Šport > Moto športi
378 ogledov

Brno v znamenju bratov Márquez

Marc Marquez Brno Epa
V češkem Brnu se je odvil dirkaški konec tedna v razredih moto3, moto2 in motoGP.

Španec Marc Márquez je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v motociklizmu v Brnu. V elitnem razredu motoGP je premagal Italijana Andreo Doviziosa (Ducati) in Avstralca Jacka Millerja (Pramac Ducati).

Za Márqueza je današnja zmaga šesta v sezoni in jubilejna 50. v najmočnejšem razredu. Z njo se je še bolj utrdil v skupnem vodstvu, zdaj ima že 210 točk, Dovizioso jih ima na drugem mestu 147. Tretji je drugi Ducatijev dirkač Italijan Danilo Petrucci, danes je bil le osmi, s 129.

Dirka v Brnu je bila v znamenju Márqueza; pravzaprav ne le enega, ampak kar dveh, saj je njegov mlajši brat Álex poskrbel za zmago v moto2 in za nov dvojni bratski uspeh.

Mick Schumacher F2 Šport Mladi Schumacher spisal zgodovino na "očetovem" prizorišču

Starejši Márquez tekmecem na Češkem ni prepustil prav veliko. Najboljši je bil že v kvalifikacijah, kjer se je z 58. "pole positionom" v kraljevskem razredu izenačil rekord Avstralca Micka Doohana, danes pa se je skorajda brez težav pripeljal še do jubilejne 50. zmage. S tem se je pridružil le trojici dirkačev, ki je dosegla vsaj toliko zmag (Doohan 54, Giacomo Agostini 68 in Valentino Rossi 89).

Dirka se je sicer začela z zamudo; zaradi dežja v okolici Brna so se na delih steze naredile luže, tako da se je startni postopek zavlekel za 45 minut, nazadnje pa so dirko vendarle izpeljali na skoraj povsem suhi stezi. Márquez je najboljši startni položaj dobro izkoristil, začel je najhitreje in kmalu je bilo jasno, da prav veliko možnosti tekmeci ne bodo imeli. Márquez je imel le en slab trenutek, ko je nekaj krogov pred koncem v enem od zavojev rahlo zdrsnil, toda takoj je ujel motocikel in se mirno odpeljal naprej.

Marc Marquez | Avtor: Epa Epa

"Dovizioso je bil za mano, zato sem moral že takoj na začetku pritisniti. Ko sem stopnjeval ritem in pritiskal na vso moč, sem tudi naredil napako, toda imel sem tudi malo sreče. Nazadnje se je izšlo tako, kot sem si lahko le želel," je po dirki nasmejan razlagal svetovni prvak, ki zanesljivo povečuje naskok pred tekmeci tudi v tej sezoni.

Steven Odendaal Video Šport Uf, kako se je izognil grdemu padcu

Andrea Dovizioso je bil lahko po dirki deloma zadovoljen. Naredil je največ, kar se je dalo, a je v primerjavi s tekmecem na vrhu SP spet izgubil pet točk. A je bil sicer dokaj zanesljiv na drugem mestu, na z razburljivimi dogodki precej skromni dirki pa sta za edini resnejši boj poskrbela Álex Rins in Jack Miller, nazadnje se je stopničk, drugih v sezoni, veselil Avstralec.

"Dobra dirka, vsi smo začeli v podobnem ritmu, potem pa je Marc ušel. Nisem ga mogel loviti, sem pa vesel, da sem spet na stopničkah," je dejal Italijan, Avstralec pa je bil še bolj vesel tretjega mesta: "Boril sem se in ostal miren do konca. Videl sem, da ima Rins težave z zadnjo pnevmatiko, kar sem na koncu znal izkoristiti." Rins, ki je imel na sobotnem treningu manjši kratek stik z Márquezom - obtožil ga je nešportnega vedenja, ker je pred njim spremenil linijo vožnje in sta se skorajda dotaknila - pa je nazadnje ostal na četrtem.

Sezona se bo nadaljevala že naslednji teden s preizkušnjo v avstrijskem Spielbergu.

Alex Marquez Brno | Avtor: Epa Epa

Bratov uspeh je s svojo zmago, peto v sezoni, dopolnil še Álex Márquez v moto2; ugnal je Italijana Fabia di Giannantonia in Eneo Bastianinija. V SP ima zdaj Álex Marquez 161 točk, drugi je Švicar Thomas Lüthi, ki je danes odstopil, s 128, tretji pa Španec Augusto Fernández s 110.

V najšibkejšem razredu moto3 pa je popoln španski dan v Brnu potrdil Arón Canet, ki je v zadnjem krogu prehitel Italijana Lorenza dalla Porto in Tonyja Arbolina. Z uspehom je tudi prevzel skupno vodstvo v SP, zdaj ima 148 točk, Dalla Porta pa 145.

* Izidi:
* motoGP:
1. Marc Marquez (Špa/Honda)            39:24,430
2. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati)         + 2,520
3. Jack Miller (Avs/Ducati)                3,497
4. Alex Rins (Špa/Suzuki)                  4,858
5. Cal Crutchlow (VBr/Honda)               6,007
6. Valentino Rossi (Ita/Yamaha)            9,083
...
- SP skupno (10):
1. Marc Marquez (Špa/Honda)                  210
2. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati)             147
3. Danilo Petrucci (Ita/Ducati)              129
4. Alex Rins (Špa/Suzuki)                    114
5. Maverick Vinales (Špa/Yamaha)              91
6. Valentino Rossi (Ita/Yamaha)               90
...

* moto2:
1. Alex Marquez (Špa/Kalex)            38:49,768
2. Fabio Di Giannantonio (Ita/Speed Up)  + 3,018
3. Enea Bastianini (Ita/Kalex)             4,158
...
- SP skupno (10):
1. Alex Marquez (Špa/Kalex)                  161
2. Thomas Lüthi (Švi/Kalex)                  128
3. Augusto Fernandez (Špa/Kalex)             110
...

* moto3:
1. Aron Canet (Špa/KTM)                39:11,879
2. Lorenzo Dalla Porta (Ita/Honda)       + 0,159
3. Tony Arbolino (Ita/Honda)               0,217
...
- SP skupno (10):
1. Aron Canet (Špa/KTM)                      148
2. Lorenzo Dalla Porta (Ita/Honda)           145
3. Niccolo Antonelli (Ita/Honda)              98
...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.