Šport > Moto športi
22 ogledov

Mehaničarka: "To ni le posel za mačote"

Istanbul Antonia Scott mehaničarka Lotus
1/4
Žurnal24 main
Ženske in avtomotošport. Nekoč nekaj nepredstavljivega, zdaj je dirkačic vse več. V garaži, v vrstah mehanikov, pa moški ostajajo eni in edini. Napaka! Spoznajte Antonio Scott.
Scottova med postanki menja prednjo desno pnevmatiko. "Ko sem to počela prvič, mi je srce skoraj skočilo iz prsnega koša. Bilo je res napeto, a potem ugotoviš, da je to pač čisto običajna naloga." Kaj pa dirkači? Se rada smuka okoli njih? "Dirkači so vsi prepoteni, tako da se jih raje izogibam. Dirkalniki so mi bolj zanimivi."

V nedeljo bo dopolnila 27 let. Prihaja iz Velike Britanije in je mehaničarka v ekipi Lotusa. Antonia Scott. Je edina predstavnica nežnejšega spola v formuli 1 v tej vlogi. "Sploh ne razmišljal o tem, da sem edina ženska v garažah. Sem pač mehaničarka in delam svoj posel. Spol pri tem sploh ni pomemben," je v pogovoru za Reuters dejala Tony, kot jo kličejo kolegi mehaniki pri Lotusu. "Ko sem se prijavila za to delo, je na razpisu pisalo, da iščejo moškega ali žensko, torej to le ni zgolj posel za mačote," v smehu pove Scottova, ki je lani v svoji prvi sezoni v formuli 1 delala za Toyoto in si od kolegov mehanikov iz drugih ekip ni zaslužila niti pozdrava. "Letos so se mi opravičili. Mislili so, da sem Nemka. Razlog, da se niso pogovarjali z mano je bil v tem, da so mislili, da ne govorim angleško in ne zato, ker sem ženska."

V formuli 1 danes dirkačice ni, medtem ko bo to nedeljo na legendarni dirki 500 milij Indianapolisa nastopalo kar pet deklet. V elitnem dirkaškem športu so bile tako do prihoda Scottove edine ženske tiskovne predstavnice dirkačev in tako imenovane paddock oziroma grid girls. Antonia je že leta v svetu dirkanja, a niti slučajno ne kot dekle iz paddocka. Kot mehaničarka je začela v formuli ford, kjer je dirkal njen brat. "Vedno sem želela v formulo 1," odločno pritrdi diplomirana inženirka z univerze v Nottinghamu. "Sprva sem bila bolj desna roka dizajnerjev, potem pa smo ugotovili, da sem še bolj uporabna za delo mehaničarke, saj se zelo dobra z rokami. Da je to moški posel, me ni odvrnilo od sprejema te službe." Scottova še pove, da sama ni nikoli deležna podobnih seksi opazk, kot so jo dekleta s startne vrste.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.