Šport > Moto športi
2755 ogledov

Marquez padel, Rossi v boju za zmago z Rinsom

Alex Rins
V Teksasu španska zmaga.

Španec Alex Rins (Suzuki) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v motociklizmu v elitnem razredu motoGP v teksaškem Austinu. Drugo mesto je osvojil Italijan Valentino Rossi (Yamaha), tretji pa je bil Avstralec Jack Miller (Pramac Ducati).

Rossiju in Rinsu je delo precej olajšal Španec Marc Marquez (Honda); svetovni prvak in najhitrejši iz sobotnih kvalifikacij je namreč prepričljivo vodil, potem pa 12 krogov pred koncem naredil napako in zdrsnil v pesek, tako da dirke ni mogel nadaljevati.  Že prej pa je padel tudi Britanec Cal Crutchlow, tretji iz kvalifikacij, ki je na dirki vozil pred Rossijem na drugem mestu, ko je po padcu odstopil.

Svetovni prvak se je sam izločil

Začetek dirke je bil takšen, kot si ga je branilec naslova lahko le želel. Hitro se je prebil v vodstvo in ga počasi povečeval in videti je bilo, da se bo brez večjih težav, podobno kot na prejšnji dirki v Argentini, odpeljal do zmage. Ko je za njim padel Crutchlow, se je na drugo mesto prebil Rossi, toda imel je že precej velik zaostanek.

A nato se je Marquez kar sam izločil iz dirke. Naredil je napako pri zaviranju in odletel po tleh; varnostniki so mu še skušali pomagati, da bi se vrnil na motor, toda ni šlo in šestkratni zmagovalec Austina si je moral priznati, da bo letos zmagal nekdo drug.

Priložnost sta zagrabila Rossi in Rins. Rossi je nekaj krogov deloval zanesljivo, toda prednost ni bila dovolj velika, Rins se je približeval, nazadnje pa je bil dovolj blizu, da je lahko napadel. Štiri kroge pred koncem je bil v vodstvu, a je moral do konca preizkušnje trdo garati, da ga je obdržal. Enkrat je za nekaj metrov še pristal na drugem mestu, toda Rossi je po prehitevanju preširoko prišel v zavoj in Španec je bil spet na prvem mestu.

"Neverjetno, sploh si ne morem predstavljati, kaj mi je uspelo. Hvala vsem, ki so verjeli vame, hvala Suzukiju, ki je pripravil odličen motor, s katerim ni bilo nobenih težav. Zame je neverjetno, da sem zmagal, pa še proti Valentinu, ki je bil od nekdaj moj idol," se je v ciljnem prostoru smejalo Špancu, ki je dosegel prvo zmago v elitni konkurenci.

Čeprav je bila zmaga zelo blizu, pa je veteran Rossi pošteno priznal, da je bil tokrat tekmec pač boljši. "Ko je Marquez padel, se mi je zdelo, da bi lahko končno spet zmagal. Toda Rins je bil danes res dober, zaslužil si je zmago. Škoda, ker sem bil res blizu, a tako pač je," je dejal Rossi.

Na koncu se je moral za tretje mesto pošteno naprezati tudi Miller, saj mu je vse bolj za ovratnik dihal Andrea Dovizioso, ki  je pridobival iz kroga v krog. Italijanu, ta je bil v kvalifikacijah zelo slab, se na koncu ni uspelo prebiti na stopničke, ostalo mu je četrto mesto.

A tudi to je bilo dovolj za prevzem skupnega vodstva; prvi voznik Ducatija ima zdaj na vrhu SP po treh dirkah 54 točk, Rossi na drugem mestu 51, pred Marqueza, ki je ostal pri 45 in zdrsnil celo na četrto mesto, pa se je prebil tudi današnji zmagovalec z 49.

Slavila še Švicar in Španec

V šibkejših razredih moto2 in moto3 sta zmagala Švicar Thomas Lüthi (Kalex) in Španec Aron Canet (KTM). V moto2 sta za Lüthijem dirko končala Nemec Marcel Schrötter (Kalex), tretji je bil Španec Jorge Navarro (Speed Up). Italijan Lorenzo Baldassarri, vodilni v SP, je padel, a je še obdržal tri točke naskoka v skupnem seštevku.

V najšibkejšem razredu moto3 sta si za Canetom stopničke privozila še njegov rojak Jaume Masia (KTM) in Italijan Andrea Migno (KTM).

SP se bo nadaljevalo 5. maja v španskem Jerezu.

Komentarjev 1
  • Discom 15:12 15.april 2019.

    Citiram avtorja prispevka: ''... Že prej pa je padel tudi Britanec Cal Crutchlow, tretji iz kvalifikacij, ki je na dirki vozil pred Rossijem na drugem mestu, ko je po padcu odstopil...'' To ne drži, ker je Crutchlow vozil na tretjem ...prikaži večm mestu za Rossi-jem in je bil za njim, ko je padel.