Šport > Moto športi
82 ogledov

Márquez slavil, Rossiju razlog za veselje

marc marquez EPA
Marc Márquez je zmagovalec dirke za VN San Marina. Valentino Rossi je s petim mestom povečal naskok v skupnem seštevku. Odstop Jorgeja Lorenza.

Na 13. dirki sezone svetovnega prvenstva v motociklizmu je v Misanu slavil Španec Marc Márquez (Honda). A za razplet skupnega seštevka v elitnem razredu motoGP sta bila bolj pomembna peto mesto domačega aduta Valentina Rossija (Yamaha) in odstop njegovega moštvenega sotekmovalca in tekmeca Španca Jorgeja Lorenza, saj je Italijan še povečal naskok.

V zahtevnih razmerah, ki so jo je zaznamovali dež in menjave motociklov, sta na stopničkah presenetljivo končala še Britanca Bradley Smith (Yamaha) in Scott Redding (Honda). Oba sta dosegla svojo najboljšo uvrstitev v elitnem motociklističnem razredu.

Za Márqueza je bila zmaga že 23. v karieri, dosegel pa jo je v zelo zahtevnih razmerah. V norišnici v rumenem, ki jo v Misanu tradicionalno pripravijo privrženci Rossija (tokrat so jih našteli rekordnih 92.000), se je v spremenljivem vremenu in v kaosu menjav motorjev najbolje znašel in bil v pravem trenutku v boksih. Nekateri dirkači so zamudili, tako kot Rossi, nekateri tvegali, tako kot oba Britanca na stopničkah, nekateri pa so tvegali preveč, tako kot Lorenzo.

A ljubljenec domačih privržencev na koncu le ni bil zelo razočaran. Čeprav je vmes že vodil, potem ko je v tesnem prehitevanju prišel pred Lorenza, pa je nato predolgo čakal in vztrajal na stezi. Ko se je vendarle določil za menjavo, je bilo prepozno, da bi se ob vrnitvi na stezo še lahko vmešal v boj za vrh. A ga je lahko pomiril pogled na mehanika s tablo Lorenzo out - njegov največji tekmec v boju za naslov je namreč naredil napako in se sedem krogov pred koncem skotalil po pesku.

Dirko so že v drugem krogu razglasili za dežno, kar je pomenilo, da lahko dirkači zamenjajo motorje, če bi se razmere poslabšale. Večina dirkačev se je tako do šestega kroga odločila za postanek, tudi vodilna trojica, ker pa so se razmere na stezi spet spremenile, asfalt se je hitro sušil, so bili v boksih kmalu nared za še eno menjavo motociklov.

Od vodilnih se je zanjo v 18. krogu prvi odločil Marquez, kar se je izkazalo za pravo potezo. Lorenzo je čakal krog dlje, Rossi pa dva več, toda padec Lorenza - zaradi suma poškodbe zapestja so ga prepeljali na pregled v bolnišnico - je spremenil stvari. Rossiju, ki se je prav takrat vračal na stezo, ni bilo potrebno več napadati, tako da je boj za stopničke prepustil obema Britancema.

Še posebej za Reddinga je bil to izjemen dosežek, saj je še pred prvo menjavo motociklov padel, a se je pobral in trmasto nadaljeval, kar mu je na koncu prineslo uspeh kariere in tretjo stopničko. Smith pa je tvegal in ostal na gumah za suho stezo, kar se mu je nazadnje, ker ni imel toliko postankov kot tekmeci, bogato obrestovalo z drugim mestom. Čeprav je ostal brez stopničk, pa je bil nadvse zadovoljen tudi Francoz Loris Baz na četrtem mestu.

"Nič ne bom olepševal. Najprej sem zamudil pri menjavi en krog, potem dva. Pa sem si rekel, eh, bom kar ostal. Govoril sem si, da sreča spremlja hrabre in res je bilo tako. Noro," se je smejalo Smithu.

"Bil sem za Yamahama in sem čakal, kaj bosta naredila. Nato pa sem se odločil, da grem na menjavo in to sem storil v pravem trenutku. Super je, da sem na odru, cilj je bil zmaga in to mi je tudi uspelo," je dejal Márquez.

V razredu moto2 je slavil Francoz Johann Zarco pred Špancem Estevom Rabatom, tretji je bil Japonec Takaki Nakagami. Skupno ima vodilni Zarco že 274 točk, drugi je Rabat s 181, tretji pa še en Španec Alex Rins s 164. V najšibkejšem razredu moto3 pa je Italijan Enea Bastianini zmagal pred Portugalcem Miguelom Oliveiro in Italijanom Niccolom Antonellijem. Skupno še vedno vodi danes šele šesti Britanec Danny Kent z 234 točkami, Bastianini jih ima 179, njegov rojak Romano Fenati pa 139.

Sezona se bo nadaljevala z dirko za VN Aragonije čez 14 dni.

VN San Marina, motoGP, izidi:

1. Marc Marquez (Špa/Honda) 48:23,819
2. Bradley Smith (VBr/Yamaha9 + 7,288
3. Scott Redding (VBr/Honda) 18,793
4. Loris Baz (Fra/Forward Yamaha) 26,427
5. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) 33,196
6. Danilo Petrucci (Ita/Ducati) 35,087
7. Andrea Iannone (Ita/Ducati) 36,527
8. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati) 37,434
9. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 39,516
10. Aleix Espargaro (Špa/Suzuki) 39,692

SP skupno (13):

1. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) 247
2. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha) 224
3. Marc Marquez (Špa/Honda) 184
4. Andrea Iannone (Ita/Ducati) 159
5. Bradley Smith (VBr/Yamaha) 135
6. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati) 128
7. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 109
8. Danilo Petrucci (Ita/Ducati) 93
9. Pol Espargaro (Špa/Yamaha) 81
10. Cal Crutchlow (VBr/Honda) 79

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.