Šport > Moto športi
11 ogledov

Marquez z rekordom zmag

Marc Marquez EPA
Španec Marc Marquez je na zadnji dirki sezone motociklističnega svetovnega prvenstva v razredu motoGP dosegel že 13. zmago.

Z dirko v Valencii se je končala sezona motociklističnega svetovnega prvenstva. Naslov prvaka v elitnem razredu motoGP si je že prejzagotovil Marc Marquez, uspeh pa potrdil še danes z rekordno 13. zmago v sezoni. Uspešen je bil tudi njegov mlajši brat Alex, ki je postal prvak v razredu moto3.

V razredu motoGP tudi v Valencii, na 18. in zadnji postaji sezone 2014, ni bilo nič novega. Vsaj na koncu ne, začelo pa se je v soboto z manjšim presenečenjem, najboljšim startnim položajem nekdanjega svetovnega prvaka Valentina Rossija, ki "pole positiona" ni imel že vse od leta 2010.

A ko so se dirkači danes pognali s starta, ga je tudi kmalu izgubil. V nekaj krogih na začetku je namreč vodil tudi njegov rojak Andrea Iannone, ki pa je nato padel in dirko končal na zadnjem mestu. Po desetih krogih so se stvari postavile na običajno mesto; takrat se je Marquez iz ozadja, zaradi padca v kvalifikacijah je startal le s petega mesta, že prišel do vodstva, po nekaj ostrih dvobojih z Iannonejem in Rossijem pa nato ni imel več težav pri branjenju prvega mesta. Sredi dirke so nekateri dirkači zaradi grozečega dežja zamenjali motocikle s tistimi, ki so bili opremljeni z gumami za dež, toda na suhi stezi nato niso bili konkurenčni, Jorge Lorenzo pa je po takšni menjavi tudi odstopil.

Na koncu je bil vrstni red pri vrhu skoraj takšen, kot je tudi v skupnem seštevku sezone. Marquez je zmagal, z že 13. zmago v eni sezoni pa tudi postavil nov rekord v tem razredu. Pred njim je bil najboljši Avstralec Mick Doohan, njegovih 12 zmag iz leta 1997 pa je Marquez izenačil že na dirki v Sepangu.

Za Marquezom je bil drugi na koncu Rossi, ki je tudi lahko proslavil srečno trinajstico, tolikokrat je bil namreč v tej sezoni na zmagovalnih stopničkah. Dani Pedrosa je dopolnil uspeh moštvenega sotekmovalca pri Hondi in se povzpel na zadnjo stopničko, zanj je bila to deseta uvrstitev na zmagovalni oder v sezoni. Andrea Dovizioso je bil na koncu četrti, Cal Crutchlow pa peti.

"Res sem vesel, ne samo zaradi svoje zmage, pač pa tudi zaradi Alexa. To je res super način, da končaš leto in lahko le uživam in se veselim naslova s prijatelji in družino. Res sem presrečen," je dejal Marquez, zadovoljen pa je bil tudi Rossi: "Danes je bilo težko, razmere so bile težavne in tudi nevarne. Na koncu moram biti zadovoljen, imel sem 'pole position', na koncu drugo mesto, pa tudi celotna sezona s skupnim drugim mestom ni slaba."

Skupni seštevek kaže na prepričljivo slavje Španca za drugi zaporedni naslov, saj je na 18 dirkah zbral 362 točk. Rossi je končal z 295, Lorenzo z 263, Pedrosa kot četrti pa jih je zbral 246.

Tudi v razredu moto2 je bil prvak znan že pred dirko v Valencii, skupni zmagovalec sezone, domačin Esteve Rabat, pa je bil tokrat drugi za Švicarjem Thomasom Lüthijem, tretji je bil Francoz Johann Zarco. Skupno je sezono Rabat končal pri 346 točkah, drugi je Finec Mika Kallio (289), tretji pa še en Španec Maverick Vinales z 274.

Zgodovinski uspeh bratov Marquez

Za družinsko in zgodovinsko športno zgodbo pa je poskrbel Alex Marquez. Mlajši Marcov brat si je privozil naslov v najšibkejšem razredu moto3, s čimer sta Španca postala prva brata z naslovoma svetovnih prvakov v istem letu. Mlajši Marquez je na zadnjo dirko prinesel 11 točk naskoka pred Avstralcem Jackom Millerjem. Slednji je danes sicer zmagal, a ker je bil Marquez tretji, tudi šesti Avstralčev uspeh v sezoni ni bil dovolj, da bi se spet prebil na vrh skupnega seštevka. Tam je ostal Marquez, ki je na koncu ohranil majhni, a pomembni dve točki prednosti (278-276).

"Neverjetno. To je bila dirka mojega življenja. Odlično sem se počutil in vedel sem, da mi bo uspelo. Rad bi se zahvalil vsem, ki so mi pomagali do tega uspeha," se je veselil Alex, ki je tri leta mlajši od Marca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.