Šport > Moto športi
54 ogledov

Mercedes prišel do bolečega spoznanja

toto wolff maurizio arrivabene
Mercedes ni favorit za naslov svetovnega prvaka, skrušeno priznava prvi mož srebrne garaže Toto Wolff.

Preporod poskočnega konjička, ki po šestih dirkah zaseda vrh tako dirkaške kot konstruktorske lestvice, je močno prizadel šefa sicer v zadnjem obdobju nepremagljivega Mercedesa.

Štirikratni svetovni prvak Sebastian Vettel je dobil polovico letošnjih dirk (3) in ima v skupnem seštevku 25 točk prednosti pred Lewisom Hamiltonom. Mercedes, ki je osvojil tri zaporedne dvojne krone, priznava, da je vloga favorita na strani Ferrarija in čeprav so srebrni dobili enako število dirk kot rdeči, je v retoriki Tota Wolffa moč zaznati precejšnjo zaskrbljenost.

"To nas zelo boli, a letos nismo favoriti. V tem trenutku je favorit Ferrari. Sezono smo začeli z močnim dirkalnikom, ki nam je omogočil zmage na treh dirkah. A obenem smo imeli več težav kot v preteklih letih. V Monaku me je nekdo, ki ga zelo spoštujem, vprašal, kako se počutim po porazu. Povedal sem mu, da zelo boli, on pa je odvrnil 'to je dirkanje'. Takšna je realnost. Boriti se moramo za vsako zmago, pole position ali stopničke. Ne moremo več pričakovati, da bosta na vrhu vedno dva Mercedesa," je povedal Wolff.

Prizor, katerega se nostalgično spominja šef nemške ekipe, je v zadnjih treh sezonah postal stalnica v F1, saj se je nemalokrat zgodilo, da sta srebrni puščici dominirali od četrtka do nedelje. Letos temu ni več tako.

Čeprav je Mercedes še vedno hitrejši v dirkanju na krog, pa je Ferrari bolj prilagodljiv in se odlično znajde v spremenljivih razmerah, kar mu zagotavlja boljše izhodišče na dirkah.

"Ferrari ima zelo močan paket. Spet bomo morali dokazati, da smo ekipa, ki jo je treba premagati. Vsi v tovarni garajo na vso moč. Analiziramo podatke in iščemo prave rešitve. Nekatere bodo kratkoročne, druge dolgoročne. Zavedamo se, da je sezona maraton in ne šprint. Pričakujem zanimiv konec tedna v Montrealu. Do konca je še 14 dirk, tako da je še vedno vse odprto. Ostali bomo zvesti filozofiji, da obema dirkačema pustimo prosto dirkanje, čeprav je včasih težko, saj ne zmaga vedno tisti, ki je boljši v razvrstitvi," je potožil Wolff.

Mercedes je v letih popolne prevlade dopuščal obračunavanje Hamiltona in Nica Rosberga, ker uspeh ekipe nikoli ni bil pod vprašajem. Letos bi se takšna taktika lahko izkazala za usodno, saj so se po dirki v Monaku že pojavila prva namigovanja, da bo Ferrari stavil izključno na Vettla.

Nova priložnost za obe ekipi bo že 11. junija, ko bo na sporedu dirka za VN Kanade.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.