Šport > Moto športi
21 ogledov

Na 800. dirki po 212. zmago

Felipe Massa je v Istanbulu zmagal že trikrat. Dirka bo v Turčiji šele šestič. Š
1/2
Žurnal24 main
Z 250 km/h na uro skozi levi zavoj številka 8. Vrat trpi kot nikjer drugje. To je največji izziv VN Turčije, sedme dirke sezone F1 2010. Favorit je Red Bull, a še kako si na svoji 800. dirki zmage želi Ferrari.
Spored VN Turčije
Petek: 1. trening (9.00), 2. trening (13.00)
Sobota: 3. trening (10.00), kvalifikacije (13.00)
Nedelja: dirka (14.00)

Po dveh zaporednih zmagah Marka Webbra (Red Bull) se sezona formule 1 2010 nadaljuje s sedmo dirko in VN Turčije. Na dosedanjih petih v Istanbulu je trikrat zmagal Felipe Massa (Ferrari). "Na to dirko me res vežejo lepi spomini. Na tej stezi res rad dirkam. Po treh zmagah sem še dodatno motiviran ob vrnitvi. Še bolj bom pritiskal in se boril za zmago," obljublja brazilski dirkač, ki je po šestih dirkah z 61 točkami peti v seštevku. Ima 12 točk manj kot moštveni kolega Fernando Alonso in 17 točk zaostanka za vodilnima Webbrom in Sebastianom Vettlom (Red Bull). Moštvo slednjih je na VN Monaka prevzelo tudi vodstvo v moštevenem seštevku in je prvi favorit za zmago to nedeljo. A predvsem Ferrari je odločen, da jim to prepreči. Za rdeče bo namreč to 800. dirka v zgodovini. "Če se nam vse poklopi, bomo imeli ta konec tedna odličen dirkalnik. Dal bom vse od sebe, da polepšam Ferrarijevo praznovanje ob 800. dirki."

Izenačena sezona
Med prvim in osmim je le 22 točk razlike. Letos smo imeli že štiri vodilne v seštevku. Alonsa, Masso, Buttna in Webbra.

Formula 1 v številkah pred VN Turčije
Webber, ki je ob Massi edini s točkami na vseh letošnjih dirkah, naskakuje tretjo zaporedno zmago, kar je nazadnje uspelo lani Jensonu Buttnu (z Brawnom). Zadnji Avstralec s tremi zaporednimi pa je bil Alan Jones na začetku 80. let. Red Bull ima devet zmag in je dobil tri v letošnji sezoni. Bili pa so na pole positionu na vseh letošnjih šestih dirkah. Rekord je 15 najboljših startnih položajev v eni sezoni (delita si ga McLaren in Williams). Ekipa, ki je nazadnje osvojila sedem zaporednih polov, je bil Ferrari (2000–2001). A rdeči niso bili na polu že od VN Brazilije leta 2008. Poskočni konjič, ki bo nastopil na svoji 800. dirki, jih je doslej dobil 211.

Skupni vrstni red pred sedmo dirko sezone:
1. M. Webber 78 točk
2. S. Vettel 78
3. F. Alonso 75
4. J. Button 70
5. F. Massa 61
6. L. Hamilton 59
7. R. Kubica 59
8. N. Rosberg 56
9. M. Schumacher 22
10. A. Sutil 20

Zadnjih pet dirk v Istanbulu
2009: Button je na sedmi dirki sezone zmagal še šestič. To je bilo dovolj za naslov prvaka, saj kasneje ni več zmagal. Že v prvem krogu je prehitel Vettla. Dirko si je v živo ogledalo le 36 tisoč navijačev in zato je njena prihodnost negotova.
2008: Massa je s pole positiona zmagal tretjič zapored. Rubens Barrichello je (takrat s Hondo) odpeljal rekordno 257. dirko v formuli 1.
2007: Na drugi zaporedni dirki je dvojno zmago dosegel Ferrari. Massa je za drugo zmago na tem dirkališču končal pred Kimijem Räikkönenom.
2006: Prvič v karieri je bil na najboljšem startnem mestu in nato je tudi prvič zmagal. Massa. V zaključku dirke je Alonso za drugo mesto prehitel Michaela Schumacherja (takrat Ferrari).
2005: Prvo dirko v Turčiji je s pola dobil Räikkönen (takrat z McLarnom). Z drugim mestom je Alonso pet dirk pred koncem sezone v seštevku zaostajal že 24 točk.

Steza
Istanbul ima 14 zavojev. 67 odstotkov dolžine kroga dirkači stopalko za plin pritiskajo do konca. V levem zavoju številka 8 se dirka s hitrostjo 250 km/h. Tam na dirkača delujejo največje sile G na kateremkoli dirkališču.

Dirkači na misiji
Sebastian Vettel si sicer deli prvo mesto v seštevku, a vselej podcenjeni moštveni kolega Mark Webber ga je premagal dvakrat zapored. Nemec mora vrniti udarec, če ne želi postati številka 2.
Ferrarijeva dirkača bosta pod pritiskom. Sezono so začeli z zmago, odtlej za najvišjo stopničko niso bili konkurenčni. Na 800. dirki pride v poštev le zmaga.
Lewis Hamilton je na misiji iz dirke v dirko. Dirka kot nor, zdi se, da bi bil edini lahko kos Red Bulloma, a smola in preveč agresivno dirkanje so ga že ničkolikokrat stali boljših uvrstitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.