Šport > Moto športi
32 ogledov

Lotterer, Fässler in Treluyer drugič zapored v Le Mansu

Le Mans 2012 Fassler  Andre Lotterer Benoit Treluyer Reuters
Nemec Andre Lotterer, Švicar Marcel Fässler in Francoz Benoit Treluyer so na 80. izvedbi vzdržljivostne dirke 24 ur Le Mansa prevozili 378 krogov in drugo leto zapored slavili zmago.

Na letošnji jubilejni 80. izvedbi tradicionalne avtomobilistične vzdržljivostne dirke 24 ur Le Mansa je trojno zmago slavil nemški Audi. Nemec Andre Lotterer, Švicar Marcel Fässler in Francoz Benoit Treluyer so ponovili lansko zmago, v 24 urah pa so prevozili 378 krogov.

Za krog je zaostala dansko-italijansko-britanska posadka Tom Kristensen-Dindo Capello-Allan McNish. Prvouvrščeni posadki sta vozili hibridni dizelski dirkalnik Audi R18 e-tron, tretji pa so bili s klasično gnanim bolidom Audi R18 ultra Nemec Mike Rockenfeller, Britanec Oliver Jarvis in Italijan Marco Bonanomi s tremi krogi zaostanka.

"Zmaga tu je nekaj posebnega, za nami pa je odlična dirka. Mislim, da smo pokazali pravi dirkaški obraz," se je novega uspeha na eni najprestižnejših dirk na svetu veselil Lotterer. Lani je Audi do cilja pripeljal le en dirkalnik, tokrat so bili brez resnejših težav in so na koncu zanesljivo prišli do trojne zmage. "To je res velika zmaga. Takšno dirko lahko človek doživi samo tukaj, v Le Mansu," pa je bil nad moštvenim uspehom navdušen vodja Audijevega športnega programa Wolfgang Ullrich.

Zadovoljen je bil tudi nekdanji nemški dirkač formule 1 Nick Heidfeld. Z zasebno ekipo Rebellion in sovoznikoma Švicarjem Neelom Janijem ter Francozom Nicolasom Prostom, sinom nekdanjega svetovnega prvaka Alaina Prosta, sicer niso sodelovali v boju za stopničke, končali pa so tik pod njimi, na četrtem mestu z 11 krogi zaostanka.

Manj uspešen kot za Audi pa je bil letošnji Le Mans za Toyoto. Japonci so se po 13 letih vrnili na to tekmovanje, toda na koncu so ostali brez uvrstitve, saj se nobenemu od dveh dirkalnikov ni uspelo pripeljati do cilja. Posadka z Anthonyjem Davidsonom, v njej sta bila še Sebastian Buemi in Stephane Sarrazin, je doživela hudo nesrečo. Davidson je v 83. krogu v soboto zvečer ob poskusu prehitevanja enega od tekmecev v ferrariju iz šibkejšega tekmovalnega razreda trčil z njim, nato pri veliki hitrosti z dirkalnikom poletel v zrak, silovito treščil na tla in se nato zaletel še v zaščitne gume.

Na srečo jo je glede na okoliščine trčenja odnesel kar dobro, zaradi dveh poškodovanih vretenc so ga sicer prepeljali v bolnišnico, na stezo pa je za uro in pol zapeljal varnostni avto, da so popravili poškodovano ograjo. Nesreča pa se je dobro razpletla tudi za drugega udeleženca Piergiuseppeja Perazzinija, ki je iz prevrnjenega ferrarija nepoškodovan zlezel sam. "Ležim v bolnišnici s polomljenim hrbtom. Nisem si mislil, da bom ob tem času dirke tukaj," je v tvitu kmalu po nesreči zapisal Britanec, ki ga čakajo trije meseci okrevanja.

24 ur Le Mansa:

1. Treluyer-Fässler-Lotterer (Fra/Švi/Nem/Audi R18 e-tron quattro) 378 krogov
2. Kristensen-Capello-McNish (Dan/Ita/VBr/Audi R18 e-tron quattro) + 1 krog
3. Jarvis-Bonanomi-Rockenfeller (VBr/Ita/Nem/Audi R18 ultra) + 3 krogi
4. Prost-Heidfeld-Jani (Fra/Nem/Švi/Lola-Toyota) + 11 krogov
5. Dumas-Duval-Gene (Fra/Špa//Audi R18 ultra) + 12 krogov

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.