Šport > Moto športi
27 ogledov

Najboljši Slovenec četrti

reli Saturnus 2010 Žurnal24 main
Reli v Mariboru (štel je tako za slovensko kot avstrijsko državno prvenstvo) je dobil Avstrijec Veppo Harrach pred rojakom Raimundom Baumschlagerjem. Najboljši Slovenec Rok Turk se je moral zadovoljiti s četrtim mestom.

Avstrijec Beppo Harrach (Mitsubishi Lancer EVO X) je zmagovalec relija v Mariboru. Na četrti letošnji dirki državnega prvenstva - reli je poleg slovenskega štel tudi za avstrijsko prvenstvo - je le za dobrih pet sekund ugnal rojaka Raimunda Baumschlagerja (Škoda Fabia S 2000). Najboljši Slovenec je bil Rok Turk (Peugeot 207 S2000) na četrtem mestu.

Pred Turkom je reli na tretjem mestu končal Italijan Piero Longhi (Škoda Fabia S2000), ki kot zamenjava poškodovanega državnega prvaka Aleksa Humarja s slovensko licenco nastopa za ekipo Target Motosport in je, tako kot na prejšnjem reliju v Velenju, zmagovalec slovenskega DP. Longhi je za najhitrejšim zaostal tri minute, Turk pa dobre štiri.

Avstrijci so primat na letošnjem mariborskem reliju prevzeli že na začetku. Morda jim je pomagala tudi širitev čez severno mejo: doslej so na tem reliju ponavadi le dve hitrostni preizkušnji izpeljali v Avstriji, letos pa so bile na drugi strani meje že štiri. Program relija je bil tako bogatejši predvsem v petek, saj so bile na vrsti tri HP (dve novi v Avstriji) namesto zgolj superspeciala na Koroškem mostu v Mariboru. Letos je imel reli tako 11 HP in 396 km skupne dolžine.

Harrach je prevzel vodstvo že po prvem "brzincu" in ga ni več izpustil iz rok. Različna je bila le prednost, ki jo je imel pred tekmeci. Prvi dan mu je bil najbližje Longhi, drugi dan pa je napadel izkušeni Baumschlager, zmagovalec te dirke v letih 2009 in 2010. Toda ne izkušnje tekmeca ne daljša proga - v soboto so dirkači odpeljali osem HP - Harracha niso vrgle iz tira. Popoldne, ko so dirkači opravili še zadnji krog "brzincev", se je Baumschlager sicer vztrajno približeval, toda preobrata ni bilo. Harrach je na koncu obdržal 5,5 sekunde naskoka, kar je bilo dovolj za zmago v Mariboru.

"Ob koncu sem nekoliko spustil ritem, zato se mi je Baumschlager lahko približal. Na cesti je bilo veliko kamenja, tako da nisem hotel tvegati prebite gume ali vozniške napake. Zelo sem vesel zmage na tako težkem reliju. Hitrostne preizkušnje so bile zelo selektivne in težke, kar daje moji zmagi še dodatno težo," je bil po uspehu zadovoljen Harrach, lani v Mariboru še tretji.

Loghi v zadnjem delu relija ni želel tvegati zaradi pomembnosti slovenskega prvenstva, tako da je opustil lov za najhitrejšima Avstrijcema in se posvetil prvemu mestu v DP ter temu, da je imel dovolj naskoka pred Turkom.

"Vesel sem, da sem zmagal v slovenskem DP. Vem, da bi lahko danes naredil več, toda nisem želel tvegati. Bolj je pomembno, da sem osvojil točke za slovensko DP, saj bi me napaka lahko drago stala. Reli je sicer zelo zahteven, precej drugačen kot smo jih navajeni v Italiji. Težko je peljati hitro, a mi je všeč," je povedal Italijan, ki ima vse več izkušenj z dirkami v Sloveniji; nastopil je tudi na Saturnusu in v Velenju, dodal pa je, da se namerava udeležiti tudi preostalih dveh slovenskih relijev do konca sezone.

"Včeraj sem naredil dve manjši napaki, ki me sicer časovno nista veliko stali, a sta vplivali na vzdušje za volanom. Danes sem zmanjševal zaostanek slabo sekundo na kilometer, kar je za slovenske razmere odlično. Nato pa se mi je pripetila napaka pri izbiri gum v predzadnjem krogu 'brzincev', tako da sva potem do konca le še odpeljala ta krog in ubranila četrto mesto," je bil z razpletom, četrtim mestom skupno in drugim v seštevku za DP, zadovoljen Turk, ki je dodal, da mu na tej trasi najbolj ustreza podaljšan HP na Meljskem hribu, avstrijske HP pa mu ne ustrezajo najbolj.

Lognhi in Turk, ki sta zdaj v seštevku DP izenačena, sta sredi relija ostala brez najresnejšega domačega tekmeca, saj je Darka Peljhana izdala tehnika v njegovem Mitsubishiju Lancerju in dirke ni končal.

Med dvokolesno gnanimi dirkalniki je bil najhitrejši Avstrijec Andreas Aigner (Renault Clio R3), skupno sicer peti. V prvi deseterici sta reli končala le dva Slovenca; poleg Turka še Tomi Cilenšek (Subaru Impreza N14) na osmem mestu. Tik za njo je na 11. ostal Friderik Vajnhandl (Citroen C2 R2 MAX), 12. je bil Rajko Žakelj (Mitsubishi Lancer EVO IX), 15. pa Matej Grudnik (Renault Clio RS).

DP v reliju se bo nadaljevalo s peto dirko v Ajdovščini konec avgusta.

Reli v Mariboru, državno prvenstvo:

1. Beppo Harrach/Andreas Schindlbacher (Avt/Mitsubishi Lancer EVO IX) 1;35:42,1
2. Raimund Baumschlager/Thomas Zeltner (Škoda Fabia S2000) + 5,5
3. Piero Longhi/Luigi Pirollo (Ita/Škoda Fabia S2000) + 3:00,6
4. Rok Turk/Enej Ložnar Kranjc (Slo/Peugeot 207 S2000) + 4:11,3
5. Andreas Aigner/Daniela Ertl (Renault Clio R3 maxi) + 4:21,9
6. Mario Saibel/Ursula Mayrhofer (Avt/Mitsubishi Lancer EVO X) + 4:58,8
7. Hannes Danzinger/Marias Schirnhofer (Avt/Ford Fiesta R2) + 8:15,8
8. Tomi Cilenšek/Gregor Brešer (Slo/Subaru Imprezza WRX) + 8:47,6
...
11. Friderik Vajnhandl/Jaka Cevc (Slo/Citroen C2 R2 max) + 11:07,3
12. Rajko Žakelj/Blaž Selan (Slo/Mitsubishi Lancer EVO IX) + 11:57,5
15. Matej Grudnik/Maja Pahor (Slo/Renault Clio RS) + 13:01,9
16. Boris Požeg/Aleksandar Jeremić (Slo/Srb/Mitsubishi Lancer EVO VII) + 13:58,3

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.