Šport > Moto športi
28 ogledov

Mercedes poražen na celi črti

sebastian vettel
1/9
EPA
Sebastian Vettel je zmagovalec dirke za VN Madžarske, na kateri si je privozil svojo drugo zmago s Ferrarijem. Izjemen uspeh so zabeležili pri Red Bullu - Daniil Kvyat je osvojil drugo, Daniel Ricciardo pa tretje mesto.

Sebastian Vettel je glavni junak presenetljivega razpleta dirke na Hungaroringu, zadnje preizkušnje pred enomesečnim premorom elitnega dirkašega športa.

Daniil Kvyat je z drugim mestom zabeležil prve stopničke pri Red Bullu, ekipni uspeh pa je s tretjim mestom dopolnil Daniel Ricciardo.

Avstralec je nekaj krogov pred koncem v boju za drugo stopničko predrl gumo Nica Rosberga, ki je moral v bokse in dirko končal šele na osmem mestu, za Lewisom Hamiltonom, ki je bil šesti. Komisarji so presodili, da je šlo v trčenju dirkačev Mercedesa in Red Bulla za običajen dirkaški incident.

Najboljši rezultat v karieri je dosegel Max Verstappen, ki je osvojil odlično četrto mesto, obliž na rane po še eni težki soboti pa je dobil Fernando Alonso, ki je bil na koncu peti.

Minuta molka otvorila dirko za Hungaroringu

Hamilton je bil absolutni gospodar prostih treningov v madžarski prestolnici in zanesljivo dobil tudi sobotne kvalifikacije, na jubilejni 30. dirki za VN Madžarske pa je naskakoval tudi rekordno peto zmago, kar doslej ni uspelo še nobenemu dirkaču v Hungaroringu. A navkljub prevladi v minulih treh dnevih svojim tekmecem ni nagnal strahu v kosti, njegovi načrti pa so se sesuli v prah že v prvem krogu.

Madžarska dirka se je začela z minuto molka v spomin na nesrečnega Francoza Julesa Bianchija, ki je tragično preminil pred dobrim tednom dni v Nici, uvodni start pa so zavoljo nepravilne postavitve Brazilca Felipeja Masse morali ponoviti.

Drugi start se je začel senzacionalno, dirkača Ferrarija Vettel in Kimi Räikkönen sta uprizorila izjemno predstavo in se iz druge vrste prebila na čelo kolone, Hamiltona pa je v prvem ovinku prehitel tudi njegov moštveni kolega Rosberg.

A težave aktualnega svetovnega prvaka se s tem niso končale, že v prvi tretjini kroga je naredil novo "neumnost", zletel s steze in po kratkotrajni vožnji po "makadamu" zdrsnil na deseto mesto.

Vodilna trojka Vettel-Räikkönen-Rosberg se ni ozirala na težave vodilnega v skupni razvrstitvi svetovnega pokala in zmagovalca petih do devetih uvodnih preizkušenj, vseskozi je nadzorovala dogajanje na stezi, Hamilton pa je bil na tretjini tekme približno 30 sekund za vodilnim Vettlom.

V nadaljevanju niti postanki v boksih zavoljo zamenjave pnevmatik niso bistveno spremenili vrstnega reda. "Jeznemu" Hamiltonu je najprej "živce paral" Ricciardo in ga v boju za četrto mesto prehitel v 29. krogu, za aktualnega svetovnega prvaka pa je kanček upanja posijal v 43. krogu, ko je Nemcu Nicu Hülkenbergu dobesedno "razpadel" bolid, tako da je na stezo prišel varnostni avto.

Zavoljo tega se je Vettlova prednost pred zasledovalci kakih dvajset krogov pred ciljem povsem "stopila", Hamilton pa se v letečem startu znova ni znašel, po trku je moral zamenjati sprednji del poškodovanega dirkalnika, ob tem pa si je prislužil še kazen vožnje skozi bokse.

Pred Vettlom samo še Prost in Schumi

V zadnjih petnajstih krogih se je razplamtel troboj za končno zmago med Vettlom, Rosbergom in Ricciardom, v tem boju pa je "smetano" pobral Vettel in jubilejna 30. dirka na Madžarskem se je končala z zmagoslavjem štirikratnega svetovnega prvaka med letoma 2010 in 2013, ki je tako dosegel že svojo 41. zmago na dirkah v formuli 1 ter se s tem dosežkom izenačil z legendarnim Brazilcem Ayrtonom Senno. Pred njima sta le še legendarni Nemec Michael Schumacher (91) in Francoz Alain Prost (51).

V skupni razvrstitvi je Hamilton na desetih dirkah zbral 202 točk, Rosberg jih ima 181, Vettel pa 160.

Naslednja dirka bo 23. avgusta, ko bo na sporedu VN Belgije v Spa-Francorchampsu.

VN Madžarske, Hungaroring, izidi:

1. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari) 1:46:09,985
2. Danil Kvjat (Rus/Red Bull) + 15,748
3. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull) 25,084
4. Max Verstappen (Niz/Toro Rosso) 44,251
5. Fernando Alonso (Špa/McLaren) 49,079
6. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) 52,025
7. Romain Grosjean (Fra/Lotus) 58,578
8. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) 58,876
9. Jenson Button (VBr/McLaren) 1:07,028
10. Marcus Ericsson (Šve/Sauber) 1:09,130 

Skupni seštevek (dirkači):

1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) 202
2. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) 181
3. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari) 160
4. Valtteri Bottas (Fins/Williams) 77
5. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) 76
6. Felipe Massa (Bra/Williams) 74
7. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull) 51
8. Danil Kvjat (Rus/Red Bull) 45
9. Nico Hülkenberg (Nem/Force India) 24
10. Romain Grosjean (Fra/Lotus) 23  

Skupni seštevek (konstruktorji):

1. Mercedes 383
2. Ferrari 236
3. Williams 151
4. Red Bull 96
5. Force India 39
6. Lotus 35
7. Toro Rosso 31
8. Sauber 22
9. McLaren 17

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.