Šport > Moto športi
45 ogledov

''Morda bom nekoč spet gledal dirke F1''

philippe bianchi EPA
Oče pokojnega dirkača Julesa Bianchija je v intervjuju za britanski BBC razkril, da po smrti sina ne more spremljati dirk elitnega dirkaškega športa.

Jules Bianchi se je ponesrečil 5. oktobra 2014, ko je med deževno VN Japonske v Suzuki z veliko hitrostjo trčil v žerjav ob dirkališču, ki je umikal dirkalnik Adriana Sutila. Francoz je utrpel hude poškodbe glave in devet mesecev kasneje podlegel posledicam nesreče. Postal je prvi dirkač formule 1 po Ayrtonu Senni (1994), ki je izgubil življenje na dirki za veliko nagrado.

Pred prvo obletnico usodne nesreče, s katero se je končalo življenje komaj 25-letnega dirkača, je v ekskluzivnem intervjuju za britanski BBC spregovoil oče Philippe. ''Morda bom čez nekaj mesecev ali let lahko spet gledal dirke. Ne vem. V tem trenutku je to pretežko,'' je povedal.

''Težko je, saj mineva eno leto od nesreče in to ni dober teden za družino Bianchi. Julesa pogrešajo družina, prijatelji in navjiači,'' je dodal Philippe.

philippe bianchi minuta tišine formula 1 jules | Avtor: EPA EPA
Bianchi se po nesreči ni prebudil iz kome, prav tako pa ni kazal nobenih znakov napredka, zato so se po devetih mesecih čakanja odločili, da ga pustijo umreti v miru.

''Ko so meseci minevali in je bil Jules vsak dan v enakem stanju, smo spoznali, da njegova vrnitev ni več mogoča. Škoda je bila prevelika. Težava pri njegovi nesreči je bila v tem, da so bile poškodbe glave in možganov prehude. Imamo nevrološki in fizični del. Jules je bil fizično zelo močan, zato se je tako dolgo ohranil pri življenju.''

Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA) je v preiskavi nesreče ugotovila, da Bianchi ni upočasnil hitrosti na mestu, kjer je krog pred njim s steze zletel Sutil. Nesreča je bila splet nesrečnih okoliščin - Bianchijeva napaka, težke vremenske razmere, žerjav ob stezi.

Philippe je priznal, da si posnetka nesreče ni ogledal. ''Ne vem, kaj se je zgodilo, ker v tem trenutku nočem gledati posnetka. Morda čez en mesec, dva, šest, ne vem. Ne morem gledati fotografij nesreče. Ne morem povedati veliko, ker nisem videl posnetka,'' je povedal Francoz in dodal, da podpira prizadevanja krovne motošportne organizacije za zagotvaljanje večje varnosti dirkačev.

''Zaprt kokpit je zelo dobra ideja. V Julesovem primeru to sicer ne bi pomagalo. Ljudje, ki spremljajo F1, pravijo, da se je mariskaj spremenilo na bolje. Odvrnem jim 'ok, vendar nočem gledati, ker je pretežko'.''
philippe bianchi | Avtor: EPA EPA


Philippe se je po nesreči udeležil samo še ene dirke, in sicer VN Madžarske, kjer so dirkači Julesa počastili z minuto tišine. ''V motošportu je tekmoval, odkar je bil star tri leta. Rad bi ustanovil fundacijo, ki bi mladim dirkačem, ki nimajo denarja, pomagala pri začetku kariere. Vsi mi govorijo, da bi Jules lahko zmagal na dirki in postal svetovni prvak, a tega ne bomo nikoli izvedeli. Talenta mu ni manjkalo in z dobrim dirkalnikom bi se lahko potegoval za naslov.''

''Pogovarjal sem se s številnimi dirkači F1, ki so mi pripravljeni pomagati, saj jih je dramatičen incident zelo prizadel. Prepričan sem, da lahko naredimo nekaj dobrega za Julesa,'' je sklenil Philippe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.