Šport > Moto športi
9 ogledov

Massa 48 ur v umetni komi

Zvesti navijač Ferrarija je vso noč sedel pred bolnišnico v Budimpešti, da bi iz
1/15
Žurnal24 main
Brazilskega voznika formule 1 Felipeja Masso, ki je doživel nesrečo na kvalifikacijah za VN Madžarske na Hungaroringu, bodo zdravniki po operaciji še 48 ur zadržali v umetni komi.
 
 

Verjamem, da se v življenju vse zgodi z razlogom in enostavno ne moremo spregledati dveh podobnih nesreč v tako kratkem času.

Rubens Barrichello

 
Dirkača Ferrarija Felipeja Masso je na sobotnem kvalifikacijskem treningu v glavo zadela odbijajoča se vzmet težka približno 800 gramov (v njegovo glavo je priletala s hitrostjo blizu 200 kilometrov na uro), ki je odpadla z dirkalnika njegovega rojaka Rubensa Barrichella ( Brawn Mercedes ). Massa je nato izgubil zavest in se odpeljal naravnost v zaščitne gume. Brazilca so iz avta izvlekli reševalci in ga s helikopterjem prepeljali v bolnišnico. Lanski svetovni podprvak je v nesreči staknil poškodbo lobanje, pretres možganov in globoko rano nad levim očesom. Predstavniki Ferrarija so sporočili, da je njihov dirkač že prestal operacijo, saj je bil pred njo v življenjski nevarnosti. "Trenutno je v stabilnem in zadovoljivem stanju," je povedala predstavnica vojaške bolnišnice v Budimpešti . Brazilca so dopoldne, ob obisku sorodnikov, za nekaj časa zbudili iz umetne kome. Nato so ga zdravniki ponovno vrnili v umetno komo, v kateri bo ostal 48 ur. Za takšno potezo so se predstavniki bolnišnice odločili po slikanju možganov. "Rezultati so pričakovani za poškodbo te vrste," je dejal doktor Peter Bazso .

Barrichello je svojega rojaka med prvimi obiskal v bolnišnici. © Reuters

 
Privržencem najelitnejšega bencinskega športa so se ob sobotnih prizorih zagotovo utrnili spomini na Imolo leta 1994, ko se je smrtno ponesrečil še en Massin rojak Ayrton Senna . Podobna nesreča pa se je zgodila tudi minulo nedeljo, ko se je na dirki formule 2 smrtno ponesrečil sin nekdanjega prvaka formule 1 Henryja Surteesa , John Surtees . Nesrečnega Britanca je v glavo zadela pnevmatika.

Masso je v bolnišnici že obiskal tudi vidno pretreseni Barichello. "Želel sem ga obiskati, saj sem tudi sam že bil v takšnih situacijah. Oba sva Brazilca. Včasih je z nami na dirkah družina, včasih ne. Želel sem, da je ob njemu nekdo znan, v primeru, da njegovih sorodnikov ni zraven na Madžarskem," je dejal voznik Brawn Marcedesa , ki je bil tudi sam udeležen v nesreči v Imoli istega lega, ko sta se smrtno ponesrečila Senna in Avstrijec Roland Ratzenberger . Nesreči Massa in Surteesa zanj predstavljata opozorilo in poziv k še večjemu poudarku na varnosti. "Imola je bila opozorilo, da ni vse v redu. Dirkalniki so nato napredovali. Kljub temu je dirkanje minuli vikend terjalo življenje, kar je zelo žalostno. Verjamem, da se v življenju vse zgodi z razlogom in enostavno ne moremo spregledati dveh podobnih nesreč v tako kratkem času. Iz tega se moramo nekaj naučiti in, če je le možno, popraviti napake," je še povedal Barrichello.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.