Šport > Moto športi
22 ogledov

Lorenzo četrtič zapored, Marquez na tleh

jorge lorenzo
1/5
EPA
Joge Lorenzo je zmagovalec dirke za VN Katalonije v razredu motoGP. Valentino Rossi je z drugim mestom zadržal vodstvo v skupnem seštevku. Marc Mariquez je dirko končal v pesku.

Na preizkušnji svetovnega motociklističnega prvenstva v Barceloni je v elitnem razredu motoGP zmagal domačin Jorge Lorenzo. Uspeh Yamahe je dopolnil še Italijan Valentino Rossi z drugim mestom, tretji je bil še en Španec Dani Pedrosa (Honda).

Svetovni prvak Marc Marquez (Honda) je v boju z Lorenzom spet padel in tako še poslabšal svoj položaj v skupnem seštevku.

V kvalifikacijah je sicer res zablestel še en Španec Aleix Espargaro, toda prvi Suzukijev "pole position" po sedmih letih ni zdržal prav dolgo. Na startu je namreč takoj potegnil Lorenzo in se prebil v vodstvo, ki ga nato ni več izpustil iz rok.

Lorenzo je, kot kaže, v odlični formi. Po slabšem uvodu v sezono je bila prelomnica dirka v Jerezu. Po zmagi ga vsaj za zdaj ni mogoče ustaviti, zmagal je namreč še v Le Mansu, Mugellu in danes v Barceloni.

Odločilen trenutek dirke je za številne domače navijače prišel že nekaj krogov po startu. Tisti, ki držijo pesti za Lorenza, so se razveselili, Marquezovi privrženci pa so lahko le nemočno zmajali z glavami. Svetovni prvak je namreč v zadnjem obdobju povsem izgubljen, danes pa je spet končal dirko na tleh. Poskus napada na Lorenza se je slabo končal, saj se je uštel pri zaviranju, zapeljal naravnost v zavoju in se prevrnil v pesek.

Medtem ko je Lorenzo brez tekmeca nekaj časa lahko sproščeno vozil na prvem mestu, pa je Rossi napovedal, da kljub le sedmemu izhodišču iz kvalifikacij ne namerava opustiti misli na zmago. Moštvenemu kolegu je po polovici dirke že dihal za ovratnik, vseeno pa do napada ni prišlo. V zelo zahtevnih razmerah, v Barceloni je bila danes tropska vročina, je Lorenzu uspelo končati dirko brez napak in zadržati Rossija za seboj. Kljub temu sta bila na koncu oba zadovoljna, Lorenzo še posebej zaradi že četrte zmage v nizu.

"Danes je bilo zelo težko dirkati. Vedel sem, da zaradi vročine ne bo mogoče zadržati hitrosti, kakršno smo imeli na treningih. Valentino se mi je približeval, a sem ostal zbran in ohranil svoj ritem," je bil dobre volje Lorenzo, Rossi pa je priznal, da mu je, kot že velikokrat, zmago odnesel slab startni položaj: "Odločilen je bil start, ker sem začel iz tretje vrste. Ko sem se Lorenzu približal, sva imela enake čase, ampak on je imel tisto majhno prednost z začetka dirke. Zdaj sva le še točko narazen, očitno sva enako hitra in obeta se še zanimiv boj."

Hondino čast je reševal le Pedrosa, ki pa tudi ni bil razočaran na najnižji stopnički. Po porazni seriji petih dirk brez osvojene točke je krivulja zdaj spet obrnjena navzgor: "Za menoj so kar težki časi in tole tretje mesto pride zelo prav. Končno nam je steklo."

Francoz Johann Zarco je dobil dirko v razredu moto2. Za njim sta končala Španca Alex Rins in Esteve Rabat. Zarco je tudi vodilni v skupnem seštevku.

Britanec Danny Kent pa je zmagovalec v razredu moto3. To je Kentova četrta zmaga v sezoni in še naprej vodi v skupnem seštevku. Drugi je bil Italijan Enea Bastianini, tretji pa Španec Efren Vazquez.

Sezona SP se bo nadaljevala čez 13 dni s preizkušnjo v nizozemskem Assnu.

MotoGP, VN Katalonije, izidi:

1. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha) 42:53,208
2. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) + 0,885
3. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 19,455
4. Andrea Iannone (Ita/Ducati) 24,925
5. Bradley Smith (VBr/Yamaha) 27,782
6. Maverick Vinales (Špa/Suzuki) 29,559
7. Scott Redding (VBr/Honda) 36,424
8. Stefan Bradl (Nem/Forward Yamaha) 42,103
9. Danilo Petrucci (Ita/Ducati) 49,350
10. Alvaro Bautista (Špa/Aprilia) 52,569

Skupni seštevek:

1. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) 138
2. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha) 137
3. Andrea Iannone (Ita/Ducati) 94
4. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati) 83
5. Marc Marquez (Špa/Honda) 69
6. Bradley Smith (VBr/Yamaha) 68
7. Cal Crutchlow (VBr/Honda) 47
8. Maverick Vinales (Špa/Suzuki) 46
9. Pol Espargaro (Špa/Yamaha) 45
10. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 39

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.