Šport > Moto športi
38 ogledov

McLarnov koncept prihodnosti

mclaren mp4-x twitter Reševalni pas/Twitter
Britanska ekipa McLaren je predstavila koncept dirkalnika MP4-X, ki ponuja vpogled v prihodnost elitnega dirkaškega športa.

Ekipa iz Wokinga bo želela kar se da hitro pozabiti na nedavno končano sezono formule 1, v kateri se niti enkrat ni uvrstila višje od petega mesta in prvenstvo zaključila na skromnem devetem mestu konstruktorske razvrstitve.

Pri McLarnu so se z mislimi že preselili v prihodnost, pa ne le bližnjo, ko naj bi se v sodelovanju z japonskim dobaviteljem motorjev približali uspehom, ki sta jih pred več kot dvema desetletjema dosegala Alain Prost in Ayrton Senna, temveč tudi daljno, ko bodo dirkalniki F1 podobni prevoznim sredstvom stripovskih superjunakov.

McLaren je predstavil koncept dirkalnika z oznako MP4-X, ki po njihovih besedah predstavlja prihodnost formule 1. Jekleni konjiček je prava paša za oči, a njegova dovršenost se skriva v notranjosti.

''MP4-X je narejen tako, da izkorišča alternativne vire energije, oblika šasije se prilagaja različnim aerodinamičnim pogojem, obenem pa lahko komunicira v primeru napake ali okvare. S futurističnim konceptom MP4-X smo želeli pokukati v prihodnost in si zamisliti umetnost mogočega,'' je povedal John Allert, vodilni član McLarnove tehnološke skupine.

''Upoštevali smo večino ključnih sestavin F1 - hitrost, razburljivost, predstava - skupaj s prihajajočimi smermi razvoja - zaprt kokpit za večjo varnost dirkača in hibridna tehnologija. Formula 1 je ultimativni gladiatorski šport. Prihodnost bo visoko tehnološko razvita in navijače bo navduševala bolj kot katerikoli drug šport,'' je dodal Allert.

Dirkalnik je navdušil tudi nekdanjega svetovnega prvaka Jensona Buttona. ''Tole pa je en seksi del opreme, kdaj ga bom lahko vozil?'' je na Twitterju zapisal Britanec.

McLaren pa ni prvi, ki je razkril svojo vizijo o razvoju formule 1. Dirkalnik prihodnosti je februarja predstavila tudi Scuderia iz Maranella.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.