugem mestu (50), tretji je Solberg z 19 točkami zaostanka.

Naslednji reli za SP bo od 29. marca do 1. aprila gostila Portugalska.

Reli po Mehiki:

1. Sebastien Loeb/Daniel Elena (Fra/Mon/Citroen DS3) 4;15:23,7
2. Mikko Hirvonen/Jarmo Lehtinen (Fin/Citroen DS3) + 42,4
3. Petter Solberg/Chris Patterson (Nor/VBr/Ford Fiesta RS) + 2:11,4
4. Mads Ostberg/Jonas Andersson (Nor/Šve/Ford Fiesta RS) + 4:51,5
5. Ott Tanak/Kuldar Sikk (Est/Ford Fiesta RS) + 5:02,6
6. Nasser Al Attiyah/Giovanni Bernacchini (Kat/Ita/Citroen DS3) + 6:41,4
7. Armindo Araujo/Miguel Ramalho (Por/Mini) + 12:46,9
8. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia (Fra/Škoda Fabia 2000) + 14:57,8

Skupni seštevek svetovnega prvenstva (3):

Dirkači:
1. Sebastien Loeb (Fra) 66 točk
2. Mikko Hirvonen (Fin) 50
3. Petter Solberg (Nor) 47
4. Mads Oestberg (Nor) 27
5. Jari-Matti Latvala (Fin) 26
6. Jevgenij Novikov (Rus) 21
7. Dani Sordo (Špa) 18
8. Ott Tanak (Est) 17

Konstruktorji:
1. Citroen Total 108 točk
2. Ford 70
3. M-Sport Ford 38
4. Mini 26
5. Katar WRT 8
6. Citroen Junior 6

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.