Šport > Moto športi
46 ogledov

Mihelič: "Schumi za hobiprogram"

Niko Mihelič. (Foto: Anže Petkovšek) Anže Petkovšek
Strokovnjak za dirkaške športe Niko Mihelič je vrnitev sedemkratnega svetovnega prvaka v karavano formule ena ocenil za popolno katastrofo. "Če bi izbral Ferrari, bi bilo popolnoma enako."

Generalno je na vseh področjih pogorel in še enkrat dokazal, da ima športnik svoje obdobje, potem pa mora iti v "hobiprogram" – rekreacijo.
Niko Mihelič o Michaelu Schumacherju
Kako bi ocenili prve predstave Michaela Schumacherja po vrnitvi v karavano formule 1?
To, kar se je zgodilo v uvodu sezone, je za Michaela Schumacherja totalna katastrofa. Nico Rosberg je hitrejši. Kako dolgo bo Michael Schumacher poraze še prenašal z nasmeškom, pa je le vprašanje časa. Schumi je sedemkratni svetovni prvak, zna voziti avto, nikoli pa tega ni počel pri 41 letih. Velika razlika je dirkati pri 23 ali 41 letih.

Zakaj je Rosberg toliko boljši?
Schumacherjeve težave so starost, triletni premor, obremenitve dirkanja v formuli 1 in motivirani Rosberg. Če bo boljši od Schumacherja, ima odprta vrata za naprej, obratno je zanj prej ali slej kariere konec. Upamo lahko, da Mercedes zaradi vložka v Schumacherja Rosberga ne bo umetno zaviral. Prvo merilo je, kdo je boljši v enakih pogojih, kot na primer Hamilton-Button. Rosberg je trenutno absolutno boljši od rojaka.

Je sploh kako področje, na katerem je Schumacher primerljiv s svojimi šampionskimi sezonami?
Zame ne. Povsod je slabši. Tako v kvalifikacijah kot na dirkah ni pokazal popolnoma nič. Trenutno je na ravni Barichella in drugih v ozadju.

Si je morda izbral napačno moštvo za vrnitev?
Njegova največja neumnost, ki jo je lahko naredil, je bila, da se je vrnil v formulo 1. Če bi izbral Ferrari, bi bilo popolnoma enako. Schumacher se ne zaveda "emša". Če gledate zgodovino, nihče, ki je bil star 40 let in se je vrnil, ni bil prvak. Lauda je bil ob uspešni vrnitvi veliko mlajši, drugi pa so pogoreli. Schumacher je vedel vse, razen tega, kako je dirkati, če si star 41 let. Možgani želijo eno, telo pa drugo.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Schumacher, ki je veljal za kralja dežja, je bil tudi na mokri stezi nemočen. Vas je to presenetilo?
Me je. Generalno je na vseh področjih pogorel in še enkrat dokazal, da ima športnik svoje obdobje, potem mora pa iti v "hobiprogram" – rekreacijo.

Pri Ferrariju je Schumacher vseskozi poslušal očitke, da ima kot prvi voznik privilegije in se mu morajo vsi podrejati ter delati zanj. Je dejstvo, da naj bi bil Rosberg enakopraven, lahko razlog za slabo dirkanje?
To, da je enakopraven z Rosbergom, je za Schumacherja absolutno slabo. Ponavljam, upam, da ne bodo Rosberga umetno upočasnili in hoteli dokazati, da je ali dirkalnik slab ali da je Schumacher hitrejši od Rosberga.

To, da je enakopraven z Rosbergom, je za Schumacherja absolutno slabo.
Niko Mihelič o Michaelu Schumacherju
Schumacher je dejal, da želi nastopati tudi prihodnje sezone. Menite, da bo vztrajal, če ne bo rezultatov?
Vprašanje je, kako je sestavljena njegova pogodba, če je denarno vezana na rezultate. Vsi vedo, da je ob takem dirkanju, kot ga kaže Schumacher, to metanje denarja skozi okno. Vsi, ki so si ga želeli, so bili prepričani, da bo takoj zmagal, zato je nesmiselno zanj plačevati 20 milijonov evrov na leto.

Mnogi Schumacherja postavljajo na mesto najboljšega dirkača vseh časov. Mu lahko slaba sezona pokvari ta sloves?
Odvisno, kaj je za vas merilo pri določanju najboljšega dirkača vseh časov. V preteklosti je imel pogodbe vezane tako, da je bilo vse podrejeno njemu, da so bili moštveni kolegi statisti in mu niso smeli konkurirati. Po tej plati vseh sedem naslovov nima take vrednosti. Po drugi strani ga je Alonso ob dveh svojih naslovih potolkel. Če gledamo statistiko, je najboljši, če gledamo nanj tako, kot gledam jaz, v celoti, pa ni tako.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.