Šport > Moto športi
12 ogledov

McLarna s prehitevanji do dvojne zmage

Lewis Hamilton je v Montrealu zmagal lani in v debitantski sezoni 2007. (Foto: R
1/20
Žurnal24 main
Na drugi dirki zapored je McLaren dosegel dvojno zmago, znova je bil Lewis Hamilton pred Jensonom Buttnom. Tretji je bil Fernando Alonso. Michael Schumacher je v zadnjem zavoju padel z 9. na 11. mesto.

"To je bil izjemen vikend! Ekipa je naredil odličen posel. To je ena najtežjih dirk, a nismo naredili niti ene napake," je bil presrečen Hamilton, ki je imel na tribunah tudi največ navijačev, a se obtem zaveda, da Red Bulla še niso ujeli. "Še vedno delamo vse, da bi jih ujeli. Na drugih stezah je njihov dirkalnik še vedno malo boljši. Ta vikend smo bili mi boljši in upam, da nam bo uspelo nadaljevati ta niz."

VN Kanade je potrdila sloves najbolj zanimive v sezoni. Z najboljšega startnega položaja, po dveh postankih v boksih in več prehitevanjih je Lewis Hamilton (McLaren) na osmi dirki sezone formule 1 zmagal drugič zapored in povedel v skupnem seštevku. Z drugo zaporedno dvojno zmago, Jenson Button je bil namreč z minimalnim zaostankom drugi, je britanska srebrna puščica vodilna tudi v seštevku moštev. Na zmagovalni oder se je povzpel še Fernando Alonso (Ferrari), potem ko sta tako Hamilton kot Button z njim opravila v neposrednem dvoboju na stezi. V zadnji tretjini dirke sta si več kot 35 sekund zaostanka privozila dirkača Red Bulla in razočarala Sebastian Vettel s četrtim mestom in Mark Webber s petim. Še slabše volje je lahko Michael Schumacher (Mercedes), ji je prav tako v zadnjem delu izgubljal po več sekund na krog, za nameček pa sta ga v zadnjem zavoju zadnjega kroga prehitela Vitantonio Liuzzi in Adrian Sutil (oba Force India), da je na 11. mestu ostal brez točk.

Skupni seštevek po osmi dirki sezone 2010:
Dirkači
1. L. Hamilton 109 točk
2. J. Button 106
3. M. Webber 103
4. F. Alonso 94
5. S. Vettel 90
6. N. Rosberg 74
7. R. Kubica 73
8. F. Massa 67
9. M. Schumacher 34
10. A. Sutil 23
Moštva
1. McLaren Mercedes 215 točk
2. Red Bull Renault 193
3. Ferrari 161
4. Mercedes 108
5. Renault 79
6. Force India Mercedes 35

Kako se je razpletalo
Hamilton je na startu ostal pred Vettlom in Alonsom, Webber pa je v šestem krogu za četrto mesto prehitel Buttna. V prvem zavoju sta se zapletla Felipe Massa (Ferrari) in Liuzzi in po postanku nazadovala na začelje. McLarna na mehkejših pnevmatikah in Alonso so morali na prvi postanek že po sedmem oziroma osmem krogu, a to ni pomenilo izgube časa, saj so bili 10 krogov kasneje, ko so vsi opravili z menjavo pnevmatik, na prvih treh mestih. Prehitevanj ni manjkalo. Ob izvozu iz boksov je Fernando prehitel Lewisa, a ta mu je 10 krogov kasneje vrnil na koncu zadnje ravnine. Po postanku sta se udarila tudi Robert Kubica (Renault) in Schumacher. Bila sta tudi na travi, Nemec je zadržal mesto, a moral na še eno menjavo pnevmatik. Tako je bil Robert po tretjini dirke šesti, Michael pa 12.

Drugi postanki so sledili še pred polovico dirke. Hamilton je ostal pred Alonsom, Buttnom, Vettlom in Kubico. Le Webber ni zapeljal v bokse in je iz kroga v krog pridobival nekaj desetink. A tako je bilo le do 38. kroga, ko je četverica za njim začela voziti hitreje in ga hitro dohitevati, a dirkač Red Bulla je še kar vztrajal na stezi. Na menjavo je zapeljal šele v 51. krogu in se vrnil na peto mesto (če bi šel 15 krogov prej, bi se morda na tretje). V gneči zaostalih za krog je Button za dvojno vodstvo McLarna prehitel Alonsa. Zadnjih 20 krogov je pomenilo trepetanje za obrambo pnevmatik: Red Bulla sta izgubila stik z najboljšimi tremi, Schumacherja pa je najprej za osmo mesto prehitel Buemi, nato pa v zadnjem zavoju še oba dirkača Force Indie.

VN Kanade, Montreal, končni vrstni red:

1. Lewis Hamilton (McLaren Mercedes)
2. Jenson Button (McLaren Mercedes) +2,2
3. Fernando Alonso (Ferrari) +9,2

4. Sebastian Vettel (Red Bull Renault) +37,8
5. Mark Webber (Red Bull Renault) +39,2
6. Nico Rosberg (Mercedes) +56,0
7. Robert Kubica (Renault) +57,3
8. Sebastien Buemi (Toro Rosso Ferrari) +1 krog
9. Vitantonio Liuzzi (Force India Mercedes) +1 krog
10. Adrian Sutil (Force India Mercedes) +1 krog
11. Michael Schumacher (Mercedes) +1 krog
12. Jaime Alguersuari (Toro Rosso Ferrari) +1 krog
13. Nico Hülkenberg (Williams Cosworth) +1 krog
14. Rubens Barrichello (Williams Cosworth) +1 krog
15. Felipe Massa (Ferrari) +1 krog
16. Heiki Kovalainen (Lotus Cosworth) +2 kroga
17. Vitalij Petrov (Renault) +2 kroga
18. Karun Čandok (Hispania Cosworth) +4 krogi
19. Lucas di Grassi (Virgin Cosworth) +5 krogov
Odstopili: T. Glock (Virgin Cosworth), J. Trulli (Lotus Cosworth), P. de la Rosa (Sauber Ferrari), B. Senna (Hispania Cosowrth), k. Kobajaši (Sauber Ferrari)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.