Šport > Moto športi
21 ogledov

Márquez v Španiji do pokra zmag

Marc Marquez Reuters
Španski motociklist Marc Márquez je imeniten začetek sezone kronal s četrto zaporedno zmago; najhitrejši je bil tudi v Jerezu.

Španec Marc Márquez je dobil še četrto dirko motociklističnega svetovnega prvenstva 2014. Dirkač Honde je na dirki za veliko nagrado Španije v andaluzijskem Jerezu premagal Italijana Valentina Rossija (Yamaha), tretji je bil Španec Dani Pedrosa (Honda).

Márquez tako še naprej prestavlja mejnike. Že na dirki pred tednom dni v Argentini je 21-letnik postal prvi dirkač v 43 letih, ki je slavil na prvih treh dirkah in jih začel s prvega startnega položaja. Danes je na svoji 100. dirki za SP temu dodal še eno zmago in močno povečal vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Ponovil Doohana

Tretji Španec Jorge Lorenzo, za katerega je bila to jubilejna 200. dirka za SP, je ostal brez stopničk na četrtem mestu. Pred nabito polnimi tribunami v Jerezu je bilo vprašanje le, kdo in kdaj bo ugnal trenutno nepremagljivega Márqueza, a je slednji še enkrat dokazal, da tekmecem ne namerava prepustiti primata.

Drugouvrščeni Rossi je zaostal dobre 1,4 sekunde in je imel več dela z ubranitvijo drugega mesta pred Pedroso, saj je bila njegova prednost pred njim na koncu le slabo desetinko sekunde. Márquez, ki je bil najboljši že v kvalifikacijah, je povedel že na začetku dirke. Pred Márquezom je štirikrat zapored na začetku sezone zmagal Avstralec Michael Doohan leta 1992.

Vesel za zmago pred domačimi navijači

"Imel sem še nekaj rezerve, a sem videl, da povečujem prednost. V tem ritmu sem nadaljeval, saj nisem želel ničesar tvegati. Vesel sem, da sem zmagal pred svojimi navijači," je po tekmi dejal Španec, ki je v Andaluziji zmagal prvič v karieri.

Najbolj zanimiva je bila dirka v razredu moto3, kjer je zmagal Italijan  Romano Fenati (KTM) pred voznikoma Honde iz Španije Efrenom Vázquezom in Álexom Rinsom. Slednja sta zaostala vsega dobro desetinko sekunde, o izenačenosti tekme pa najbolje priča podatek, da je v manj kot dveh sekundah po dobrih 100 kilometrih dirke tekmo končalo kar šest tekmovalcev. V skupnem seštevku še vedno vodi danes četrti Avstralec Jack Miller z 79 točkami, a ima le še pet točk prednosti pred Fenatijem.

Finec Mika Kallio (Kalex) pa je bil najhitrejši v razredu moto2. Drugi je bil Švicar Dominique Aegerter (Suter), tretji pa Nemec Jonas Folger (Kalex). Španec Esteve Rabat (83 točk) je na četrtem mestu ohranil skupno vodstvo v prvenstvu, Kallio zaostaja za 16 točk. Naslednja dirka bo 18. maja v francoskem Le Mansu.

VN Španije, motoGP, rezultati:

1. Marc Márquez (Špa/Honda) 45:24,134 sekunde
2. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) +1,431
3. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 1,529
4. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha) 8,541
5. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati) 27,494
6. Álvaro Bautista (Špa/Honda) 27,606
...

Skupno:

1. Marc Márquez (Špa/Honda) 100 točk
2. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 72
3. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) 61
4. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati) 45
5. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha) 35
6. Stefan Bradl (Nem/Honda) 30
...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.