Šport > Moto športi
15 ogledov

Na Kitajskem je Schumi še car

Sodoben objekt pri Šanghaju morda zadnjič gosti formulo 1. (Foto: EPA)
1/9
Žurnal24 main
Šest hitrih ravnih, pet počasnih zavojev in tri dobre možnosti za prehitevanje. Mark Webber vam v videu predstavi stezo za VN Kitajske, kjer je leta 2006 svojo zadnjo zmago dosegel Michael Schumacher.
Spored VN Kitajske:
Petek: 1. trening (4.00), 2. trening (8.00)
Sobota: 3. trening (5.00), kvalifikacije (8.00)
Nedelja: dirka (9.00)

Sezona formule 1 se nadaljuje z VN Kitajske, kjer je lani prvo zmago za Red Bull dosegel Sebastian Vettel, njegov rojak Michael Schumacher pa je leta 2006 tu dosegel svojo 91. in za zdaj zadnjo zmago v karieri. Dež je bil v Šanghaju in na zadnjih dveh dirkah spremljevalec karavane formule 1. Ta konec tedna po napovedih ne bo.

Formula 1 v številkah (po VN Malezije)
S svojo šesto zmago se je Sebastian Vettel izenačil z Ralfom Schumacherjem. Le Michael Schumacher je uspešnejši Nemec v formuli 1. Po uvodnih treh dirkah še brez zmage vodi Felipe Massa (Ferrari), kar je zanj najboljši start v sezono. Red Bull je bil na prvem startnem položaju na vseh letošnjih dirkah, a že pet dirk zapored dirkač s pola ni zmagal. Zadnje moštvo s štirimi zaporednimi najboljšimi startnimi položaji je bil Ferrari  leta 2007. Rdeči so brez pola že od VN Brazilije 2008 (tako dolgo so brez prvič po letu 1993). V Šanghaju je najboljši s kvalifikacij dobil štiri od šestih dirk. Prvak Jenson Button je bil nazadnje na prvem startnem mestu lani junija na VN Turčije.

Na Kitajskem bo moral Schumacher zatisniti oči in stopiti na plin. Mercedes je le četrta ekipa.
Niki Lauda

VN Kitajske
Tri od šestih dirk v Šanghaju je dobil Ferrari. Le Button, Rubens Barrichello, Fernando Alonso in Mark Webber so končali vseh šest VN Kitajske. Kitajska s formulo 1 nima veliko skupnega. Niti dirkača. Le rezervni dirkač Renaulta Ho-Pin Tung je kitajskega rodu (nastopa pod zastavo Nizozemske). Zaradi majhnega zanimanja Kitajcev za najelitnejši dirkaški šport bi bila lahko to zadnja dirka v mestu, ki bi rado postalo svetovna prestolnica 21. stoletja. V razvoj Šanghaja so v zadnjih dveh desetletjih vložili 33 milijard ameriških dolarjev. V tem času se je mesto povečalo za tisoč kvadratnih kilometrov in za 2.500 kilometrov cest, zraslo pa je štiri tisoč stolpnic. Letošnja VN Kitajske bo za mesto z 20 milijoni prebivalcev (od tega je šest milijonov začasnih prebivalcev, ki mesto gradijo) le uvod v Expo 2010, ki se začne maja in bo zanje dogodek stoletja.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Zadnjih pet dirk v Šanghaju
2009: Na mokrem so prvih osem krogov vozili za varnostnim avtomobilom. Bila je to dirka na robu meje varnega, je dejal Webber, ki je za dvojno zmago Red Bulla končal na drugem mestu. Ferrari je ostal brez točke na tretji dirki zapored.
2008: S svojo peto zmago v sezoni je Lewis Hamilton (McLaren) naredil odločilni korak k osvojitvi naslova najmlajšega svetovnega prvaka.
2007: Hamilton je končal v pesku pred uvozom v bokse, Kimi Räikkönen (Ferrari) pa je zmagal petič v sezoni, a ob drugem mestu Alonso (McLaren) še ni postal prvak.
2006: Schumacher (Ferrari) je zmagal zadnjič in tudi zadnjič vodil v skupnem seštevku. Giancarlo Fisichella (Renault) je drugo mesto prepustil kasnejšemu prvaku Alonsu (Renault).
2005: Z zmago je Alonso Renaultu privozil prvi konstruktorski naslov. Njegova tekmeca Schumacher in Juan Pablo Montoya (McLaren) sta dirko predčasno končala.

Dirkališče
Tako kot Sepang izpred 14 dni je tudi dirkališče v Šanghaju z več sodobnimi  spremljevalnimi objekti dizajniral Hermann Tilke. Prostora je za kar 200 tisoč navijačev, a dirka ni bila še nikdar razprodana. 5,45 kilometra dolg krog (na dirki bo treba odpeljati 56 krogov) ima sedem levih in devet desnih zavojev. Najboljši možnosti za prehitevanje sta prvi in predzadnji zavoj. Slednji sledi najdaljši ravnini na progi (več kot en kilometer), kjer dirkači dosegajo hitrost tudi prek 310 kilometrov na uro.

Mislim, da bo Michael letos še resen tekmec za naslov prvaka.
Fernando Alonso

Dirkači na misiji
Mercedesov dvojec Michael Schumacher in Nico Rosberg. Sedemkratni prvak na kvalifikacijah in dirkah letos še ni premagal moštvenega kolega. To bo zadnja dirka za srebrno puščico, ki se je izkazala za šele četrto najboljšo, pred povsem prenovljenim dirkalnikom, ki ga bodo pokazali na peti dirki.
Ferrarijev dvojec Fernando Alonso in Felipe Massa. Slednji vodi v seštevku, a je še brez zmage. Španec pa bi rad dokazal, kdo je prvi dirkač moštva. Oba bosta morala paziti za motor, ki je se je izkazal za nezanesljivega, a to Alonsa za ta konec tedna ne skrbi.
Vitalij Petrov se je pred sezono branil očitkov, da je dobil sedež le zaradi sponzorskega denarja in ne talenta. Na prejšnji dirki je pokazal talent in uprizoril nekaj odličnih dvobojev, a vendarle ostaja še brez uvrstitve, kar bo njegov prvi cilj to nedeljo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.