Šport > Moto športi
183 ogledov

Martin poražen v zadnjem krogu, razplet voda na mlin Bagnaii

Johann Zarco Epa
Zmagovalec VN Avstralije je postal Johann Zarco, potem ko je v zadnjem krogu prehitel moštvenega kolega in resnega kandidata za naslov prvaka Jorgeja Martina. Martin, ki je vodil 26 od 27 krogov, je dirko končal kot peti. Branilec naslova Francesco Bagnaia je z današnjim drugim mestom še povečal prednost v skupnem seštevku.

Francoz Johann Zarco (Ducati-Pramac) je zmagal na motociklistični veliki nagradi Avstralije in je prvič slavil v kraljevskem razredu motoGP. Na dirki svetovnega prvenstva na Phillip Islandu je bil drugi vodilni v prvenstvu in branilec naslova, Italijan Francesco Bagnaia (Ducati).

Tretje mesto je osvojil drugi Italijan Fabio Di Giannantonio (Gresini), Španec Jorge Martin (Ducati-Pramac) je bil peti. Po 16 od 20 dirk v prvenstvu ima Bagnaia na čelu skupnega seštevka 366 točk, Martin 339, tretji Marco Bezzecchi iz Italije (Ducati-VR46) pa 293.

Johann Zarco | Avtor: Epa Epa
Zarco je s prehitevanjem v zadnjem krogu ugnal Martina. Ta je začel s prvega startnega mesta in nato vodil 26 od 27 krogov dirke, preden je imel težave z mehkejšo pnevmatiko na zadnjem kolesu ter je nazadoval na peto mesto. Večina ostalih dirkačev je imela srednjo trdoto gum, ki imajo daljši rok trajanja.

Tako je do prve zmage v najmočnejšem razredu SP prišel Zarco, Bagnaia je zaostal 0,201 sekunde in z drugim mestom še nekoliko povečal prednost v skupnem seštevku pred Martinom, med njima je sedaj 27 točk razlike.

Prva peterica je prišla v cilj v razmaku dobre sekunde, pred Martinom je bil še Južnoafričan Brad Binder (KTM), vsi ostali so zaostali več kot osem sekund. Mladi Di Giannantonio je s tretjim mestom prvič stopil na zmagovalni oder.

Lanski zmagovalec Alex Rins se je odločil pred kvalifikacijami, da ne bo nastopil zaradi bolečin v nogi, ki jo je zlomil pred štirimi meseci v Italiji.

"Presenečen sem bil, ko sem videl, da je pričel Martin zaostajati, obenem pa sem čutil, da se zame pripravlja nekaj velikega. Prvič sem ciljno črto dirke prečkal prvi, preplavila so me izjemna čustva. Komajda sem zadrževal solze sreče," je dejal 33-letni Zarco po svoji 120. tekmi za VN.

"Dolga dirka je bila, zelo težka. Za trenutek me je ob koncu zelo zaskrbelo, ampak ko sem pogledal nazaj ob zaostajanju zaradi težav z gumo, sem videl, da se je Jorge (Martin, op. STA) 'zataknil' v skupini precej zadaj in bil sem pomirjen. To samo kaže, kako hitro se lahko pripetijo težave. Dan za obrambo naslova, kar se mene tiče, je bil dober, ampak ostajam z nogami trdno na tleh," je pojasnil Bagnaia.

Zaradi napovedanega slabega vremena je bila tekma z nedelje prestavljena, saj so bili na otoku Phillip, ki leži na južni konici Avstralije, napovedani dež in sunki vetra tudi do 65 km/h. Kljub temu bodo skušali izpeljati sprintersko dirko motoGP s 13 krogi ter dirki v kategorijah moto2 in moto3. Dirke pa bodo izpeljali le, če bo vreme dopuščalo, da ne bi ogrozili varnosti tekmovalcev.

* Izidi:
- motoGP:
1. Johann Zarco (Fra/Ducati-Pramac)           40:39,446
2. Francesco Bagnaia (Ita/Ducati)                +0,201
3. Fabio Di Giannantonio (Ita/Ducati)             0,477
4. Brad Binder (JAR/KTM)                          0,816
5. Jorge Martin (Špa/Ducati-Pramac)               1,008
6. Marco Bezzecchi (Ita/Ducati-VR46)              8,827
...

- SP skupno (16 od 20):
1. Francesco Bagnaia (Ita/Ducati)                 366 točk
2. Jorge Martin (Špa/Ducati-Pramac)               339
3. Marco Bezzecchi (Ita/Ducati-VR46)              293
4. Brad Binder (JAR/KTM)                          224
5. Johann Zarco (Fra/Ducati-Pramac)               187
6. Aleix Espargaro (Špa/Aprilia)                  185
...
Komentarjev 1
  • Ender3 13:01 21.oktober 2023.

    Beda od športa in raj za oglaševalce..