Šport > Moto športi
23 ogledov

Loeb tretjič najhitrejši na Finskem

Sebastien Loeb Reli po Finski EPA
Aktualni svetovni prvak Sebastien Loeb je tretjič v karieri dobil reli po Finski in še povečal naskok v skupnem seštevku. Na drugem mestu je končal druguvrščeni v skupnem esšteku Mikko Hirvonen, na tretjem pa Jari-Matti Latvala.

Svetovni prvak Francoz Sebastien Loeb (Citroen) je zmagovalec relija po Finski, osme dirke svetovnega prvenstva. Na preizkušnji v okolici Jyväskyläja je ugnal moštvenega sotekmovalca, domačina Mikka Hirvonena. Citroen je tako dosegel peto letošnjo dvojno zmago na relijih za SP, za Loeba pa je bil uspeh že 73. v karieri.

Tretji je bil še en domačin Jari-Matti Latvala (Ford). Loeb je na Finskem zmagal že v letih 2008 in 2011, s šesto letošnjo zmago pa je še povečal naskok v skupnem seštevku SP pred Hirvonenom. Razplet osme dirke sezone je bil sicer tesen, a zdi se, da je Loeb vse bolj trdno v sedlu v boju za deveti naslov prvaka. Zdaj ima namreč 171 točk, Hirvonen zaostaja za 43, do konca pa je le še šest dirk.

Loeb je imel na cilju po 18 prevoženih hitrostnih preizkušnjah le dobrih šest sekund prednosti. Domačin Mikko Hirvonen je skorajda potrdil nekdanjo tradicijo prevlade domačih voznikov, ki jo je prvi pred leti razbil prav Loeb. Vendar je bil Francoz vseskozi dovolj hiter, da je obdržal minimalno prednost ter se na koncu veselil šeste zmage sezone po Monte Carlu, Mehiki, Argentini, Grčiji in Novi Zelandiji.

"To je bila odlična, popolna dirka. Vedno je nekaj posebnega, če zmagaš na Finskem," je bil vesel Loeb. Hirvonen pa je priznal: "Sebastien je bil preprosto premočan. Trudil sem se, a ga nisem mogel premagati."

Tretji je bil še en domačin Jari-Matti Latvala (Ford), ki je zaostal 35 sekund in je v boju za zadnjo stopničko ugnal Norvežana Pettra Solberga (Ford) za dobrih 20 sekund. Peti Norvežan Mads Ostberg (Ford) se z dvema minutama in pol zaostanka za Loebom ni mogel več vključiti v boj za vrh, je pa zanesljivo premagal šestega Estonca Otta Tänaka (Ford).

Citroen je dosegel 86. zmago na relijih za SP. Zdaj ima francoska tovarna v skupnem seštevku že 270 točk in velik naskok 109 točk pred Fordom.

Sezona SP se bo nadaljevala z relijem v Nemčiji med 24. in 26. avgustom.

Reli po Finski:

1. Sebastien Loeb (Citroën)
2. Mikko Hirvonen (Citroën) + 6,1
3. Jari-Matti Latvala (Ford) + 34,9
4. Petter Solberg (Ford) + 56,1
5. Mads Östberg (Adapta Ford) + 2:32,1
6. Ott Tänak (M-Sport Ford) + 2:47,6

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.